Eugenija Carl: Zadoščenje ob obsodbi bivšega župana

»Trajalo je šest! let in konec oktobra bi zadeva absolutno zastarala. Toda danes je prišla sodba Višjega kazenskega sodišča v Kopru in z njo zadoščenje,« je na svojem FB profilu zapisala novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl.
Fotografija: Eugenija Car, novinarska RTV Slovenija, je zadovoljna, da je nekdanji župan Boris Popovič obsojen, ker se je do nje nedostojno vedel.
Odpri galerijo
Eugenija Car, novinarska RTV Slovenija, je zadovoljna, da je nekdanji župan Boris Popovič obsojen, ker se je do nje nedostojno vedel.

Carlova je nadalje navedla, da je nekdanji koprski župan Boris Popovič zaradi žaljivih in lažnih izjav, ki jih je na račun njene zasebnosti in intime javno izrekel leta 2013, pravnomočno obsojen na šest mesecev zapora s poskusno dobo dveh let. Višje sodišče je, kot je zapisala, v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo in sledilo vsem njenim argumentom in odgovorom na Popovičevo pritožbo. Eno kaznivo dejanje (izjavo) je prekvalificiralo iz žaljive obdolžitve v razžalitev, a je kazen ostala popolnoma enaka.

Citirala je senat višjega sodišča, v katerem ta zavrača Popovičeva pojasnila, da je šlo pri inkriminiranih izjavah za pohvalo ter ugotavlja, da jo je želel kot novinarko utišati in da je izjave podal prav zato, da bi to dosegel. Carlova je Popoviča tožila tudi odškodninsko, primer je že zdavnaj pravnomočen. Sodišče mu je naložilo plačilo odškodnine in povrnitev stroškov. A tega še ni dočakala.

»Do takšnih dejanj, kot si jih je privoščil bivši župan, je potrebno imeti ničelno moralno in pravno toleranco. To so v civiliziranih družbah nedopustna ravnanja, ki jih je treba kaznovati. S pravnomočnostjo je koprsko sodišče v javnost poslalo nedvoumno, jasno in svarilno sporočilo - da nihče ne more za svoje pritlehne interese z drugim človekom ravnati tako, kot se mu zljubi in ne sme mu biti dovoljeno, da uniči njegov človeški potencial,« je poudarila.

Boris Popovič, nekdanji koprski župan, si je tudi po ugotovitvi višjega sodišča privoščil žaljive izjave na račun novinarke.
Boris Popovič, nekdanji koprski župan, si je tudi po ugotovitvi višjega sodišča privoščil žaljive izjave na račun novinarke.


Po njenih besedah je ta zmaga tudi za vse novinarske kolege - žrtve številnih oblik pritiskov, diskreditacij, diskvalifikacij, laži, zasmehovanja, poniževanja, seksizmov...,ki jih nanje bruhajo nosilci politične in ekonomske moči s ciljem zastraševanja in utišanja.

»Pravzaprav jo posvečam vsem ljudem, ki se jim je, se jim dogaja, ali se jim še bo zgodilo to, kar se je meni. Ne dovolite, da kdo prestopi meje, ki so nedotakljive in neprestopljive! To so osebne meje, ki jih ima pravico postaviti vsakdo od nas! Pravica do osebnega dostojanstva ter osebne in profesionalne integritete je neodtujljiva!« je poudarila.

Koprski župan pa je na svojem FB profilu napovedal, da se bo pritožil še naprej.  Zapisal je: »Pritožil se bom na vrhovno in če bo treba še naprej na ustavno in če bo potrebno še na evropsko sodišče za človekove pravice, dokler ne dokažem in pokažem celemu svetu sramoto koprskega sodišča in novinarke elit!»

Komentarji: