»Gozdovi zaradi naravnih ujm potrebujejo našo pomoč, čeprav si na dolgi rok pomagajo sami«

V prostovoljski akciji je sodelovalo preko 400 prostovoljcev, tudi predsednik Borut Pahor. Posadili so 10.000 sadik gozdnega drevja.
Fotografija: Z današnjo akcijo začenjajo obnovo državnih gozdov, ki bo trajala več let. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Z današnjo akcijo začenjajo obnovo državnih gozdov, ki bo trajala več let. FOTO: Blaž Samec

Družba Slovenski državni gozdovi je s partnerji na šestih lokacijah po Sloveniji izvedla prostovoljsko akcijo pogozdovanja v vetrolomu poškodovanih gozdov. V akciji je sodelovalo preko 400 prostovoljcev, ki so posadili 10.000 sadik gozdnega drevja. Največ jih je sadilo v Kočevju, kjer se jim je pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor.
                
»Gozdovi zaradi naravnih ujm potrebujejo našo pomoč, čeprav si na dolgi rok pomagajo sami. Danes bomo skušali dati svoj prispevek k obnovi gozdov in ohranitvi narave,« je zbrane udeležence nagovoril predsednik Pahor, so sporočili iz družbe Slovenski državni gozdovi.Vseslovenska akcija pogozdovanja z naslovom Pomladimo gozdove se je začela ob deveti uri na šestih lokacijah po Sloveniji, in sicer v Kočevju, Ravniku pri Logatcu, Lovrencu na Pohorju, Ribnici na Pohorju, Trnovem v novogoriški občini in Podkraju nad Ajdovščino.

Udeležilo se je je skupno več kot 400 prostovoljcev, kar je preseglo pričakovanja organizatorjev. V Kočevju je sadilo okoli 170 prostovoljcev, med njimi so bile tudi večje skupine tabornikov in skavtov. Na Pohorju je na obeh lokacijah pogozdovalo skupaj okoli 90 prostovoljcev, v Logatcu preko 80, na lokacijah Trnovo in Podkraj pa skupaj okoli 80 ljudi. S sajenjem dreves je vsak po svoje prispeval k ohranjanja gozdov za prihodnje rodove.Organizirano so se jim pri obnovi poškodovanih gozdov pridružili predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije ter člani Zveze tabornikov Slovenije in Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Na Pohorju so pomagali dijaki Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor ter Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, na Ravniku pri Logatcu pa skupina študentov gozdarstva Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Na Trnovem in pri Logatcu so pogozdovali člani Slovenskega Geocaching kluba.

Akcija pogozdovanja bo morda postala tradicionalna. FOTO: Roman Šipić/Delo
Akcija pogozdovanja bo morda postala tradicionalna. FOTO: Roman Šipić/Delo


Na površini okoli pet hektarjev gozdov so posadili skupno 10.000 sadik gozdnega drevja - smreke, macesna, bukve, gorskega javorja, češnje in jerebike. Najbolj obsežna akcija je potekala na Kočevskem, kjer so posadili okoli 3100 mladih dreves, in na obeh lokacijah na Pohorju, kjer so posadili 3200 sadik. Na Ravniku pri Logatcu so posadili 1500 sadik, na Trnovem in v Podkraju pa skupaj 2100.

»V družbi Slovenski državni gozdovi načrtujemo, da bo akcija pogozdovanja postala tradicionalna, saj so slovenske gozdove v zadnjih letih prizadele tri velike naravne ujme - žledelom, napad podlubnikov in vetrolom,« so navedli.

Z današnjo akcijo začenjajo obnovo državnih gozdov, ki bo trajala več let. Po načrtu obnove bodo morali s sadnjo obnoviti več kot 150 hektarjev gozdov in posaditi okoli pol milijona sadik. Skupna površina za obnovo (naravna obnova in obnova s sadnjo) sicer v državnih gozdovih znaša več kot 2200 hektarjev.

Komentarji: