Črnčec: Knovs deluje kot politična policija iz starih časov

Pred prihodom na sejo je v izjavi medijem poudaril, da je zelo razočaran nad dogajanjem glede Knovsa.
Fotografija: vojska rast
Odpri galerijo
vojska rast

Ljubljana – Pred začetkom seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec opoziciji očital, da skozi parlamentarno komisijo deluje kot »politična policija iz starih časov«. Njihov namen je po njegovem destabilizacija nacionalno-varnostnega sistema.

Glede zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi, zaradi česar je bil povabljen pred Knovs, je dejal, da so pristojni organi že podali svoje mnenje, sam pa nima ne pristojnosti ne odgovornosti, da bi ravnal v nasprotju s tem. Na Sovi je po poskusu nadzora Knovsa nad posameznimi zaposlitvami – za katerega Sova izpostavlja, da ni pristojen – inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove opravil nadzor nad zaposlitvijo več javnih uslužbencev in ugotovil nekaj kršitev, med drugim tudi pri zaposlitvi znanke premiera. Ukrepi, ki jih je izrekel inšpektorat, se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje in naj bi jih Sova že upoštevala, za razveljavitev sklenjenih pogodb, ki so jih vzeli pod drobnogled, pa ni bilo zakonskih pogojev.

Četudi je državni sekretar ostro okrcal Mateja Tonina, da se je pustil omrežiti in postal nekdo, ki ga vodi največja opozicijska stranka, ta včeraj po koncu seje Knovsa ni želel komentirati dogajanja. Je pa pričakovati, da se bo kot predsednik Knovsa odzval, vsaj pisno, po zaslišanju predsednika vlade Marjana Šarca, ki je na pogovor vabljen v petek. Šarec je že pojasnil, se bo zaslišanja udeležil, a zgolj zaradi spoštovanja parlamentarizma in same institucije, »ne pa do tistih, ki to komisijo vodijo«.

Preberite še:

Komentarji: