Delodajalci: Stroške testiranja naj krijejo zaposleni

Na vlado so naslovili predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo morali zaposleni zaradi pogoja PCT stroške testiranja kriti sami.
Fotografija: Prelaganje finančnega bremena testiranja na delodajalce ne bo prispevalo k višji stopnji precepljenosti prebivalstva, so prepričani v petih delodajalskih organizacijah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Prelaganje finančnega bremena testiranja na delodajalce ne bo prispevalo k višji stopnji precepljenosti prebivalstva, so prepričani v petih delodajalskih organizacijah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V petih delodajalskih organizacijah menijo, da strošek testiranja zaposlenih na covid-19 ne more bremeniti delodajalcev. Zato so na vlado naslovili predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj PCT, stroške testiranja krili sami.

image_alt
Brez dokazila o PCT skoraj nikamor več


Vladi so predlagali tudi, da poda jasno stališče, da se čas testiranja ne všteva v delovni čas zaposlenih. Določijo naj se še pravne podlage, ki bodo delodajalcem omogočale preverjanje pogoja PCT in ukrepanje, so danes sporočili s trgovinske, gospodarske in obrtno-podjetniške zbornice in iz združenja delodajalcev ter združenja delodajalcev obrti in podjetnikov.
 

Bi prelaganje plačevanja na delodajalce nižalo interes za cepljenje?


»Reprezentativne delodajalske organizacije menimo, da delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja zaposlenim, ki se ne želijo odločiti za brezplačno alternativo – cepljenje. Prelaganje finančnega bremena testiranja na delodajalce ne bo prispevalo k višji stopnji precepljenosti prebivalstva, verjamemo, da bo imelo celo nasprotni učinek,« so zapisali.

Ukrep testiranja zaposlenih po njihovem prepričanju ne izhaja iz tveganja na delovnem mestu, ampak gre za ukrep zagotavljanja splošne varnosti prebivalcev Slovenije na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. »Izpolnjevanje pogoja PCT je namreč pogoj za dostopanje do številnih dejavnosti, ki jih posamezniki uporabljajo tudi v zasebnem življenju,« so poudarili.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja prebivalcem, ki se ne želijo odločiti za cepljenje. »Vsak naj nosi odgovornost za svojo odločitev in s tem tudi stroške testiranja, če se ne odloči za cepljenje in za to nima utemeljenih zdravstvenih razlogov,« so poudarili.

Za nesprejemljivo so označili to, da bo zaradi izvajanja testiranja necepljenih v službenem času njihova odsotnost stroškovno bremenila delodajalce, posredno pa bodo zaradi tega bolj obremenjeni cepljeni zaposleni.

Najnovejši vladni odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev širjenja okužb z virusom covid-19 določa, da za zaposlene v dejavnostih ponujanja in prodaje blaga in storitev, na deloviščih ter v številnih drugih dejavnostih velja obvezno testiranje s hitrimi ali PCR- testi oziroma samotestiranje, če ti zaposleni niso prebolevniki ali cepljeni.

Preberite še:

Komentarji: