DZ bo o konstruktivni nezaupnici glasoval v ponedeljek

Stranke Kul so konstruktivno nezaupnico v parlamentarni postopek vložile v sredo.
Fotografija: Marjan Šarec, predsednik LMŠ, Tanja Fajon, predsednica SD, Luka Mesec, koordinator stranke Levica, Karl Erjavec, predsednik stranke Desus, in Alenka Bratušek, predsednica stranke SAB. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec, predsednik LMŠ, Tanja Fajon, predsednica SD, Luka Mesec, koordinator stranke Levica, Karl Erjavec, predsednik stranke Desus, in Alenka Bratušek, predsednica stranke SAB. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Državni zbor (DZ) bo o konstruktivni nezaupnici s predlogom za izvolitev Karla Erjavca za predsednika vlade odločal na izredni seji v ponedeljek, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Na seji ne bo glasovanja o spremembah poslovnika, s katerimi bi poslancem omogočili tajno glasovanje na daljavo, saj je tak predlog padel na pristojni komisiji.

Glede na poslovniške roke DZ o nezaupnici vladi oziroma o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga. Ponedeljkova seja se bo začela ob 10. uri, ni pa še znano, koliko časa bo trajala, saj morajo poslanske skupine še najaviti čas za razpravo. Imajo pa predlagatelji nezaupnice na voljo največ uro časa za dopolnilno obrazložitev predloga, prav tako lahko kandidat za mandatarja v eni uri predstavi programske zasnove vlade. Besedo bo imel tudi premier Janez Janša, ki bo odgovoril na očitke iz nezaupnice ter predstavil svoj pogled na dosedanje delo vlade.

image_alt
O rezultatu se bo špekuliralo do konca


Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in Desus so v sredo v parlamentarni postopek ponovno vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za mandatarja Erjavcem. Predlog so podprle z 10 poslanskimi podpisi, vsaka od strank predlagateljic je prispevala dva. Za uspeh nezaupnice je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov, ki pa jih stranke koalicije Kul nimajo. 

Sprva je bilo predvideno, da bo DZ na izredni seji glasoval tudi o predlogu sprememb parlamentarnega poslovnika, s katerimi bi na predlog LMŠ, SD, Levice in SAB poslancem omogočili tajno glasovanje na daljavo. A ker komisija za poslovnik spremembam, za katere je nujna dvotretjinska večina, ni dala zelene luči, se je parlamentarni postopek končal.

Preberite še:

Komentarji: