Dokončno potrdili angleško različico koronavirusa v decembrskem vzorcu

Z uporabo drugačnega načina sekvenciranja jim je na NLZOH uspelo prebrati celotni virusni dedni zapis, ki se ujema z angleško različico koronavirusa.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, hrano in okolje so potrdili angleško različico novega koronavirusa v decembrskem vzorcu, pri katerem so v začetku januarja poročali o zelo verjetni prisotnosti tega novega tipa virusa. Z uporabo drugačnega načina sekvenciranja jim je uspelo prebrati celotni virusni dedni zapis, ki se ujema z angleško različico. Oseba je pripotovala iz Anglije v decembru lani, tako je to doslej najzgodnejši potrjeni vnos angleške različice v Slovenijo, so danes sporočili iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, hrano in okolje (NLZOH).

V NLZOH so pred dvema tednoma za STA potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novi angleški različici. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleško različico, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, zato ga niso mogli povsem potrditi.

image_alt
Gre pri novih pojavnih oblikah virusa za seve ali različice


V enem letu, odkar se novi koronavirus širi po vsem svetu, je nastalo več različic tega virusa. Nastale so, ko se med namnoževanjem virusa stari genom uporabi kot matrica, na kateri se delajo nove kopije dednega zapisa, navajajo na NLZOH. Večina teh sprememb ne vpliva na obnašanje virusa, občasno pa se pojavi različica virusa, ki se zelo dobro razširja in zato postane posamezna veja bolj opazna.
 

Angleška različica ima na genomu spremenjenih 23 mest


Različica dobi nato tudi svoje uradno poimenovanje. Uradno se angleška različica imenuje VOC-202012/01. Nova angleška različica ima na genomu spremenjenih 23 mest. Za primerjavo, genomi virusov, ki so bili v Sloveniji analizirani v začetku prvega vala, so imeli pet ali sedem od 30.000 črk v celotnem dednem zapisu drugačnih kot virus s kitajskega Wuhana, kjer se je epidemija začela.

image_alt
Virus se skriva tudi tam, kjer ga ne bi iskali


Običajno se najbolje ohranjajo spremembe v delu dednega materiala, ki ima zapis za bodico, saj je pomembna za virusov obstoj. Tudi pri novem angleškem sevu je tako in v tem delu dednega zapisa je osem sprememb, so še pojasnili v NLZOH.
V NLZOH pa so poleg tega za nazaj preverjali tudi prisotnost angleške različice novega koronavirusa s posebnimi PCR-testi. Direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik je prejšnji teden pojasnila, da so ob ponovnem analiziranju 877 vzorcev našli 16 vzorcev, kjer bi lahko šlo za angleško različico novega koronavirusa. Rezultate morajo potrditi še s sekvenciranjem. Kot je dejala, za zdaj kaže, da se ta različica virusa po državi ni zelo razširila in je bilo vnosov očitno več.

Preberite še:

Komentarji: