Cesta čaka na sodnike

Polzelski svetniki niso umaknili ustavne presoje trase Šentrupert–Velenje, danes o tem še v Braslovčah.
Fotografija: Braslovško polje, kjer je načrtovana gradnja hitre ceste. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Braslovško polje, kjer je načrtovana gradnja hitre ceste. FOTO: Brane Piano

Polzela, Braslovče – Po sestanku obeh županov na ministrstvu za infrastrukturo so se sinoči na izredni seji, zaprti za javnost, sestali občinski svetniki Polzele in se po nekajurni razpravi odločili, da ne umaknejo predloga za ustavno presojo državnega prostorskega načrta (DPN) za hitro cesto Šentrupert–Velenje. Danes bodo, prav tako na izredni seji, o tem razpravljali tudi svetniki Občine Braslovče.
 
Predlog za ustavno presojo državnega prostorskega načrta (DPN) za odsek tretje razvojne osi Šentrupert–Velenje sta lani na predlog Združenih civilnih iniciativ Savinjske doline in Civilne iniciative Braslovče vložili prav obe občini.
 
Ustavni sodniki bodo o predlogu ponovno razpravljali jutri, če bodo tudi odločili, pa ni znano. Civilne iniciative trdijo, da je pred zasedanjem obeh občinskih svetov in tudi sejo ustavnega sodišča ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pri županu Polzele Jožetu Kužniku in županu Braslovč Tomažu Žoharju z zagotovili o urejanju infrastrukture na območju obeh občin poskušala doseči umik ustavne presoje.
 
Civilne iniciative si že vrsto let prizadevajo, vmes delno tudi uspešno, da tretje razvojne osi med Savinjsko dolino in Velenjem ne bi speljali po trasi Šentrupert–Velenje, temveč drugod, morda ob sedanji cesti Arja vas–Velenje. DPN Šentrupert–Velenje je bil vmes že sprejet, razveljavljen in ponovno sprejet, sedanja trasa pa je prilagojena številnim pripombam iz javne obravnave in tudi željam kmetijskega ministrstva. V civilnih iniciativah pa vztrajajo, da bo cesta predraga, uničila bo preveč kmetijskih površin in razselila preveč prebivalcev, od katerih bodo morali odkupiti zemljišča ter porušiti hiše in druga poslopja.

Preberite še:

Komentarji: