Eni še čakajo na vabila, drugi se že pogovarjajo

Janša danes s Pahorjem o mandatarstvu, Šarec vabi vse druge.
Fotografija: Janša je trdno prepričan, da vlada brez njega in SDS ni mogoča, zato bo naredil vse, da jo sestavi. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Janša je trdno prepričan, da vlada brez njega in SDS ni mogoča, zato bo naredil vse, da jo sestavi. FOTO: Matej Družnik

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor in predsednik SDS Janez Janša se bosta danes na neformalnem srečanju pogovarjala o možnosti za sestavo nove vlade. Janša je prepričan, da vlada brez SDS glede na rezultate nedeljskih volitev ni mogoča, in napoveduje, da bodo na pogovore povabili vse parlamentarne stranke.

SDS bo naredila vse, da sestavi stabilno vlado, je v edinem javnem nastopu po volilni nedelji za Nova24TV izjavil Janša. Brez SDS v vladi je po njegovih besedah »možna le bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero pa bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala«. Medtem pa se je po naših informacijah na levici že začela konsolidacija.
 

Šarec in Cerar se pogovorita danes


Marjan Šarec se bo danes, kot nam je potrdil, pogovarjal s prvakom SMC Mirom Cerarjem. Odločil se je, da ne bo čakal na to, da Janša morebiti zbere dovolj poslanskih glasov za potrditev svojega mandatarstva v državnem zboru. Eden od razlogov za to odločitev bi lahko bile ocene, da je prav Cerarjeva SMC tista stranka, ki bi lahko najprej požrla svoje predvolilne napovedi, da je z Janšo v vladi ne bo.

Včeraj se je razširila celo govorica, da je Janez Janša funkcijo predsednika nove vlade že ponudil Miru Cerarju, ki se v poslanskih klopeh ne vidi. Če bi jo ta sprejel, bi se torej lahko ponovil manever predsednika SDS iz leta 2000, ko je vlado, v kateri so bile SDS in SLS+SKD, vodil tedanji prvak krščanskih demokratov Andrej Bajuk.

Marjan Šarec je včeraj poudaril, da takšen manever zanj ni sprejemljiv. Tudi v kombinatoriki, v kateri bi njemu ponudili vodenje vlade, v kateri bi bila SDS, premier te vlade pa bi bil on, se Šarec ne vidi.


 

Na levici sestankujejo


Tudi Alenka Bratušek, ki v parlament ni bila izvoljena, je včeraj potrdila, da se je o morebitnem povezovanju že »pogovarjala z večimi«. Na vprašanje, s kom, ni želela konkretno odgovoriti, znano pa je, da sta se pogovarjala s Šarcem. Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da še niso dobili nobenega vabila na pogovore, je pa potrdil, da se na levici sestajajo. »Vse, kar smo povedali pred volitvami, velja tudi za naprej,« je dodal. »Smo stranka, ki je odgovorna do državljanov in države, tako da čakamo, kaj bodo naredili akterji. Pripravljeni smo na vse izzive,« pa je komentiral vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Predsednika NSi Matej Tonin in SNS Zmago Jelinčič prav tako še čakata na povabilo na pogovor o morebitnem koalicijskem povezovanju.

Vse več sogovornikov meni, da si večina strank ne bo upala jeseni znova na volitve in si bo prizadevala doseči kompromis. Analize kažejo, da bi se na ponovljenih volitvah SDS še okrepila, LMŠ in SD pa bi oslabeli. Poleg tega je v parlamentu od 90 poslancev kar 52 novih. Presenečenje bi bilo, če bi se bili pripravljeni odpovedati dobri poslanski plači.

Politični analitik Alem Maksuti napoveduje turbulentno obdobje in dolgotrajno sestavljanje vlade. Vidi dve možnosti: povezovanje okrog SDS in LMŠ ali pa veliko koalicijo v sestavi LMŠ, SD, SMC, Sab, Desus in NSi, v nobeni koalicijski kombinaciji pa ne vidi Levice. Pri tem ocenjuje, da so vsi strankarski prvaki, razen Janeza Janše in Karla Erjavca, politični amaterji. »Mandatar je tisti, ki je sposoben zbrati 46 glasov, ne tisti, ki je drugi na volitvah,« pravi analitik.

Komentarji: