Pomisleki o kvaliteti hitrih testov še terjajo strokoven odgovor

Na vprašanje zanesljivosti hitrih testov iz Kitajske, o kateri nekateri dvomijo, je vladni govorec Jelko Kacin navedel, da imajo vse potrebne dokumente.
Fotografija: Hitro testiranje na covid-19 na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Hitro testiranje na covid-19 na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo

Po številnih krajih v Sloveniji še vedno poteka množično dostopno hitro testiranje z antigenskimi testi. Včeraj so, denimo, izvedli več kot 17.500 tovrstnih testov, a množično uporabo in marsikje dolge vrste čakajočih pred točkami, namenjenimi testiranju, spremljajo tudi pomisleki o kakovosti testov, ki jih je Slovenija pridobila iz Kitajske. 

Gre za vprašanje, s katerim so danes na vladni novinarski konferenci soočili vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina. Pojavili so se pomisleki zaradi nizke cene teh testov v primerjavi s testi drugih proizvajalcev. Ti pomisleki po mnenju vladnega govorca še terjajo strokoven odgovor.

image_alt
Minister Cigler Kralj: Ne gre za prisilno upokojevanje


Na novinarsko vprašanje, kako zanesljivi so hitri testi iz Kitajske, o katerih so nekateri podvomili, in ali imajo certifikate, je sicer Kacin navedel, da imajo testi izbranega kitajskega proizvajalca vse potrebne dokumente, njihov izvor pa je v ekonomski coni Shenzhen v bližini Hongkonga.

​Ne glede na zanesljivost pa je povpraševanje po testiranju s hitrimi testi preseglo predvidevanja in zmožnosti nekaterih izvajalcev. Včeraj je bilo tako v Ljubljani zavrnjenih veliko ljudi, ki so se hoteli testirati.




 

​Vzrok smrti bo ugotavljala strokovna komisija


Medtem v domovih za starejše in socialno-varstvenih zavodih še vedno poteka cepljenje. Po družbenih omrežjih je odmevno zaokrožila novica, da je po cepljenju ena izmed obravnavanih oseb umrla.

Včeraj so tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potrdili, da so prejeli prijavo smrti, ki se časovno ujema s cepljenjem v enem od domov za starejše. NIJZ je o tem že obvestil ministrstvo za zdravje, to bo sodeč po napovedi sklicalo komisijo za cepljenje, da primer podrobno prouči.

Vzrok smrti starejše osebe, ki je umrla po cepljenju proti covidu-19, je po prvi oceni strokovnjakov ponovljeni srčni infarkt, je sicer danes pojasnil Kacin. Po ustaljenih postopkih so oblikovali komisijo neodvisnih strokovnjakov, ki bo primer preučila in javnost seznanila s končnimi rezultati.

Kacin je dodal še, da je šlo za starejšo osebo iz enega od domov za starejše, ki se je, tako kot ostali, sama odločila, ali se bo cepila. Nato pa se ji je ponovil srčni infarkt, zaradi česar je umrla.

»Takoj ko se je to zgodilo, je bila izdana prva ocena strokovnjakov, da dogodka med seboj nista povezana. Do izteka življenja ali predčasnega izteka življenja ni prišlo zaradi cepljenja, pač pa je šlo za ponovljen srčni infarkt. To je vse, kar v tem trenutku vemo,« je dejal Kacin.

Kacin je dejal, da bodo javnost seznanili šele s končnim rezultatom dela komisije, saj nočejo, da »bi kdorkoli izvajal pritisk na delo neodvisne komisije«.
 

Rezultat bo predvidoma znan v enem tednu


Kot je v izjavi za medije po novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, komisijo sestavljajo štirje člani, in sicer infektolog, internist, epidemiolog z NIJZ in predstavnik agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Taka skupina se po protokolu za cepljenje proti covidu-19 oblikuje za vsak primer težjega dogodka, ki sovpada s cepljenjem, je še navedla. Magajnejeva predvideva, da bo komisija, ki so jo zaprosili, da primer čim prej obravnava, preiskavo končala v enem tednu.

Skupini so že posredovali vso medicinsko dokumentacijo, povezano s primerom, ki je na ministrstvu po njenih besedah sicer niso odpirali. Zato tudi ni mogla komentirati Kacinovih navedb glede ponovljenega srčnega infarkta kot vzroka smrti in časa smrti. Po nekaterih informacijah naj bi oseba umrla že 29. novembra, dva dni po začetku cepljenja v Sloveniji. Potrdila pa je, da so na ministrstvu informacijo o tem s strani NIJZ prejeli v ponedeljek.

»Ko bo komisija svoje opravila, bo zelo jasno povedala, za kaj gre,« je prepričana državna sekretarka. Po njenih besedah je prav, da se vsak dogodek razišče in ugotovi, za kaj gre.

»Vsako cepivo, ki je zdravilo, ima lahko neželene učinke. Kljub vsemu pa so v uporabo dana zdravila, ki imajo večjo korist kot morebitne stranke učinke, iz tega vidika verjamem v cepljenje in ko bom na vrsti, se bom tudi cepila,« je napovedala. Na ministrstvu tudi ugotavljajo, da zanimanje za cepljenje proti covidu-19 med zdravstvenimi delavci narašča.

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Cepljenje poteka po načrtih


Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je sicer na novinarski konferenci pojasnil, da cepljenje v domovih za starejše in v socialno-varstvenih zavodih poteka po načrtu.

V socialno-varstvenih zavodih je bilo doslej cepljenih 1848 zaposlenih in 8116 oskrbovancev. V domovih za starejše je sicer 18.700 mest, okužbo pa že ima ali jo je že prebolelo 10.036 stanovalcev. Zaposlenih je 9108, okuženih pa je bilo že 3789.

​Domovi za starejše kljub epidemiji sprejemajo nove stanovalce. Cigler Kralj je pojasnil, da novega stanovalca najprej za teden dni namestijo v sivi coni, osmi dan pa ga testirajo na okužbo z novim konronavirusom. Če je izvid negativen, se lahko vseli v belo cono v domu.

Preberite še:

Komentarji: