Češki lastnik Pro Plusa menda obiskal Janšo

Petr Kellner, novi lastnik izdajateljice televizijskih programov POP TV in Kanal A, se bo po informacijah spletnega medija Necenzurirano sestal z Janšo.
Fotografija: Skupina PPF Petra Kellnerja je oktobra z nakupom medijskih naložb ameriškega sklada CME na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji v last dobila tudi POP TV, najbolj gledano domačo komercialno televizijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Skupina PPF Petra Kellnerja je oktobra z nakupom medijskih naložb ameriškega sklada CME na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji v last dobila tudi POP TV, najbolj gledano domačo komercialno televizijo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Češki milijarder Petr Kellner, novi lastnik medijske hiše Pro Plus, izdajateljice programov POP TV in Kanal A, je po poročanju portala Necenzurirano danes popoldne prispel v Slovenijo. Po informacijah portala bo v Sloveniji le nekaj ur. Z Letališča Jožeta Pučnika naj bi se z zasebnim letalom znamke Boeing že proti večeru vrnil v Prago. 

Po neimenovanih virih, na katere se sklicuje Necenzurirano, je Kellner prišel na sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo. Uradnih informacij o tem ni, na vladnem uradu za komuniciranje in v Janševem kabinetu vprašanj na to temo – kot so zapisali v odgovoru na naše vprašanje – ne komentirajo.

image_alt
POP TV v roke češkega milijarderja

 

Janša ne skriva nezadovoljstva s POP TV


Kellnerjeva skupina PPF je letos oktobra z nakupom medijskih naložb ameriškega sklada CME na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji v last dobila tudi POP TV, najbolj gledano domačo komercialno televizijo. Janša pa že od prevzema oblasti ne skriva svojega nezadovoljstva z njeno uredniško politiko, so zapisali na portalu.Skupina Pro Plus poleg televizijskih programov POP TV in Kanal A upravlja še tri tematske programe, spletni portal 24ur.com in sedem specializiranih spletih portalov. Hčerinski družbi, ki upravljata oba TV-programa, sta lani skupaj ustvarili 20,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, a to niso vsi prihodki, povezani z delovanjem TV-programov, saj nekaj dejavnosti opravlja krovna družba.

Za zdaj neuradna novica o Kellnerjevem obisku Janše sledi objavi odločitve, da bosta vlada oziroma Urad za komuniciranje (Ukom) prenehala financirati Slovensko tiskovno agencijo (STA), kar je bilo sprejeto z oceno poskusa finančnega sestradanja STA oziroma ponovnega pritiska premiera na medije, ki je sledilo prejšnjim pritiskom na javno RTV Slovenija.

Pred kratkim je madžarska medijska družba TV2 media v Sloveniji kupila Planet TV. Vse pravice in obveznosti so bile prenesene na hčerinsko družbo Madžarov TV2 Adria.
 

Kellner obvladuje sklad z 49 milijardami evrov


Petr Kellner. FOTO: Wikipedija
Petr Kellner. FOTO: Wikipedija
 Kot smo poročali, ima sklad PPF sedež na Nizozemskem, obvladuje pa Kellner. Skupna vrednost portfelja sklada je ocenjena na 49 milijard evrov.

Okoli 40 odstotkov premoženja sklada so finančne družbe, slabo petino predstavljajo podjetja iz panoge telekomunikacij, desetino pa nepremičnine. Petr Kellner je sklad s še dvema partnerjema ustanovil v začetku 90. let, osnovo premoženja pa je sklad ustvaril s certifikatsko privatizacijo.

Kellner je po oceni revije Forbes najbogatejši Čeh in 68. najbogatejši zemljan z ocenjeno vrednostjo premoženja 18,5 milijarde dolarjev (okoli 16,1 milijarde evrov). Po podatkih letnega poročila PPF je Kellner lastnik 98,93 odstotka PPF, preostala lastnika sta Ladislav Bartoniček in Jean-Pascal Duvieusart.

Preberite še:

Komentarji: