Na Kosovu okuženih več slovenskih vojakov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Slovenska vojska je kljub pozitivnemu testu na misijo poslala okuženega vojaka. FOTO: BlaŽ Samec/Delo
Odpri galerijo
Slovenska vojska je kljub pozitivnemu testu na misijo poslala okuženega vojaka. FOTO: BlaŽ Samec/Delo



21.00 V Franciji potrdili več kot 60.000 smrtnih žrtev

V Franciji je za posledicami covida-19 umrlo že več kot 60.000 ljudi. Zdravstvene oblasti so danes posvarile pred zaskrbljujočim porastom števila okužb pred prazniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Franciji so doslej potrdili 60.229 smrtnih primerov zaradi covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili še 15.674 novih okužb z novim koronavirusom, dan prej jih je bilo 18.254.

20.00 Okuženih več slovenskih vojakov na Kosovu

Z novim koronavirusom se je okužilo najmanj 11 pripadnikov Slovenske vojske, ki so na misiji na Kosovu, še 36 jih je v karanteni, je danes poročala TV Slovenija. Kontingent je svojo delo na Kosovu začel opravljati šele pred desetimi dnevi.

Na misijo je namreč odšel tudi vojak, ki je bil pred tem na testu dvakrat pozitiven. Na misijo so ga poslali, saj so menili, da ni več kužen, ker je bilo toliko časa od okužbe. Namestnik poveljnika 72. brigade, ki je pripravljala kontingent, polkovnik Boštjan Baš je pojasnil, da je bil vojak ob prihodu na Kosovo spet pozitiven na testu, nakar so ga poslali v izolacijo. Priznal je, da je bila strokovna odločitev o napotitvi zmotna.

19.30 Prva cepiva v Sloveniji predvidoma 26. decembra

Slovenija bo skupaj z drugimi državami EU predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, so sporočili z ministrstva za zdravje. Prejela bo 9745 odmerkov, z njimi pa bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. »S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja,« so zvečer sporočili z ministrstva.

Cepljenje se bo začelo še pred koncem leta. FOTO: Eric Gailard/Reuters
Cepljenje se bo začelo še pred koncem leta. FOTO: Eric Gailard/Reuters


Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno na temperaturi minus 80 stopinj Celzija. Za količino cepiva, ki ga bo prejela Slovenija in mora biti shranjeno pod posebnimi pogoji, zadostujejo zmogljivosti lekarne UKC Ljubljana. V tej lekarni bodo izvedli tudi postopek priprave cepiva. Distribucijo cepiva od lekarne UKC Ljubljana do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic oz. do cepilnih centrov bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Cepljenja bodo izvajale cepilne ekipe, cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom (sars-cov-2) pa je treba opraviti z dvema odmerkoma v razmaku 21 dni. V domovih za starejše bodo cepljenja v sodelovanju z osebjem domov zagotovili zdravstveni domovi oziroma koncesionarji, ki zagotavljajo zdravstveno varstvo v teh domovih. Zdravstveni domovi in bolnišnice pa bodo cepljenja za svoje zaposlene izvajali sami.

Po odobritvi cepiva je predvideno, da se bo kampanja cepljenja začela po vseh državah članicah EU hkrati. Kot je v četrtek napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, se bo cepljenje po celotni EU začelo 27., 28. in 29. decembra.

18.58 Kurz potrdil popolno zaprtje države po božiču

V Avstriji bo od 26. decembra veljalo popolno zaprtje za najmanj tri tedne, je danes potrdil kancler Sebastian Kurz. Od 18. januarja bodo lahko spet odprte trgovine, kulturne ustanove in restavracije, ampak le za osebe, ki se bodo prostovoljno udeležile množičnega testiranja za novi koronavirus, je dodal. »Za vse, ki se niso pripravljeni testirati, bodo ukrepi zaprtja države veljali do 24. januarja, torej teden dlje,« je pojasnil kancler. Testi so pogoj za rahljanje ukrepov, je prepričan. »Brez omejitev ni možnosti, da pridemo čez to pandemijo,« je dodal.

Glede na vladni načrt bo od 26. decembra omejeno gibanje, saj bodo lahko Avstrijci zapustili domove le za osnovne obveznosti, kot so nakupovanje osnovnih potrebščin, obisk zdravnika, delo in rekreacija. Na voljo bodo le najbolj nujne storitve, kot so trgovine z živili in lekarne. Šolanje bo potekalo na daljavo. Odločitev glede obratovanja žičnic in smučišč je vlada prepustila deželnim oziroma mestnim oblastem.

18.20 Polnočnic ne bo

Slovenski škofje so v skladu z razrahljanimi ukrepi zaradi epidemije, ki sicer ob strogih omejitvah, znova dovoljujejo navzočnost vernikov pri mašah, izdali nova navodila. V skladu z njimi polnočnic letos ne bo, tudi združevanje pred cerkvijo ne bo dovoljeno. 

Polnočnic letos ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Polnočnic letos ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Nova pravila, ki jih je za obiskovanje verskih obredov izdala vlada in bodo začela veljati v soboto, sledijo nemškemu vzoru in so podobna tistim za obiskovanje trgovin ali knjižnic. V zaprtih prostorih bo na 30 kvadratnih metrih lahko le ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, bodo morali ohranjati razdaljo 1,5 metra.

18.00 Podpredsednik ZDA se je javno cepil

Podpredsednik ZDA Mike Pence se je danes kar v televizijskem prenosu javno cepil proti novemu koronavirusu, da bi tako prepričal še vedno precej skeptično javnost v varnost tovrstne zaščite pred covidom-19. Pence je cepivo označil za medicinski čudež, ki bo sčasoma obrzdal pandemijo.
  
V ZDA že teden dni potekajo cepljenja s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech, večjih težav pa ni. Bila sta le dva osamljena primera negativnih alergičnih reakcij, vendar brez posledic. Za zdaj cepijo le zdravstvene delavce, naslednji bodo na vrsti oskrbovanci domov za ostarele, vmes pa bodo potekala javna cepljenja visokih državnih uradnikov in drugih znanih osebnosti, ker ankete kažejo, da kar skoraj polovica Američanov cepljenju ne zaupa. Po podatkih univerze Johns Hopkins se je doslej s koronavirusom okužilo več kot 7,5 milijona Američanov, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 311.000.

17.15 V ponedeljek poskusno množično testiranje v Ljubljani

Prihodnji teden se v prestolnici začenja poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje. Testiranje bo potekalo na Kongresnem trgu, posameznik, ki se želi testirati, mora s sabo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Vse podrobnosti za zdaj še niso znane.

V ponedeljek bodo začeli testirati ob 10. uri, v prihodnjih treh dneh (od torka do četrtka) pa ob 8. uri. Vsak dan bodo testirali do 17. ure. V mobilnem laboratoriju bodo na uro lahko izvedli predvidoma 60 testov. V tem primeru bi v tem času lahko izvedli okoli 2000 testov.

17.10 Cene cepiv pricurljale v javnost

V Evropski komisiji danes niso želeli komentirati cen cepiv, ki so pricurljale v javnost. Izpostavili so, da cene cepiv varuje določba o zaupnosti v pogodbah, sklenjenih s farmacevtskimi podjetji. Belgijska državna sekretarka Eva De Bleeker je sicer v tvitu, ki ga je že izbrisala, razkrila cene cepiv, ki se gibljejo od dveh do 15 evrov.

Belgijska državna sekretarka je tvitnila cene šestih cepiv, ki jih nabavlja Evropska komisija. Po navedbah v tvitu je najcenejši odmerek britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, ki naj bi stal 1,78 evra. Najdražji pa odmerek cepiva ameriškega podjetja Moderna, ki naj bi stal 14,7 evra oziroma 18 ameriških dolarjev. Za odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki naj bi ga v EU prvega odobrili, naj bi bilo treba odšteti 12 evrov. V tvitu so navedene tudi cene odmerkov cepiv podjetij Johnson & Johnson, ki naj bi stal 8,50 dolarja ali sedem evrov, Sanofi/GSK, ki naj bi stal 7,56 evra, in CureVac, ki naj bi stal deset evrov.

16.50 Več kot 300 tisoč prenosov aplikacije #ostanizdrav

Aplikacijo #ostanizdrav je na pametne telefone preneslo 300.194 uporabnikov, kažejo podatki ministrstva za javno upravo. Aplikacija opozarja na rizične stike, poleg števila prenosov pa je bilo v zadnjem obdobju izboljšano delovanje aplikacije ter  izdajanja tako imenovanih TAN kod. Te kode lahko okužene osebe vnesejo v aplikacijo. Uporaba aplikacije se je povečala, ko je bila aktivirana aplikacija uvedena kot ena od izjem, s katero se lahko prehajajo občinske meje. J. T.

16.45 Slovaški premier okužen

Slovaški premier Igor Matovič je danes sporočil, da je bil pozitiven na testiranju za covid-19, teden dni po tem, ko se je v Bruslju udeležil zasedanja voditeljev članic EU. Na tem vrhu v Bruslju prejšnji teden naj bi se okužil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, zdaj pa je v samoizolaciji tudi več drugih voditeljev.

Slovaški premier Igor Matovič se je okužil s koronavirusom. FOTO: Johanna Geron/AFP
Slovaški premier Igor Matovič se je okužil s koronavirusom. FOTO: Johanna Geron/AFP


»Danes sem eden izmed vas,« je Matovič objavil na Facebooku in priložil zaslonski posnetek obvestila o rezultatih testa. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bil Matovič pozitiven na četrtkovem testiranju. Takoj zatem je odpovedal vse predvidene obveznosti in dogodke. Na testiranje pa je vlada v Bratislavi pozvala tudi vse ministre in državne sekretarje.

Na Slovaškem so sicer doslej zabeležili že več kot 146.000 primerov okužbe s koronavirusom. Od četrtka so jih potrdili skoraj 4000, navaja AFP. Covid-19 je v tej držav z okoli 5,4 milijona prebivalcev zahteval več kot 1400 smrtnih žrtev. Zgolj od četrtka so zabeležili 62 smrtnih primerov. Zdravstveno ministrstvo pa je danes objavilo, da bo Slovaška 26. decembra prejela prve doze cepiva proti covidu-19. Že naslednji dan pa naj bi začeli cepljenje.

16.10 V četrtek največ okužb v Ljubljani 

V četrtek so največ okužb z novim koronavirusom potrdili v Ljubljani, skupaj 120, in Mariboru, 91, na tretjem mestu pa je bil Kamnik z 48 novimi okužbami. Najvišji delež aktivnih okužb so imeli sicer v Veliki Polani (3,683 %), Polzeli (2,635 %) in Lučah (2,617 %).

15.25 Interes za cepljenje izrazilo več kot 71.000 ljudi, potekajo priprave na cepljenje

Interes za cepljenje s cepivom proti covidu-19 je z oddajo vloge prek portala e-uprava do danes zjutraj izrazilo že več kot 71.900 ljudi, kažejo podatki ministrstva za javno upravo. Kdaj in koliko doz cepiva bo v prvi pošiljki prejela Slovenija, še ni znano, medtem pa se v bolnišnicah pospešeno pripravljajo na cepljenje zaposlenih. V skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 bodo najprej cepili zdravstvene delavce in sodelavce ter zaposlene in oskrbovance v domovih za starejše.

Kje točno se bo pri nas začelo cepljenje, ki je pred vrati, še ni znano. Na ministrstvu za zdravje so danes za STA povedali le, da še pripravljajo pojasnila za javnost v zvezi s tem. Trenutno tako med drugim še ni znano, kdaj Slovenija pričakuje prvo pošiljko cepiva in kakšen je algoritem razdeljevanja cepiv. Pogoj za začetek cepljenja pa je, da Evropska agencija za zdravila (Ema) odobri cepivo. Odločitev, ali bo Ema odobrila cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha za uporabo, bo po napovedih znana v ponedeljek.

15.23 Evropska komisija podpisala pogodbo za nabavo 20 milijonov antigenskih testov

Evropska komisija je danes predlagala okvir za uporabo, preverjanje in vzajemno priznavanje hitrih antigenskih testov v EU. Ob tem je s podjetjema Abbott in Roche podpisala okvirno pogodbo za nabavo več kot 20 milijonov hitrih antigenskih testov v vrednosti do sto milijonov evrov. Članicam Unije bodo na voljo od začetka prihodnjega leta.

Komisija članicam priporoča, naj hitre antigenske teste uporabljajo za dodatno okrepitev zmogljivosti testiranja v državi, naj zagotovijo, da testiranje izvajajo usposobljeni zdravstveni delavci ali usposobljeni drugi kadri v skladu z nacionalnimi postopki in z navodili proizvajalca.

Ko gre za potrjevanje in vzajemno priznavanje hitrih testov, pa komisija priporoča, naj se članice dogovorijo o skupnem seznamu ustreznih hitrih testov, ki naj ga delijo s komisijo, in o rednem nadgrajevanju tega skupnega seznama glede na nove ugotovitve glede rezultatov testiranja. Članice naj se tudi dogovorijo o vzajemnem priznavanju rezultatov izbranih testov, ki bodo na skupnem seznamu, ter preučijo možnost digitalne platforme za potrjevanje avtentičnosti potrdil testa za covid-19. 

14.06 Italijanska vlada namerava  za božič celotno državo razglasiti za koronsko rdeče območje

Italijanska vlada bo predvidoma danes odobrila dodatno zaostritev protikoronskih ukrepov med prazniki, da bi zmanjšali število osebnih stikov. Predvidoma nameravajo celotno državo razglasiti za koronsko rdeče območje, kar pomeni zaprtje nenujnih trgovin in storitev ter določeno omejitev gibanja. Za zdaj še ni jasno, kdaj naj bi zaostritev ukrepov začela veljati in do kdaj naj bi veljala. Minister za regionalne zadeve Francesco Boccia je v četrtek že pozval Italijane, naj med prazniki raje ostanejo doma. »Moramo sprejeti odločitve, ki varujejo ranljive in starejše, četudi bodo ukrepi nepriljubljeni,« je povedal za televizijo Sky. »Tisti, ki razmišljajo o velikih druženjih, se zelo motijo,« je dodal. Conte se bo z vladnim kabinetom predvidoma sestal danes pozno popoldne. Glede na trenutno sprejete ukrepe sicer Italijani ne bodo smeli potovati med regijami med 21. decembrom in 6. januarjem, za praznike pa ne bodo smeli zapustiti kraja bivanja. Policijska ura bo prav tako veljala še naprej, še piše Ansa.

FOTO: Yara Nardi/Reuters
FOTO: Yara Nardi/Reuters


13.51 Na Hrvaškem od torka prepoved potovanj zunaj županij

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 10.849 testih potrdili 3272 novih okužb s koronavirusom. Umrlo je 68 bolnikov s covidom-19. Od izbruha epidemije je umrlo 3023 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V zadnjih 24 urah so največ primerov okužbe znova potrdili v Zagrebu, in sicer 792. V primorsko-goranski županiji so potrdili 308 okužb. Iz istrske županije poročajo o 68 novih primerih. Na današnji novinarski konferenci štaba so predstavili tudi ukrepe, ki bodo veljali od 22. decembra do 8. januarja. Med drugim so prepovedali potovanja zunaj županije stalnega prebivališča. Županije bo možno zapustiti samo s posebnimi dovolilnicami. Izjeme veljajo za zaposlene v določenih dejavnostih ter tiste, ki imajo že plačane namestitve v času božično-novoletnih praznikov.

Na zasebnih druženjih in slavjih so število udeležencev omejili na člane največ dveh gospodinjstev oziroma največ deset ljudi. Zaposlenim so priporočili, naj izkoristijo letne dopuste, zimske šolske počitnice pa so podaljšali do 18. januarja.
Hrvaški notranji minister Davor Božinović je pojasnil, da s poostrenimi ukrepi pošiljajo sporočilo državljanom, naj se izogibajo potovanjem, obiskom in stikom med prazniki. Poudaril je, da po 8. januarju ne nameravajo podaljšati omejitve gibanja.

image_alt
Koliko bo Slovenija plačala za cepiva


Priporočili so tudi, da maše predvajajo v radijskih in televizijskih programih ali na druge podobne načine, ko je to možno. Izjeme bodo veljale za 24. in 25. december, ko so število vernikov omejili glede na velikost cerkve. Zagotoviti bodo morali najmanj sedem kvadratnih metrov na osebo, kot je tudi predpisano za gledališke predstave, muzejske prostore, kinodvorane in podobne kulturne dvorane. Priporočilo štaba je tudi, da verske obrede končajo najpozneje do 22. ure, vključno s polnočnicami. Pred cerkvami bo lahko sočasno največ 25 ljudi.

13.38 V Avstriji naj bi po božiču sledilo popolno zaprtje do 18. januarja

Avstrija se zaradi slabe epidemiološke slike menda pripravlja na popolno zaprtje države po božiču, ki bi trajalo do 18. januarja, je izvedela avstrijska tiskovna agencija APA iz vladnih krogov. Za 16. in 17. januar načrtujejo množično testiranje na novi koronavirus, kdor se ne bo testiral, bo moral ostati doma predvidoma še en teden. Kdor bo dobil negativen izvid, pa bo lahko 18. januarja normalno obiskoval vse odprte trgovine in gostinske lokale.

Vlada in predstavniki dežel trenutno še razpravljajo o podrobnostih nadaljnjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Kot je izvedelo več avstrijskih medijev, bo zaprtje države veljalo od 26. decembra. Večina trgovin bo morala takrat za približno tri tedne zapreti svoja vrata, enako bo veljalo za gostinske obrate, kulturne ustanove in druge podobne storitve. Omejitve gibanja, ki zdaj veljajo le ponoči, bodo veljale tudi čez dan. Tudi šolarji bodo morali vztrajati pri pouku na daljavo do 18. januarja, po tem datumu pa bi lahko spet sedli v klopi.

Innsbruck, okrašeno središče avstrijske zvezne dežele Tirolska. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Innsbruck, okrašeno središče avstrijske zvezne dežele Tirolska. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


Podkancler Werner Kogler sicer dopoldne ni hotel potrditi, ali po praznikih sledi zaprtje države. Glede izraza zaprtje države pa je opozoril, da je tu veliko prostora za interpretacijo. Več informacij naj bi bilo znanih na popoldanski novinarski konferenci. Pri naših severnih sosedih so v zadnjem dnevu potrdili 2085 novih okužb, umrlo je 145 ljudi. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 3073 ljudi, od tega 495 na intenzivni negi.

13.31 Uveljavljanje ukrepov iz protikoronskih paketov

31. decembra 2020 se izteče rok za določene ukrepe iz protikoronskih paketov. Tisti zavezanci, ki še niso uveljavljali svojih pravic, imajo do konca koledarskega leta še možnost, da uveljavljajo naslednje ukrepe, so spomnili s Finančne uprave RS: mesečni temeljni dohodek za obdobje oktober–december, povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene ali varstva otrok, povračila nekritih fiksnih stroškov in poenostavljen način odlaganja davčnih obveznosti. Za več informacij o tem, kdo je upravičenec do pomoči, kdaj in kako se uveljavlja pomoč, kakšni so pogoji in omejitve za dodelitev pomoči, se lahko zavezanci obrnejo tudi na klicni center, ki je dosegljiv na telefonski številki 08 200 1003.

13.19 V Španiji naj bi do konca februarja cepili 2,5 milijona ljudi

Španija bo množično cepljenje proti covidu-19 začela v nedeljo, 27. decembra, dan po tistem, ko bo prejela prve odmerke cepiva, je danes napovedal španski minister za zdravje Salvador Illa. Do konca februarja naj bi v Španiji cepili 2,5 milijona ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predsednica entvropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek potrdila, da se bo kampanja množičnega cepljenja proti covidu-19 začela v vseh državah članicah hkrati, in sicer med 27. in 29. decembrom. Evropska agencija za zdravila (Ema) bo po pričakovanjih v ponedeljek odobrila cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha.

Špance je zdravstveni minister pozval, naj bodo še naprej previdni in naj spoštujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V Španiji bodo najprej cepili najbolj ogrožene skupine prebivalstva, kot so prebivalci v domovih za starejše in zdravstveno osebje. Po načrtih španske vlade naj bi do maja ali junija cepili 15 do 20 milijonov ljudi od skupaj 47 milijonov prebivalcev. Do konca februarja naj bi cepili 2,5 milijona ljudi. Španija je v pandemiji covida-19 med najbolj prizadetimi državami v Evropi. Doslej so potrdili skoraj 1,8 milijona okužb, umrlo je več kot 48.700 covidnih bolnikov.

12.32 Montažni objekt za covidne bolnike v UKC Maribor v treh mesecih

Montažni objekt za bolnike s covidom-19 v UKC Maribor bodo začeli graditi najkasneje v roku enega meseca, gradnja pa naj bi se zaključila v treh mesecih. »Zgraditev takšnega objekta je nujno potrebna, ker bomo tako sprostili kapacitete znotraj ustanove za ostale bolnike,« pravi strokovni direktor Matjaž Vogrin. Novi objekt bodo zgradili na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo. »Gre za hitromontažni objekt, ki bo namenjen pacientom s covidom-19 v okviru drugega vala in potencialnega tretjega vala epidemije, ki ga pričakujemo v januarju, februarju, verjetno tudi marcu. V tem objektu bodo nastanjeni pacienti z akutno covidno boleznijo, pa tudi tisti, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo,« je pojasnil.

image_alt
Prostovoljen prikaz zaslona elektronske naprave


Kot izhaja iz sredinega sklepa vlade, bo šlo za objekt v velikosti 1360 kvadratnih metrov, kamor bi lahko namestili do 24 akutnih bolnikov s covidom-19 in do šest bolnikov z najtežjo obliko te bolezni, ki potrebujejo mehansko predihavanje. Po zaključku epidemije bodo lahko objekt uporabili za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, saj je v letih 2023–2025 predvidena rušitev njegove sedanje, dotrajane stavbe in izgradnja nove. V končni fazi bi objekt lahko uporabili tudi za potrebe oddelka za onkologijo, ki se že zdaj sooča z vse večjimi potrebami po dodatnih bolniških posteljah.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor se po besedah Vogrina ves čas giblje na zgornjem robu njihovih zmogljivosti. Trenutno zdravijo 201 covidnega bolnika, od tega 40 na intenzivnih oddelkih. Se pa znižuje število odsotnih zaposlenih zaradi okužbe z novim koronavirusom, karantene, tveganih stikov ali varstva otrok. Medtem ko je še prejšnji teden iz teh razlogov manjkalo okoli 300 zaposlenih, je takšnih zdaj 235, med njimi 47 zdravnikov in 104 delavci zdravstvene nege.

12.06 Na Kitajskem bodo do sredine februarja proti covidu-19 cepili 50 milijonov ljudi

Na Kitajskem bodo do kitajskega novega leta, ki se bo začelo sredi februarja, proti covidu-19 cepili 50 milijonov ljudi. Oblast v Pekingu načrtuje, da bodo pred 5. februarjem na Kitajskem razdelili sto milijonov odmerkov cepiv, ki sta ju izdelali kitajski podjetji Sinovac in Sinopharm. Najprej bodo cepili zdravstvene delavce, policiste, gasilce ter delavce v logistiki in osebje domov za ostarele. Cepljenje za širšo javnost pa naj bi se začelo po kitajskem novem letu.

Na Kitajskem želijo preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom med prazniki, ko običajno na stotine milijonov ljudi potuje domov, da bi jih preživeli s svojimi družinami, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kitajski regulatorji sicer za zdaj še niso odobrili nobenega cepiva proti covidu-19 za množično distribucijo, so pa odobrili nekatere kandidate za cepivo za nujno uporabo.

image_alt
Gantar odstopil, različni signali iz SMC


11.51 Hitre teste za novi koronavirus bo zagotovil Majbert Pharm

Ministrstvo za zdravje je v ponovnem postopku javnega naročanja za nakup okvirno 500.000 hitrih antigenskih testov za diagnostiko novega koronavirusa kot najugodnejšega ponudnika izbralo družbo Majbert Pharm. Ta je ponudila najnižjo ceno, in sicer 1,982 evra z DDV za test. Prvo delno dobavo hitrih testov bodo skladno s pogodbo izvedli v ponedeljek. Javno naročanje je potekalo s pogajanji brez predhodne objave. K oddaji ponudbe je ministrstvo povabilo 42 ponudnikov, med njimi vse, ki so bili povabljeni k oddaji ponudbe v prejšnjem postopku, so sporočili z ministrstva. Okvirna količina 500.000 hitrih antigenskih testov, ki bodo nabavljeni, je ostala nespremenjena. Eden od pogojev je bil, da cena enega testa ne sme presegati 5,5 evra z DDV.
Ponudbe je oddalo 16 ponudnikov. Ob oddaji ponudbe so bili ponudniki dolžni predložiti tudi vzorce za ponujene teste, kar je storilo 13 ponudnikov.

Po pregledu ponudb in vzorcev je ministrstvo ugotovilo, da zahtevane tehnične specifikacije izpolnjujejo štirje vzorci. Vsi štirje so izpolnjevali tudi pogoj, da ima test že odmerjen ekstrakcijski pufer v vsaki ekstrakcijski epruveti za analizo posameznega vzorca s priloženima negativno in pozitivno kontrolo za izvedbo notranje kontrole kakovosti. Ponudbe vseh štirih ponudnikov so izpolnjevale tudi vse druge zahteve iz dokumentacije, zato so jih v torek povabili na pogajanja. Ta so izvedli na elektronski način, tako da so bili ponudniki pozvani, da podajo novo, končno ponudbeno ceno. Na podlagi pogajanj je ministrstvo v sredo odločilo, da se javno naročilo za nakup hitrih testov odda ponudniku Majbert Pharm kot najugodnejšemu ponudniku. Pogodbo za dobavo hitrih testov pa je ministrstvo s ponudnikom v četrtek tudi že sklenilo.

10.47 Na novookuženih 1512 oseb

Ob 5869 testiranjih so v četrtek potrdili 1512 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 25,79-odstoten.

image_alt
Število novo odkritih okužb se znižuje že šesti dan zapored


10.45 Unicef predstavil načrte za transport do 850 ton cepiv proti covidu-19 mesečno

Sklad ZN za otroke (Unicef) je danes sporočil, da bo v letu 2021 lahko zagotovil transport do 850 ton cepiv proti covidu-19 na mesec, če bodo takšne količine na voljo. To je več kot dvojna teža tovora cepiv, za katero Unicef sicer vsak mesec zagotovi transport. Unicef v sodelovanju s panameriško zdravstveno organizacijo (PAHO) vodi nabavo in dostavo cepiv proti covidu-19 za 92 držav z nizkim in nižjim srednjim dohodkom v okviru platforme Covax. Iz Unicefa so sporočili, da so preučili globalne letalske tovorne zmogljivosti in prometne poti, da bi bili bolje pripravljeni na izzive, povezane z dobavo cepiv proti covidu-19 v prihodnjem letu. Ugotovili so, da bodo komercialni letalski prevozniki lahko dostavili cepiva v skoraj vseh 92 držav z nizkim in nižjim srednjim dohodkom, ki so med 190 državami v platformi Covax. Ocena stroškov znaša do 70 milijonov ameriških dolarjev.

image_alt
Snežilo bo, a vprašanje je, ali bo bel že božič


Kot opozarjajo v Unicefu, so eden največjih izzivov pri cepljenju proti covidu-19 lokalne hladne verige za shranjevanje cepiv v nekaterih državah z nizkim in nižjim srednjim dohodkom. Unicef, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in združenje za cepiva Gavi so pripravili smernice za dobavo in logistiko, da bi državam pomagali razviti strategije za sprejem, shranjevanje, distribucijo in upravljanje cepiv proti covidu-19 ter sorodnih izdelkov. Iz Unicefa so še sporočili, da potrebujejo 410 milijonov dolarjev za pomoč državam pri dobavi cepiv, terapevtskih in diagnostičnih pripomočkov v letu 2021. Poleg tega potrebujejo še 133 milijonov dolarjev za logistiko cepiv v državah in potrebno opremo za hladne verige za najrevnejših 92 držav.

9.49 V Indiji januarja začetek cepljenja proti covidu-19

V Indiji se bo cepljenje proti covidu-19 po pričakovanjih začelo januarja, so sporočile tamkajšnje zdravstvene službe. Po navedbah pristojnih bo v prihodnjih nekaj tednih odobritev agencije za zdravila za nujno uporabo dobilo več cepiv. Dve podjetji sta že vložili vlogo za odobritev, še šest potencialnih cepiv pa je v različnih fazah kliničnih testiranj. Od osmih potencialnih cepiv so štiri plod domačega znanja. Vlogo za odobritev sta vložila Serum Institute of India, ki je pri razvoju cepiva covishield sodeloval z britansko farmacevtsko družbo AstraZeneca, ter Bharat Biotech, ki cepivo covaxin razvija z indijskim medicinskim raziskovalnim svetom ICMR. Po programu cepljenja naj bi do začetka avgusta v Indiji cepili 300 milijonov ljudi, poroča BBC. V državi z 1,35 milijarde prebivalci so do zdaj potrdili skoraj deset milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo več kot 144.000 ljudi.

image_alt
Rekordno hitro in po nižjih cenah


8.10 V Nemčiji potrdili rekordnih več kot 30.000 novih okužb

V Nemčiji so v zadnjem dnevu prvič od začetka pandemije potrdili več kot 30.000 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha. Kot so pojasnili, je med 30.277 novimi primeri tudi 3500 okuženih iz dežele Baden-Württemberg, ki jih iz tehničnih razlogov niso uvrstili v četrtkovo statistiko. V zadnjem dnevu so v Nemčiji našteli tudi 813 smrtnih žrtev covida-19, kar je drugo najvišje število od marca. Število umrlih s covidom v zadnjem času narašča, kar je bilo pričakovati glede na hitro rast števila okuženih. Od začetka pandemije so v Nemčiji potrdili več kot 1,4 milijona okužb z novim koronavirusom in skoraj 25.000 smrtnih žrtev covida-19.

7.04 Svetovalni odbor FDA priporočil odobritev cepiva podjetja Moderna

V ZDA je zunanji odbor svetovalcev Uprave za hrano in zdravila (FDA) v četrtek priporočil izredno odobritev uporabe cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo podjetje Moderna skupaj z ameriškim Nacionalnim inštitutom za zdravje. Dovoljenje za izredno uporabo cepiva bo FDA izdal v kratkem, prihodnji teden pa se obeta začetek distribucije prvih šest milijonov odmerkov cepiva Moderne. Od začetka tedna v ZDA že poteka distribucija cepiva podjetij Pfizer in Biontech ter cepljenje zdravstvenih delavcev s tem cepivom. Ameriška vlada namerava od Moderne odkupiti 200 milijonov odmerkov cepiva, od Pfizerja pa sto milijonov. Pogaja se tudi z nekaterimi drugimi podjetji, ki razvijajo cepiva.

Med testiranji cepiva Moderne niso ugotovili alergijskih reakcij, kot se je to zgodilo pri nekaj prejemnikih cepiva Pfizerja. Od 30.000 udeležencev testiranja je za covidom-19 umrl moški, ki je dobil placebo, sicer pa je imel diabetes. Tudi to cepivo se uporablja le pri osebah, starejših od 18 let. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je v ZDA do četrtka zvečer umrlo več kot 310.500 ljudi, z novim koronavirusom pa se jih je doslej okužilo 7,2 milijona. Okužbe in smrti hitro naraščajo povsod po ZDA. 

image_alt
Med izjemami tudi tehnične trgovine in nega hišnih ljubljenčkov


6.42 Od danes velja nov, že tretji zaporedni odlok o enomesečni razglasitvi epidemije

Danes je veljati nov odlok, s katerim je vlada razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19. Kot je v obrazložitvi odloka zapisala vlada, to terjajo trenutne epidemiološke razmere, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije. Vlada je dodala še, da smo še vedno priča hitremu širjenju okužb med populacijo in da sta normalna obolevnost oziroma pojavnost močno preseženi.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje za 16. december znašalo 1442, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je bila 984. Po navedbah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina imajo med statističnimi regijami najvišjo 14-dnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev pomurska, jugovzhodna in podravska regija, najnižjo pa obalno-kraška, goriška, osrednjeslovenska in gorenjska regija.

image_alt
Prazniki kot uvertura v tretji val?


Vlada je v drugem epidemičnem valu razglasila epidemijo z 19. oktobrom, in sicer za 30 dni, nato jo je podaljšala do 17. decembra. To je torej že tretje podaljšanje v jesenskem epidemičnem valu. V spomladanskem valu je epidemija trajala 80 dni.

Danes začne veljati tudi sklep vlade o podaljšanju ukrepa subvencioniranega skrajšanega delovnega časa za pol leta, do konca junija 2021. Podaljšanje je bilo predvideno že v šestem protikoronskem zakonu, ki ga je DZ sprejel 25. novembra, a je med zakonodajnim postopkom iz besedila pomotoma izpadlo. Po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja stanje na trgu dela in vedno večje zanimanje delodajalcev kažeta, da je ta ukrep še vedno potreben. »Ocenjujemo celo, da bo po koncu drugega vala epidemije potreben še bolj,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: