Hojs sindikatoma očita podporo nezakonitih protestov

Javnost zadovoljna z ravnanjem policistov, predvsem »razvpitega« motorista, politika bi ravnala drugače.
Fotografija: Notranji minister Aleš Hojs je na bojni nogi s sindikatom policistov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Notranji minister Aleš Hojs je na bojni nogi s sindikatom policistov. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Potem ko je minister Zvonko Černač za policista, ki se je med petkovimi protesti fotografiral z naključnim udeležencem protesta, v zapisu​ na twitterju​ jasno namignil, da za takšnega policista ni mesta v službi, je zdaj svoje pristavil še notranji minister Aleš Hojs.

Največ razburjenja med zaposlenimi v policiji je sprožil ravno tvit ministra, pristojnega za strateške projekte in kohezijo. Černač je namreč v odzivu na posnetek fotografiranja zapisal, da je takih pripadnikov policije manj kot odstotek in da žalijo tisoče njihovih kolegov. »Zato jim je treba sneti maske, z motorja, ki so ga plačali davkoplačevalci, pa naj presedlajo na kolo. In zaradi mene lahko biciklirajo 24ur/dan/365 dni v letu. Za svoj denar.«

Protivladni kolesarski protest je tudi zaradi profesionalnega ravnanja policije minil povsem mirno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Protivladni kolesarski protest je tudi zaradi profesionalnega ravnanja policije minil povsem mirno. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

»Pogrom politike je žaljiv«


Pri tem so kolegu v bran stopili v obeh policijskih sindikatih. »Pogrom, ki je prišel iz vrst določenih politikov in celo ministrov, je do vseh 8000 zaposlenih v policiji žaljiv in ga najostreje obsojamo,« so med drugim zapisali v Sindikatu policistov Slovenije.

»Da naši državljani lahko živijo v eni najvarnejših držav na svetu, je v prvi vrsti zasluga našega strokovnega, zakonitega ter v skupnost usmerjenega dela. Policijski sindikat Slovenije se zato pridružuje javno izraženi podpori policistu motoristu,« pa so sporočilo za javnost začeli v drugem sindikatu.

Vendar jim notranji minister Aleš Hojs ni ostal dolžan. Včeraj zvečer je na twitterju zapisal svoje mnenje.

FOTO: Twitter/@aleshojs
FOTO: Twitter/@aleshojs


»Sindikat Policije očitno podpira nezakonita zbiranja/nezaslišano! Namesto, da bi bili prvi pri spoštovanju zakonov, s svojimi izjavami podpore nerazumnemu dejanju svojega kolega, dodatno vznemirjajo ogromno večino državljanov, ki z upoštevanjem ukrepov prispevajo h koncu epidemije,« je zapisal Hojs.
 

Zapisal kot državljan ali kot minister?


»V Policijskem sindikatu Slovenije izjav ministra Hojsa, ki ne pripomorejo k večji varnosti policistov in državljanov, ne bomo komentirali,« nam je odgovoril Rok Cvetko, predsednik sindikata. Ministru pa predlagajo, da se izjasni, ali na twitterju ​aktualne dogodke komentira kot državljan Aleš Hojs ali kot minister za notranje zadeve. »Kot minister bi se namreč moral in mogel zavedati vsebine svojih izjav in vpliva le-teh na policijsko organizacijo, s tem pa tudi morebitnih prepovedanih posledic, ki lahko nastanejo.«
 
Zato vztrajajo pri stališču, naj se politika ukvarja s politiko, zagotavljanje javnega reda in miru ter notranje varnosti države pa naj prepusti policistkam in policistom.
 

Ne razumejo Hojsovega sporočila


»V Sindikatu policistov Slovenije namena zapisa ministra Aleša Hojsa na družbenem omrežju twitter niti ne razumemo, zato se do njegove vsebine niti ne moremo opredeljevati,« pa nam je povedal Kristjan Mlekuš, predsednik SPS.

»Sindikat policistov Slovenije se je z javno podporo policistu zgolj odzval na zapise vidnih predstavnikov vlade, ki so s svojim ravnanjem poskušali vzbuditi občutek nestrokovnega dela policistk in policistov in tako poskušali diskreditirati njihovo delo. Sindikat se tako v javni podpori policistu, kot tudi sicer, nikoli ni opredeljeval ne do protestov, ne do epidemološke slike v Sloveniji ali ukrepov vlade za zajezitev epidemije,« je še pojasnil glede ministrovega zapisa.

Komentarji: