Okužbo potrdili pri slabi tretjini testiranih oseb

Razmere so najhujše na Gorenjskem, ki po številu okužb na 100.000 prebivalcev močno odstopa. Jesenice so imele v nedeljo 44 okužb, Kamnik 43, Kranj pa 36.
Fotografija: Število obolelih s koronavirusom se tudi v Sloveniji hitro veča. Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Število obolelih s koronavirusom se tudi v Sloveniji hitro veča. Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo

V Sloveniji so v nedeljo ob 3682 opravljenih testiranjih na koronavirus okužbo potrdili pri 1115 osebah, kar predstavlja 30,23 odstotka vseh testiranih (samo pozitivni testi iz laboratorija), je sporočila ekipa sledilnika covid-19. Umrlo je deset pacientov, je vlada sporočila naknadno. Uradni vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da je v bolnišnicah hospitaliziranih 523 oseb, od tega jih je 82 na intenzivni negi. Posebej hudo je na Gorenjskem, ki po številu okužb na 100.000 prebivalcev močno odstopa. Jesenice so imele včeraj 44 okužb, Kamnik 43, Kranj pa 36.

Zaradi pomanjkanja kadrovskih in prostorskih kapacitet, je minister za zdravje Tomaž Gantar prekinil vse preventivne zdravstvene storitve in nenujne operativne posege, v primerih, ko njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za pacienta. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa. V izvajanje zdravstvenih storitev za obvladovanje epidemije covida-19 se bodo vključili tudi sekundariji, pripravniki in specializanti.

Iz UKC Ljubljana so sporočili: »Zaradi napovedanih neslutenih potreb kapacitet z današnjim dnem za potrebe covid-19 pacientov predajamo četrto lokacijo, to je Bolnišnico Petra Držaja v Šiški. V bolnišnici potekajo številna dela in zahvala vsem, ki pomagajo organizirati prostore za varno obravnavo pacientov.«Slovenska karitas je ob ponovni razglasitvi epidemije zopet prilagodila razdeljevanje materialne pomoči 95.000 prejemnikom, obrokov brezdomcem in uporabnikom ljudskih kuhinj. Na nekaterih območjih zopet deluje telefonska psihosocialna pomoč, vabijo pa tudi k podpori v sklopu dobrodelne akcije za pomoč prizadetim v epidemiji in prostovoljstvu.

Koronavirus se hitro širi tudi po drugih državah v Evropi in po svetu. V ZDA so samo v soboto potrdili 88.973 novih okužb, dan prej 83.757. Najhuje je na severu države ter na Srednjem zahodu, primeri okužb pa naraščajo v 35 od 50 zveznih držav. V Italiji in na Hrvaškem danes v veljavo stopajo novi zaostreni ukrepi za zajezitev koronavirusa.

Na Hrvaškem je po novem prepovedano zbiranje več kot 50 oseb na javnih dogodkih, športna tekmovanja pa lahko potekajo samo brez gledalcev. V Italiji pa omejujejo delovanje barov in restavracij. V Španiji so medtem v nedeljo znova razglasili izredne razmere. Uvedli so tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro, razen na Kanarskem otočju, kjer je okužb malo.

Komentarji: