Finančno pismeni so zlasti starejši

Raziskava je pokazala, da se je najslabše odrezala starostna skupina od 25 do 35 let.
Fotografija: Raziskava o finančni pismenosti je ena od spodbud, kako izboljšati to pomembno znanje pri nas. Foto Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Raziskava o finančni pismenosti je ena od spodbud, kako izboljšati to pomembno znanje pri nas. Foto Leon Vidic/delo

Ljubljana – Po raziskavi o finančni pismenosti, ki jo je opravilo Slovensko zavarovalno združenje v sodelovanju z družbo Valicon, so finančno najbolj pismeni starejši, v starostni skupini od 65 do 75 let, tretjina vseh vprašanih pa varčuje doma.
Raziskava, izvedena na vzorcu 1019 ljudi, je pokazala, da indeks finančne pismenosti med Slovenci dosega vrednost 14,5 na lestvici od nič do 21, kar je razmeroma dobro, a bi seveda lahko bilo boljše. Zanimivo je, da so starejši bolj kritični do svojega finančnega znanja, a se je potrdilo, da so se prav v starostni skupini od 65 do 75 let izkazali za finančno najbolj pismene, čeprav sami tega svojega znanja ne ocenjujejo tako visoko. Po drugi strani so mladi, v skupini od 25 do 34 let, dosegli najnižji indeks finančne pismenosti.

Starejši zaupajo delnicam, mlajši pa »nogavici«

Tudi pri varčevanju v sklade, delnice in depozite je najbolj pogumna starostna skupina od 55 do 64 let, medtem ko mladi v skupini od 18 do 24 let, če poenostavimo, stavijo na denar v nogavici, torej ga hranijo doma, in to kar 68 odstotkov sodelujočih v anketi, na splošno pa tretjina vseh vprašanih varčuje »pod žimnico«.

Finančno pismenost vpeljati v šolske programe

Prizadevati bi si bilo treba, da bi bilo delo različnih organizacij, ki se ukvarjajo s programi finančne pismenosti, bolj usklajeno, je dejala Maja Krumberger,direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Foto Tomi Lombar
Prizadevati bi si bilo treba, da bi bilo delo različnih organizacij, ki se ukvarjajo s programi finančne pismenosti, bolj usklajeno, je dejala Maja Krumberger,direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Foto Tomi Lombar


Raziskavo bodo predstavili tudi na dnevih zavarovalništva v Sloveniji z naslovom Odloči se za pravo potezo, ki bodo v četrtek in petek tradicionalno v Portorožu. Kot je dejala Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja, so se v raziskavi starejši izkazali kot »fantastično najboljši«.
Raziskava je ena od spodbud, kako izboljšati finančno pismenost pri nas, tudi v okviru nacionalnega programa na tem področju. Zanel Batagelj, partner v družbi Valicon, je prav tako poudaril, da je treba najti alternativne načine za dvig finančne pismenosti zlasti za starostno skupino od 25 do 35 let, ki se je v raziskavi odrezala najslabše in praviloma ni več vključena v izobraževalni sistem.

Komentarji: