Dvigalo na grad obljubljajo do leta 2020

Desetletje prenov: Stale deset milijonov evrov, v načrtu še ureditev Mrakove domačije in parkirišča. Početverili prihodke.
Fotografija: Za prenovo Blejskega gradu so v desetih letih porabili deset milijonov evrov, število obiskovalcev pa se je povečalo za 180 odstotkov. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Za prenovo Blejskega gradu so v desetih letih porabili deset milijonov evrov, število obiskovalcev pa se je povečalo za 180 odstotkov. Foto Leon Vidic/Delo

Bled – V zadnjih desetih letih so v obnovo Blejskega gradu vložili deset milijonov evrov, investicijski cikel pa so sklenili včeraj, ko so izpred gradu odstranili gradbeni žerjav. Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, do leta 2020 napoveduje gradnjo dvigala na grad, ureditev Mrakove domačije, parkirišča pri športnem parku in galerijo moderne umetnosti.

Blejski občinski zavod za kulturo grad upravlja od leta 2007, ko ga je nanj prenesla država. V sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije so najprej uredili reprezentativno muzejsko zbirko in se lotili obnove, saj je od zadnje večje minilo že skoraj pol stoletja.
 

Obisk večji za 180 odstotkov


Desetletni investicijski cikel so letos končali s skoraj milijon evrov vredno zamenjavo elektroinštalacij, ogrevanja in prezračevanja grajske kuhinje, zamenjavo strešnikov ter prenovo kanalizacije in tlakov na vseh treh grajskih terasah.

Od leta 2007 se je obisk gradu z 200.000 lani povzpel že na 558.000 obiskovalcev, pri čemer kar četrtina turistov prihaja iz Južne Koreje, sledijo domači obiskovalci (126.000), obiskovalci iz ZDA (44.000), Italijani, Izraelci in Britanci. Z vstopnino na grad je zavod početveril prihodke z enega na štiri milijone evrov lani, kar mu omogoča nadaljnje investicije.

Čeprav so po prevzemu gradu leta 2008 pričakovali, da bodo že do leta 2011 zgradili dvigalo, na to še vedno čakajo. Zdaj Završnik pravi, da so že opravili del analiz terena, skozi katerega bi zgradili dvigalo, preostale pa nameravajo to poletje.
Gradbeno dovoljenje pričakuje do prihodnje pomladi, ko bi se lahko začela gradnja dvigala, ki bo po grobi oceni vredno do tri milijone evrov. Ureditev Mrakove domačije, kjer nameravajo prikazati etnologijo blejskega konca, je ocenjena na do dva milijona evrov, gradnja parkirišča ob športnem parku pa na milijon evrov. Natančnejše vrednosti bodo znane, ko bodo pripravili gradbene projekte.


 

Igor Lah načrtuje muzej


Poleg tega naj bi do leta 2020 pod gradom zgradili muzej sodobne umetnosti, ki ga načrtuje eden premožnejših Slovencev Igor Lah in ki naj bi stal od sedem do devet milijonov evrov. Kot je dejal Završnik, so projekt v sklopu predstavitve arhitekturnih dosežkov svetovno znanega arhitekta Davida Chipperfielda pred časom že predstavili v Vicenzi v Italiji.

Po Završnikovih besedah bi skupaj z muzejem do leta 2020 okoli gradu nastalo celovito zaokroženo turistično območje, ki bo turiste na Bledu zadržalo ne le dobra dva dni kot zdaj, ampak vsaj dan dlje.

Komentarji: