Razmere so še vedno zelo resne

Na vladni novinarski konferenci o širjenju covida-19 so za jutri napovedali nove omejitve.
Fotografija: Covid-19 omejuje še naprej. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Covid-19 omejuje še naprej. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ker je v bolnišnicah več kot 500 bolnikov s covidom-19, vlada ni imela druge izbire kot omejiti gibanja na občine, je na novinarski konferenci vlade dejal vladni govorec Jelko Kacin. Povedal je, da je vikend razkril, da so razmere še vedno zelo resne. Vse je pozval, naj ostanejo doma, če je le mogoče. Na Gorenjskem so razmere najslabše, 43 odstotkov testov je pozitivnih, trendi pa se ne obračajo na bolje, zato ni časa. Konec tedna se je v bolnišnicah zdravilo že več kot 500 ljudi, v intenzivnem zdravljenju 70.

Manevrskega prostora tako ni več, je dejal Kacin. Vladi ni ostalo drugega kot omejiti gibanje na občine. V petek je bilo pozitivnih 27,99 odstotka testov, v soboto 28,99 odstotka, včeraj pa že 30,3 odstotka. Včeraj so opravili manj testov, zato je potrjeno pozitivnih 1116, kar je manj kot pretekle dni. 523 oseb je v zdravstveni oskrbi, 82 jih potrebuje intenzivno nego, deset ljudi je umrlo, je vlada sporočila naknadno.Meja za omejitev gibanja izven domače občine je določena pri 350 bolnikih v bolnišnicah in 50 v intenzivni negi. Ta meja je presežena. Izjeme pri omejitvi gibanja so prihod in odhod z dela, odpravljanje neposredne nevarnosti, opravljanje dejavnosti, stiki z otroki, dostop do lekarn, zdravljenja v zdraviliščih, intervencije (serviserji), sezonska dela, potovanje prek Slovenije. Izjema je tudi trgovina v sosednji občini, če je bližje kot tista v domači občini. Mogoče je tudi na pokopališče, a le ena oseba, ki bo vzdrževala grob.

Pri rekreaciji, kjer je dovolj varnostne razdalje, ni treba nositi maske. Je pa Kacin opozoril, da je največ okuženih v starosti med 35 in 44 let, ki so tudi najbolj aktivni. Omejitev gibanja med 21. in 6. uro ostaja, ravno tako zbiranje več kot 6 ljudi. Spremembe začnejo veljati jutri.

Sproščanje ukrepov je povezano z zmanjšanjem števila okužb, meja za statistične regije je postavljena pri 140 potrjenih okužbah na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. »Vlada razmišlja o vseh še mogočih ukrepih, tudi o ustavitvi javnega prometa in celo o drastičnih ukrepih, kot so ga uvedle nekatere države, izhoda iz doma,« je dejal Kacin in ponovil, da hoče biti vlada življenjska. Tudi sam pri teku, ko ne more nikogar okužiti, pri svojih letih ne bo nosil maske.


Zgled predstavnikov države


Na novinarski konferenci je bila ena od tem tudi to, kakšen zgled so tisti, ki so na vodilnih položajih. V preteklih dneh sta namreč za razburjenje poskrbela ministra Anže Logar in Boštjan Koritnik, ki na rezultate testa nista počakala v samoizolaciji. Logarjev test je bil pozitiven, Korinikov pa negativen. »Ko gre za ministra Anžeta Logarja, morate vedeti, da gre za rutinsko testiranje, nihče ni pričakoval, da je okužen, ko pa se je to pokazalo, je šel minister v samoizolacijo,« je Kacin opravičil zunanjega ministra. Na vprašanje, kakšna so pravila pri rutinskih testiranjih, ali mora testirani počakati na rezultate v samoizolaciji, pa je Kacin povedal, da je tako čakal Aleš Hojs (test je pokazal, da ni okužen), pri Logarju pa v petek ni bilo nobenih simptomov, zato ga je pozitiven test presenetil. Na ministrstvu so potem vse prostore razkužili. Po priporočilu, ki ga izda NIJZ, bi moral tudi Logar na rezultat testa počakati v samoizolaciji.

Na vprašanje, kakšen zgled dajejo predstavniki države, je Kacin odgovoril, da če preveč delajo in so preveč utrujeni, se lahko zgodi, da pozabijo na masko. To se je zgodilo njemu in direktorju NIJZ Milanu Kreku.

image_alt
Janša od Logarja in Koritnika ne zahteva odstopa 

Preberite še:

Komentarji: