Predstavitvena informacija

E-dražba: ko nakup stanovanja ni več nočna mora

Nepremičnine so razmeroma stabilna naložba, ki jih bodo tudi v prihodnosti spodbujale ugodne splošne družbenoekonomske okoliščine, predvsem nizke obrestne mere, široka dostopnost kreditov, gospodarska rast ter rast zaposlenosti in plač. 
Fotografija: V kompleksu Koprska vrata lahko na e-dražbi kupite stanovanje. Foto: DUTB
Odpri galerijo
V kompleksu Koprska vrata lahko na e-dražbi kupite stanovanje. Foto: DUTB

Nakup stanovanja pa za kupce ni nujno nočna mora. Družba za upravljanje terjatev bank že ponuja nakup stanovanja na elektronskih dražbah. V primerjavi s klasičnim načinom ponuja e-dražba za kupce večjo možnost uspešnega nakupa, v primerjavi z oddajo zavezujočih ponudb pa je bolj enostavna, pregledna in učinkovita metoda nakupa.

Elektronska dražba (e-dražba) je sodoben instrument prodaje nepremičnin in je v svetu že uveljavljena, v Sloveniji pa to priložnost šele spoznavamo. Zainteresiranim kupcem v primerjavi s klasičnim, najbolj uveljavljenim postopkom nakupa (individualna pogajanja na izhodiščne objavljene cene) ponuja preglednost nad drugimi ponudbami in tako precej večjo možnost uspešnega nakupa želenega stanovanja. E-dražbe so za kupce bolj prijazne tudi v primerjavi z nakupom z oddajo zavezujoče ponudbe, saj je bolj enostavna, pregledna in učinkovita metoda nakupa. E-dražbe ob tem ponujajo varnost nakupa, preglednost nad oddanimi ponudbami in oblikovanje tržne cene v konkurenčnem in dinamičnem okolju. Dražitelji za sodelovanje na elektronskih dražbah ne potrebujejo posebnih računalniških znanj ali kvalificiranih digitalnih potrdil. 

Z elektronsko dražbo se v Sloveniji šele spoznavamo. Foto: DUTB
Z elektronsko dražbo se v Sloveniji šele spoznavamo. Foto: DUTB


Sodobno metodo e-dražb pri prodaji stanovanj omogoča tudi Družba za upravljanje terjatev bank. Ta po uspešni prvi fazi prodaje stanovanj v Koprskih vratih septembra nadaljuje prodajo približno 80 stanovanjskih enot v istem kompleksu s pripadajočimi parkirnimi mesti v podzemnih garažah in shrambami. Ogledi stanovanj so ponovno mogoči od 2. septembra 2019. 

Nakup stanovanj bo tokrat potekal izključno prek elektronskih dražb, ki se bodo začele 30. septembra 2019, za vsako stanovanje posebej. Dražba za posamezno stanovanje bo trajala deset minut z možnostjo podaljšanja največ za 70 minut. Dražba se bo namreč v primeru zvišanja cene dražiteljev v zadnji minuti pred iztekom avtomatsko podaljšala za nadaljnjo minuto. S plačilom varščine v višini 5000 evrov do 23. septembra lahko vsak kupec sodeluje na vseh elektronskih dražbah do izvedbe nakupa izbranega stanovanja. V primeru želje po nakupu več kot enega stanovanja je potrebno plačilo več varščin. Dražiteljem, ki ne bodo opravili nakupa na dražbah, bo varščina vrnjena.

Takšen način nakupa stanovanja, kot ga tokrat ponuja Družba za upravljanje terjatev bank, bo še posebej primeren za tiste zainteresirane kupce, ki nimajo točno izbranega stanovanja, saj bo imel vsak dražitelj v primeru neuspeha z nakupom enega stanovanja takoj (brez dodatnega plačila varščine) možnost sodelovanja na naslednji dražbi podobnega oziroma drugačnega stanovanja.

Nakup stanovanj v Koprskih vratih bo tokrat potekal izključno prek elektronskih dražb, ki se bodo začele 30. septembra 2019. Foto: DUTB
Nakup stanovanj v Koprskih vratih bo tokrat potekal izključno prek elektronskih dražb, ki se bodo začele 30. septembra 2019. Foto: DUTB


Koprska vrata so v neposredni bližini koprske obale, mestnega centra in avtocestne povezave. V bližini so otroški vrtec, šola, banke in trgovine. Moderna arhitekturna zasnova kompleksa ponuja stanovanja za bivanjske in počitniške namene, 164 privlačnih, moderno zasnovanih stanovanj pa udobno in prijetno bivanje za vse generacije. Raznolike tlorisne rešitve stanovanjskih enot v šestih etažah obsegajo površino od 38 do 154 kvadratnih metrov. Vse enote so ogrevane in hlajene s centralnim sistemom, ki določa osnovni režim (hlajenje ali ogrevanje). Stanovanjske enote v višjih nadstropjih ponujajo večje terase z izjemnim razgledom na mesto. Stanovanja so osvežena in vseljiva takoj po nakupu. V pritličju je tudi več kot 2000 m2 poslovnih prostorov različnih dejavnosti. Objekt spada v energetski razred B1 (15–25 kWh/m²a).

Moderen kompleks je v bližini koprske obale, mestnega centra in avtocestne povezave. Foto: DUTB
Moderen kompleks je v bližini koprske obale, mestnega centra in avtocestne povezave. Foto: DUTB