STA prodala terjatev do države

NS STA podpira prizadevanja obeh strani za usklajevanje odprtih vprašanj, kar pa po njihovem ne more biti razlog za nadaljevanje ustavitve financiranja.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Nadzorni svet STA se je danes na redni seji seznanil z mesečno informacijo o poslovanju družbe in ob tem pozval Ukom (Urad za komuniciranje Vlade Republike Slovenije), da v pogovorih z STA stori vse in poravna – po zakonskih obveznostih ustanovitelja agencije – napovedani znesek v višini 845 tisoč evrov za opravljeno javno službo STA, je razvidno iz sporočila za javnost nadzornega sveta STA.

Kot so dodali, nadzorni svet podpira prizadevanja obeh strani za usklajevanje odprtih vprašanj, kar pa po njihovem ne more biti razlog za to, da bi se ustavitev financiranja javne službe STA nadaljevala.

»Nadzorni svet je zaradi izteka mandata direktorja STA 31. decembra 2021 začel postopek za izbor direktorja STA za mandatno obdobje petih let, ki se začenja s 1. januarjem 2022. Razpis bo objavljen na spletni strani STA 1. septembra 2021,« so dodali.


Terjatev do države prodana


Direktor STA Bojan Veselinovič je pozdravil današnji sklep NS STA, ki je pozval Ukom, naj stori vse za nakazilo 845.000 evrov predujma za stroške opravljanja javne službe STA.

Družba namreč denarja še kar ni prejela, čeprav je od uveljavitve vladne uredbe, ki predvideva nakazilo v treh dneh po izpolnjenih pogojih, minilo že 14 dni. Ob tem je povedal: »Glede na to, da smo že 190 dni brez sredstev države za naše delovanje, je vodstvo STA v skladu z veljavno zakonodajo storilo vse za izboljšanje naše likvidnosti, saj bi se družba sicer znašla v insolventnosti, stečaj pa bi bil neizogiben. Zahvaljujem se NS STA za izkazano zaupanje, saj je že na eni minulih sej sprejel sklep, s katerim je podprl vse takšne ukrepe vodstva. Mednje sodi tudi prodaja terjatve, za katero smo našli kupca, saj gre za kakovostno terjatev do države.«

STA bo izredno ugoden diskont pokrila s pomočjo zbranih donacijskih sredstev, »zaradi česar smo še posebej hvaležni tistim, ki so nakazali prostovoljne prispevke in družbi, ki je odkupila terjatev pod tako ugodnimi pogoji«, je še dejal Veselinovič. Nedavno je sodnica okrožnega sodišča v Ljubljani zapisala, da sodišče ocenjuje, da je sedmi protikoronski zakon zadostna podlaga za poravnavo obveznosti države do STA in da podpis pogodbe za to ni potreben.  

STA bo z vsem seznanila tudi ustanovitelja, saj je dve uri po današnji seji NS STA dobila dopis direktorja Ukoma, ki je prosil za posredovanje dokumentacije o tem povsem legalnem  poslu, je še povedal Veselinovič.

Preberite še:

Komentarji: