Drago Šketa: Opravičujem se vsem, ki sem jih s svojim dejanjem prizadel

Generalni državni tožilec je odstopil, ker da ne želi škoditi ugledu državnega tožilstva.
Fotografija: Drago Šketa FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Drago Šketa FOTO: Črt Piksi/Delo

Generalni državni tožilec Drago Šketa je odstopil. Policisti so ga ustavili 30. septembra, ko se je vračal s praznovanja z ženo. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je napihal 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, meja pa je 0,24. 

Danes je dobil globo in o dogodku obvestil vse pristojne, torej ministrstvo za pravosodje in državnotožilski svet. Odstopa zato, ker noče škoditi ugledu državnega tožilstva, so nam pojasnili na vrhovnem tožilstvu.

Šketa je v izjavi pojasnil okoliščine odstopa: »V soboto ponoči sem se vračal s slavja in ustavila me je policija, preizkus alkoholiziranost pa je pokazal 0,37 miligrama alkohola v izdihanem zraku. O tem sem obvestil pristojne institucije in ponudil odstop, ker bi lahko moja dejanja slabšala ugled tožilstvo, sam pa se zavzemam za visoko stopnjo integritete. Vsem, ki sem jih s svojim dejanjem prizadel, se želim iskreno opravičiti.«

Šketi bo mandat po dostopnih informacijah potekel po 30 dneh. V času do imenovanja novega generalnega državnega tožilstva naj bi to funkcijo začasno opravljala njegova dosedanja namestnica Mirjam Kline. Ta je danes na na vprašanje Dela, ali bo kandidirala za generalno državno tožilko, odgovorila, da je za odgovor na to vprašanje še prezgodaj. 

Drago Šketa je pred predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič zaprisegel 4. maja letos. Šketa, ki je funkcijo opravljal že v prejšnjem mandatu, bi slovenske tožilce vodil šest let. Poslanci so ga s 54 glasovi za in 25 proti na funkcijo imenovali 18. aprila letos.

image_alt
Vloga državnega tožilca se je v zadnjih letih precej spremenila

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je odzvala na odstop generalnega državnega tožilca. V izjavi za javnost je zapisala, da moramo imeti ničelno toleranco do vožnje pod vplivom alkohola, zato ceni, da je Šketa takoj in brez pomisleka prevzel odgovornost za svoje ravnanje in odstopil s svoje funkcije. S tem je Šketa pokazal visoko stopnjo integritete in spoštovanje do položaja generalnega državnega tožilca, državnotožilske organizacije ter pravosodja v celoti, je ministrica zapisala v izjavi za javnost.

 

Komentarji: