DVK odobrila status opazovalcev 11 osebam

Trem osebam, ki kandidirajo na volitvah, niso omogočili vloge opazovalca.
Fotografija: Vili Kovačič je na predsednika in direktorja DVK Antona Gašperja Frantarja in Dušana Vučka naslovil prijavo civilnega nadzora nad delom DVK, njenih volilnih enot in okrajev. Kot je navedel v dopisu, bi nadzor opravljali na volilno nedeljo med 16. in 24. uro. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Vili Kovačič je na predsednika in direktorja DVK Antona Gašperja Frantarja in Dušana Vučka naslovil prijavo civilnega nadzora nad delom DVK, njenih volilnih enot in okrajev. Kot je navedel v dopisu, bi nadzor opravljali na volilno nedeljo med 16. in 24. uro. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana - Državna volilna komisija je razpravljala o pobudi, da se skupini posameznikov, ki so si nadeli ime komisija za državljanski nadzor, podeli status opazovalca na nedeljskih parlamentarnih volitvah.

DVK je s tremi glasovi za in tremi proti sprejela odločitev, da se 11 osebam omogoči vloga opazovalcev, trem, ki na volitvah kandidirajo, pa ne.
 

Preberite še:
Do 19. ure 65 obvestil o kršitvi volilnega molka
 

Komisija je imela pri odločanju tudi nekaj zagat, ki so, kot so ugotavljali člani, tudi posledica pomanjkljivega pravilnika, ki opredeljuje postopek podelitve statusa opazovalcev. Med drugim je nekatere člane zmotilo, da k vlogi niso bila podana soglasja predlaganih, pa tudi pozna oddaja vloge.

Kot je v izjavi za medije po seji povedal direktor službe DVK Dušan Vučko, so tokrat o tem izjemoma odločali v soboto, dan pred volitvami, medtem ko bo treba do naslednjih volitev ali morebitnega referenduma v pravilniku določiti skrajni rok za oddajo vloge.

Opazovalci bodo lahko navzoči pri delu volilnih organov. Članom volilnih organov bodo lahko zastavljali vprašanja, ne bodo pa smeli ovirati njihovega dela.

Državna volilna komisija (DVK) je že v torek zavrnila pobudo istega pobudnika za civilni nadzor nad delom volilnih komisij. Odločila je, da so naloge, ki jih je v prijavi civilnega nadzora opisal Vili Kovačič, pravzaprav vloga zaupnika.