Država na mejo pošilja dodatnih tisoč policistov

Poostren nadzor država uvaja zaradi precejšnjega povečanja migrantov na tako imenovani balkanski poti.
Fotografija: Poostreni nadzor meje ob Kolpi zaradi povečanih prehodov migrantov. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Poostreni nadzor meje ob Kolpi zaradi povečanih prehodov migrantov. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Policija je včeraj začela nekajdnevni poostren nadzor državne meje s Hrvaško, kamor so dodatno prerazporedili več kot 1000 policistov, konjenike, pse in raznovrstno tehniko, od kamer do dronov in helikopterjev. Po besedah Jožeta Senice, namestnika v. d. generalnega direktorja policije, zaznavajo precejšnje povečanje migrantov na t. i. balkanski poti in tudi na naši južni meji.



Zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško je v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner odredil poostren nadzor meje. Ta bo potekal od 2. do 5. junija 2020 na obmejnem območju PU Novo mesto, PU Ljubljana in PU Koper. V njem bo sodelovalo večje število policijskih enot, saj se bo policijskim patruljam in mešanim patruljam, ki običajno nadzirajo južno mejo, pridružilo 1000 policistov: od posebne policijske enote iz vseh policijskih uprav v Sloveniji, policisti konjeniki, vodniki službenih psov, specializirana enota za nadzor državne meje, specialna enota policije, dodatno pa so vpoklicali tudi določeno število pomožnih policistov.

Razlog za tako obsežno policijsko akcijo je »povečanje varnostne problematike na slovensko-hrvaški meji«. Po besedah Jožeta Senice so se razmere v državah na tim. balkanski poti spremenile, saj je Grčija v začetku letošnjega leta z otokov na celino premestila več tisoč migrantov. To je povzročilo, je izpostavil Senica, da se je ta pritisk pokazal na migrantskih poteh, ki potekajo preko Albanije, Črne Gore, Srbije, Bosne in preko Hrvaške v Slovenijo.

Nekaj dni bo na slovensko-hrvaški meji preko 1000 policistov. Foto Uroš Hočevar
Nekaj dni bo na slovensko-hrvaški meji preko 1000 policistov. Foto Uroš Hočevar


»Sprostili pa so se tudi ukrepi v nastanitvenih centrih v Srbiji in Bosni, kjer so prej imeli migranti omejeno gibanje, to pa jih je spodbudilo k poti naprej, proti Sloveniji,« je dejal Jože Senica, ki je izpostavil, da gre za več kot 10.000 migrantov, ki želijo nadaljevati pot proti Sloveniji. Policija je v zadnjih dveh tednih to zaznala tudi na naši južni meji, kjer so v dveh tednih prejeli večje skupine nezakonitih migrantov, ki so poskušali vstopiti v Slovenijo in nadaljevati pot proti Italiji. Sicer podatki kažejo, da je policija lani v prvi polovici leta zabeležila 4426 nezakonitih prehodov meje, letos pa je v istem obdobju zabeležila 3139 nezakonitih prehodov, kar je 29 odstotkov manj.



Toda v zadnjih dveh tednih je nezakonitih prehodov več, celo 220 tedensko, je izpostavil Senica, kar naj bi kazali tudi podatki italijanskih organov in povečano število vrnjenih migrantov, ki so prišli do Italije. »Nezakoniti migranti so vedno bolj previdni, izbirajo območja, ki so neprehodna, izogibajo se naselij, potujejo ponoči in na res težko dostopnih terenih, podnevi pa ponavadi počivajo na prikritih lokacijah,« je dejal Senica. Migranti se prilagajajo in odzivajo na ukrepe, ki jih izvaja policija in iščejo nove poti in načine, kako nadaljevati svojo pot.

Nadzor južne meje iz zraka. Foto Uroš Hočevar
Nadzor južne meje iz zraka. Foto Uroš Hočevar


Jože Senica je še izpostavil, da tudi sedaj, v času poostrenega nadzora, sodelujejo s Slovensko vojsko, kar jim omogoča povečano število patrulj in večjo učinkovitost: »Policija smatra, da bi tudi uvedba 37.a člena zakona o obrambi pomenila še večjo učinkovitost, večjo operativnost na terenu in večjo pokritost terena. Vojaki pa bi bili s pooblastili napotovanja in zadrževanja nezakonitih migrantov bolj operativni.«

Komentarji: