EANA pozvala vlado k prenehanju dejanj proti STA

Zadnji stalni pritisk na slovensko nacionalno tiskovno agencijo njenim novinarjem zelo otežuje delo ter izpolnjevanje njihovega javnega poslanstva, meni EANA.
Fotografija: Ukom je zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo, saj navaja, da za to nimajo pravne podlage. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ukom je zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo, saj navaja, da za to nimajo pravne podlage. FOTO: Blaž Samec/Delo

Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je danes izrazilo »nestrinjanje s trenutnimi dejanji slovenske vlade proti svoji članici STA«. Po ponovni zaustavitvi financiranja javne službe s strani vladnega urada za komuniciranje (Ukom) je EANA vlado pozvala, naj preneha z dejanji proti STA.

»Zadnji stalni pritisk na slovensko nacionalno tiskovno agencijo njenim novinarjem zelo otežuje delo ter izpolnjevanje njihovega javnega poslanstva,« je zapisal odbor EANA. To so po njihovih navedbah korektno in pravočasno obveščanje javnosti ter zagotavljanje vsebin slovenskim medijem.

V DNS opozarjajo, da je odločitev Ukoma, ki je zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo, le še en manever direktorja Ukoma Uroša Urbanije, ki želi s finančnimi pritiski destabilizirati STA. FOTO: Bor Slana/STA
V DNS opozarjajo, da je odločitev Ukoma, ki je zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo, le še en manever direktorja Ukoma Uroša Urbanije, ki želi s finančnimi pritiski destabilizirati STA. FOTO: Bor Slana/STA


»EANA poudarja nestrinjanje s kakršnimikoli dejanji slovenske vlade, ki bi kakorkoli omejevala svobodo STA. Slovenske oblasti poziva, naj poiščejo način, da bo znova vzpostavljena normalnost,« so še zapisali.Če vlada ali premier želita, odbor EANA ostaja na razpolago za deljenje najboljših praks ali morebitnih rešitev, da bi čim prej razrešili težak položaj, v katerem se je znašla STA, so dodali.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Evropsko združenje tiskovnih agencij se je tako odzvalo na ponovno ustavitev financiranja javne službe STA s strani vladnega urada za komuniciranje. Ukom je zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo, saj navaja, da za to nimajo pravne podlage, ker pogodba za opravljanje javne službe STA med Ukomom in STA letos ni bila podpisana.

Direktor STA Bojan Veselinovič je medtem v odzivu poudaril, da sedmi protikoronski zakon jasno določa, da se za javno službo za letos zagotovijo sredstva iz proračuna. Predstavniki zaposlenih na STA pa ocenjujejo, da se z odločitvijo Ukoma nadaljuje poskus razgradnje in uničenja njihove medijske hiše.
 

Predsednik Pahor: STA ima posebno poslanstvo


Predsednik države Borut Pahor je danes ob robu obiska Novega mesta povedal, da je treba vse napore usmeriti v izhodno strategijo iz epidemije, se osredotočiti na okrevanje in glavne cilje predsedovanja Svetu EU. Vse druge stvari pa so po njegovi oceni take narave, »da jih je treba opraviti čim prej, brez velikih polemik«. Mednje spada tudi imenovanje tožilcev ter financiranje STA, ki ima posebno poslanstvo in mora biti za to tudi financirana, je dodal.

Preberite še:

Komentarji: