Do brezplačnih zobnih vsadkov le v redkih primerih

Nova pravica ZZZS, a le za izjemne primere. V veljavi od tega tedna.
Fotografija: PrehranjevanjeInDebelost
Odpri galerijo
PrehranjevanjeInDebelost

Zobno - protetična rehabilitacija s pomočjo zobnih vsadkov oziroma implantantov je od tega tedna dalje krita iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, a le v redkih primerih.

Medtem ko so bili zobni vsadki do zdaj pravica le izjemoma, so zdaj postali pravica, opredeljena v pravilih obveznega zavarovanja. To ne pomeni, da bodo vsesplošno brezplačni, pač pa bodo kriti iz zavarovalnega fonda le tistim, ki bodo izpolnjevali stroge pogoje.

Pravico bodo lahko uveljavljali tisti, pri katerih ni mogoče zagotoviti funkcionalno ustreznega zobno-protetičnega pripomočka, jim prirojeno manjka šest ali več zob, imajo nepravilnosti na čeljustnih grebenih in nebu, bolj znane kot volčje žrelo in zajčja ustnica. Do kritja stroška zobnega vsadka bodo upravičeni tudi zavarovanci z nepravilnostmi čeljustnih kosti po odstranitvi tumorjev.

Ne glede na pogoje, bo zavarovanec upravičen do največ štirih brezplačnih zobnih vsadkov v zgornji čeljusti in dveh v spodnji čeljusti, navajajo na ZZZS. Nekateri zavarovanci, ki bi pogoje izpolnjevali, pa pravice ne bodo mogli koristiti, če imajo bolezni in stanja, ki ne omogočajo vraščanja vsadka, kot so neutemeljena sladkorna bolezen, obsevanja, uživanje citostatikov.
Prav tako zavarovalnica stroškov implantata v nobenem primeru ne bo krila kadilcem, ki pokadijo na primer več kot deset cigaret na dan, tistim, ki škrtajo z zobmi (bruksizem) in tistim, ki ne skrbijo za ustrezno ustno higieno ali nimajo saniranih zob.

Na ZZZS ocenjujejo, da bo do zobnih vsadkov, ki pri zasebnikih stanejo 700 evrov in več, na leto upravičenih od 200 do 300 ljudi.

Plakat
Plakat

 

Preberite še:

Komentarji: