Hrvaški bodo odprli vrata v schengen

Notranji ministri danes o širitvi območja brez nadzora potnikov na notranjih mejah.
Fotografija: Takšni prizori s slovensko-hrvaške meje bodo postali zgodovina. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Takšni prizori s slovensko-hrvaške meje bodo postali zgodovina. FOTO: Jure Eržen/Delo

Za Hrvaško bo današnji dan v Bruslju zgodovinski. Na zasedanju notranjih ministrov EU bo sprejeta odločitev o njenem vstopu v schengen. Po navedbah več virov glede tega ni več nobenega dvoma.

Svet EU je že konec lanskega leta pod slovenskim predsedstvom potrdil, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za članstvo v schengnu. Zato se je čakalo samo še na politično odločitev. Hrvaška bo z novim letom v schengnu le na kopenskih in morskih mejah. Na letališčih bo nov režim vpeljan 26. marca s poletnim voznim redom.

image_alt
Prihodnja meja schengenske Evrope še ni jasna

Drugima dvema kandidatkama, Bolgariji in Romuniji, ki sta v čakalnici že več kot desetletje, kaže slabše. Soglasja o njunem vstopu sinoči ni bilo. Kot je znano, sta imeli največ zadržkov Avstrija in Nizozemska. Tudi kompromisni predlogi, po katerih bi danes sprejeli odločitev o njunem vstopu prihodnjo jesen, niso imeli soglasne podpore. Vstop obeh držav sta podpirala tako evropska komisija kot evropski parlament.

Slovenska policija bo po vstopu Hrvaške v schengen, s katerim bo odpravljen mejni nadzor, izvajala izravnalne ukrepe. Ti vključujejo intenzivnejše delovanje v širšem obmejnem pasu. Delovale bodo mobilne enote, ki bodo tudi bolj nadzirale poti, po katerih bi lahko prihajali migranti. Tudi nadzora na vlakih naj bi bilo več.

Avstrijski kancler Karl Nehammer (levo) je hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću obljubil, da »avstrijskega veta na januarski vstop Hrvaške v schengenski prostor, ne bo.« FOTO: Daman Tadić/ Cropix
Avstrijski kancler Karl Nehammer (levo) je hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću obljubil, da »avstrijskega veta na januarski vstop Hrvaške v schengenski prostor, ne bo.« FOTO: Daman Tadić/ Cropix

Slovenija sicer lahko skladno s schengensko zakonodajo spet vpelje kontrole na južni meji. To bi se lahko zgodilo, denimo, v primeru večjega migracijskega pritiska. Avstrija izvaja nadzor na meji z Madžarsko in Slovenijo že od izbruha begunske krize jeseni 2015.

Enostranska izjava o arbitraži

Slovenija bo zapisniku zasedanja priložila enostransko izjavo o vztrajanju Slovenija o dokončnosti in veljavnosti arbitražne odločbe meji s Hrvaško. Zasedanja se bo udeležila notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Preberite še:

Komentarji: