Hrvaška bi pomagala graditi drugi blok nuklearke

O vsem, tudi o nabavi elektrike iz drugega bloka, se bodo pogovarjali, ko bo v Sloveniji sprejeta uradna odločitev o gradnji.
Fotografija: Hrvaška z elektriko iz krške nuklearke pokriva deset odstotkov svojih potreb po električni energiji, njene potrebe v prihodnjih letih pa bodo naraščale. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Hrvaška z elektriko iz krške nuklearke pokriva deset odstotkov svojih potreb po električni energiji, njene potrebe v prihodnjih letih pa bodo naraščale. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Hrvaška je pripravljena na pogovore s Slovenijo o financiranju gradnje drugega bloka nuklearke v Krškem, pa tudi o nabavi elektrike iz njega, je izjavil hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić. Povedal je, da se bodo lahko o vsem pogovarjali, ko bo sprejeta uradna odločitev o gradnji.

Tudi hrvaški premier Andrej Plenković je novinarjem danes dejal, da je Hrvaška pripravljena na pogovore s Slovenijo o drugem bloku nuklearke. »Potem ko bo Slovenija dokončno odločila, kaj namerava, se bomo pogovorili in videli, kaj je dobro tudi za Hrvaško«, je izjavil na novinarski konferenci po seji ožjega kabineta hrvaške vlade. Napovedal je, da se bodo pogovarjali s Slovenijo o vseh vidikih gradnje novega bloka ter da spremljajo postopke, ki potekajo pred dokončno odločitvijo Ljubljane.

Hrvaška še ni uradno obveščena o slovenskih načrtih za postavitev novega bloka nuklearke v Krškem. »Ko bodo zadeve formalizirane, smo zainteresirani za financiranje izgradnje drugega bloka v skladu s svojimi možnostmi kot tudi za nabavo elektrike,« je povedal Tomislav Ćorić na novinarski konferenci v Zagrebu, na kateri je govoril predvsem o neformalnem srečanju ministrov za okolje držav članic EU, ki je na temo novega podnebno-energetskega zakonodajnega paketa potekal v Sloveniji.
 

Projekt še ni tema uradnih pogovorov


O tem se je v torek ob robu srečanja na Brdu pri Kranju pogovarjal tudi s slovenskim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom. Ta je po njegovih besedah ocenil, da bo projekt izgradnje drugega bloka potekal več let. Projekt zaenkrat ni tema uradnih pogovorov med Ljubljano in Zagrebom, osebno pa pogovorom ne nasprotuje, je dejal Ćorić.

image_alt
Zelena luč za drugi blok jedrske elektrarne


Povedal je, da je vprašanje slovenske politične odločitve, ali bo zainteresirana za sodelovanje pri financiranju izgradnje novega bloka. »Če jo bodo sprejeli, pričakujem, da bodo sodelovanje najprej ponudili svojim dolgoletnim hrvaškim partnerjem v Nuklearni elektrarni Krško,« je dejal.

Hkrati je ocenil, da ne slovenski Gen-I niti hrvaško elektrogospodarstvo (HEP), ki sta partnerja v nuklearki v Krškem, nista zmožna sama financirati več milijard evrov vrednega novega bloka brez dodatnih finančnih aranžmajev, kot so posojila.
 

V Avstriji proti gradnji drugega bloka


Avstrijska ministrica za okolje Leonore Gewessler pa je izrazila velike pomisleke Avstrije glede postavitve drugega bloka nuklearke v Krškem. Tako podaljšanje življenjske dobe obstoječega bloka nuklearke kot tudi načrtovani drugi blok po njenem mnenju predstavljata tveganje za ljudi v Avstriji. »Prihodnost oskrbe z energijo pripada obnovljivim virom - in v Avstriji dokazujemo, da je to mogoče. Resnična zaščita podnebja nam bo namreč uspela le brez zastarelih visoko tveganih tehnologij,« je dejala.
 

Preberite še:

Komentarji: