Desus bo s koalicijo projektno sodeloval pri napovedanih reformah

Predsednik Rifelj je dejal, da so se predstavniki Desusa sestali z Gibanjem Svoboda, prejšnji teden tudi s predstavniki SD in da so se »pomembno zbližali«.
Fotografija: Predsednik Desusa Anton Rifelj je na današnji novinarski konferenci dejal, da so na kongresu konec marca sklenili, da se Gibanju Svoboda ali kateri drugi stranki ne bodo priključili. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Predsednik Desusa Anton Rifelj je na današnji novinarski konferenci dejal, da so na kongresu konec marca sklenili, da se Gibanju Svoboda ali kateri drugi stranki ne bodo priključili. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik Desusa Anton Rifelj je na današnji novinarski konferenci dejal, da so na kongresu konec marca sklenili, da se Gibanju Svoboda ali kateri drugi stranki ne bodo priključili. Bodo pa s koalicijo projektno sodelovali pri napovedanih reformah, torej pokojninski, zdravstveni, davčni in pri zakonu o dolgotrajni oskrbi.

Rifelj je dejal, da so se predstavniki Desusa sestali z Gibanjem Svoboda, prejšnji teden tudi s predstavniki SD, in da so se »pomembno zbližali«. Čakajo še na sestanek z ministrom za delo in koordinatorjem Levice Luko Mescem.

Predlog Gibanja Svoboda o združitvi so zavrnili. »Ni možna združitev kot s SAB ali pa LMŠ, ampak je možno sodelovanje pri projektih,« je dejal Rifelj, predvsem pri tistih, ki jih napovedujeta vlada in njen predsednik Robert Golob.

Izhodišča bodo usklajevali s koalicijo

Pripravili bodo svoja izhodišča, ki jih bodo uskladili tudi s civilno družbo oziroma z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus) in Sindikatom upokojencev Slovenije (SUS), s katerima so se že sestali. »Da dobimo čim večjo težo in da bomo lahko navsezadnje tudi vplivali na te reforme,« je pojasnil. Pripravljena izhodišča bodo namreč nato usklajevali s koalicijo.

Anton Rifelj FOTO: Voranc Vogel/Delo
Anton Rifelj FOTO: Voranc Vogel/Delo

Cilj začasnega vodstva je, da do naslednjega kongresa, ki bo januarja prihodnje leto, naredijo čim več. V poganjanjih z ministrstvi in parlamentarnimi strankami pa želijo doseči dogovor, ki bo v korist upokojencem, ranljivim in starejšim ljudem.

Rifelj: Nismo za ulico, saj to ni primerna pot za spremembe

Protestov upokojencev pod okriljem Pavla Ruparja niso želeli komentirati. »Nismo za ulico, mi smo za to, da se pogovarjamo za mizo, s številkami in seveda da se izpogajamo za mizo. Ulica ni primerna pot za spremembe,« je dejal Rifelj.

Desus, ki trenutno šteje okrog 8000 članov, po Rifljevih besedah v zadnjem času zaznava priliv članov. Prav tako so sedež stranke preselili v Celje, saj je prostore v Ljubljani po porazu na parlamentarnih volitvah prejšnje vodstvo prodalo. »Za najem prostorov od občine Celje namenjamo 150 evrov na mesec,« je razkril. Iščejo pa tudi rešitve za ljubljansko pisarno. Dotlej pa se bodo posluževali digitalizacije in principov dela od doma, je dodal nekoliko v šali.

Za konec je dejal še, da so v stranki zdaj zaključili z zgodovino. »Da vam ne bo treba poročati o prepirih,« je dejal novinarjem.

Preberite še:

Komentarji: