Golob: Pri odločitvah o novi vojaški opremi temeljni kriterij izkušnje vojakov

Premier Robert Golob je ob obisku obrambnega ministrstva izpostavil tudi nepogrešljiv prispevek vojske pri civilnih nalogah.

Premier Robert Golob je obiskal obrambno ministrstvo in prek videokonferenčnega klica nagovoril pripadnike na mednarodnih misijah. Pri tem je napovedal, da bodo terenske izkušnje vojakov z opremo temeljni kriterij pri prihodnjih odločitvah o nakupu vojaške opreme. Izpostavil je tudi nepogrešljiv prispevek vojske pri civilnih nalogah.

Odgovor je dal pogovor s predstavniki kontingentov v tujini

Minister za obrambo Marjan Šarec je Goloba danes sprejel z vojaškimi častmi in ga ob prvem letu delovanja vlade seznanil z aktualno situacijo na ministrstvu.

Pripadniki misije na Slovaškem so Goloba seznanili s konkretnimi operativnimi izkušnjami z različnimi tipi osemkolesnikov, vendar z ministrom o konkretnih postopkih nakupa osemkolesnikov danes še nista govorila. Šarec je dodal, da se v tem dolgem in zahtevnem procesu ministrstvo bliža ciljni ravnini.

Po Golobovih besedah mu je pogovor s predstavniki kontingentov v tujini dal odgovor na vprašanje, katera vojaška oprema je dejansko zanesljiva. »Sanjarjenje o nepreizkušenih orožjih, ki so se ga šli nekateri drugi, se danes na konkretnih terenih kaže kot samo sanjarjenje,« je komentiral na novinarski konferenci po obisku. Napovedal je, da bodo v bodočih odločitvah o nakupu vojaške tehnike kot temeljni kriterij upoštevane terenske izkušnje vojakov. »Imamo vse informacije, ki jih potrebujemo,« je izjavil.

Sistem zaščite in reševanja med najboljšimi

Golob ugotavlja, da je stanje v Slovenski vojski ter v sistemu zaščite in reševanja zelo dobro. Ocenil je, da se je vojska v zadnjem letu izkazala za nepogrešljivo pri civilnih nalogah, kot so pomoč pri požaru na Krasu, odstranjevanje rezilne žice, preskrba Istre z vodo in nazadnje pomoč pri poplavah na Štajerskem. Vojska namreč razpolaga z opremo, ki je drugi v državi nimajo in jo lahko uporablja tudi za civilne namene. »To je nekaj, česar ne smemo nikoli pozabiti,« je dejal premier.

Sklenil je še, da je sistem zaščite in reševanje med najboljšimi v Evropi in svetu, »na kar smo lahko upravičeno ponosni«. Prav zaradi hitrosti in odzivnosti tega sistema je lahko vlada štajerskim občinam intervencijske stroške poplav pokrila v 14 dneh, kar da se ni zgodilo še nikoli doslej. »Lokalne skupnosti so vedno čakale na pokrivanje intervencijskih stroškov,« je navedel Golob.

Preberite še:

Komentarji: