Inšpektorat za javni sektor bo na Sovi izvedel nadzor

Inšpektorat za javni sektor bo na podlagi prejete pobude v zvezi s postopki zaposlovanja na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji izvedel nadzor.
Fotografija: Pooblaščena komisija Knovsa, ki jo je vodil podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS), sestavljali pa še predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je minuli teden namreč opravila nenapovedan nadzor na Sovi, kjer je preverjala kadrovanje v agenciji v času vlade Marjana Šarca.
FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Pooblaščena komisija Knovsa, ki jo je vodil podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS), sestavljali pa še predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je minuli teden namreč opravila nenapovedan nadzor na Sovi, kjer je preverjala kadrovanje v agenciji v času vlade Marjana Šarca. FOTO: Blažž Samec/Delo

»Inšpektorat predvideva, da bo šlo za prioritetni nadzor,« so sporočili z ministrstva za javno upravo, pod okrilje katerega spada inšpektorat za javni sektor, in pri tem poudarili, da predlog za prioritetno izvedbo nadzora sicer poda inšpektor, potem ko prouči pobudo. Nadzor inšpekcije na Sovi pa bodo izvedli na podlagi obstoječe pisne dokumentacije in podatkov iz uradnih evidenc. Če je potrebno, pa inšpektorji lahko zahtevajo dodatna pojasnila.
 
Poleg konkretnega primera zaposlovanja javne uslužbenke, znanke predsednika vlade Marjana Šarca, zaradi česar je izredni nadzor na Sovi opravila tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), bodo na inšpektoratu za javni sektor pregledali tudi splošno prakso zaposlovanja. O ugotovitvah nadzora bodo inšpektorji sestavili zapisnik, s katerim se nadzorovanemu organu v primeru nepravilnosti odredijo ukrepi.
 
Napoved nadzora oziroma pobuda, ki so jo na inšpektoratu za javni sektor prejeli danes, sledi napovedi Sove, da Knovsu ne bo posredovala anonimiziranih dokumentov o kadrovanju. Med drugim direktor Rajko Kozmelj v dopisu navaja, da je po opravljenem nadzoru eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na Sovi, zato so zaskrbljeni zaradi varnosti podatkov.

Sova ocenjuje tudi, da Knovs ni pristojen za nadzor tega področja, pač pa inšpektorat za javne uslužbence.

Ker meni, da gre za izredno nevarno prakso, je za torek sklical nujno sejo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ker meni, da gre za izredno nevarno prakso, je za torek sklical nujno sejo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Predsednik Knovsa Matej Tonin se z razlago Sove glede pristojnosti parlamentarne komisije ne strinja. Kot je zapisal, je v pristojnosti Knovsa nadzorovanje dejavnosti Sove, »kamor spada tudi kadrovanje«. Napovedal je, da je preverjanje zakonitosti zaposlovanja pomemben element nadzora, zato je oviranje nadzora popolnoma nesprejemljivo. »Knovs bo uporabil vse pravne možnosti za odpravo nesprejemljivih ovir pri nadzoru,« je napovedal. Ker meni, da gre za izredno nevarno prakso, je za torek sklical nujno sejo.

»Knovs ima po zakonu o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb podlago za nadzor nad celotno dejavnostjo obveščevalnih služb, tudi nad kadrovsko politiko in nad kadrovanjem. Da je temu tako, pričajo dejstva, da nam obveščevalne in varnostne službe v svojih obdobnih poročilih redno poročajo tudi o kadrovski situaciji, da podrobno preverjamo finančno stanje in poslovanje ter ker v naših službah zaposlitve in plače predstavljajo večji del finančnih sredstev je absolutno logično in normalno, da preverjamo zakonitost samega zaposlovanja,« je pojasnil Tonin ter nadaljeval: »Če bi to, kar trdi direktor Sove, držalo, bi nas moral že na samem nadzoru zavrniti ter nam pojasniti, da to ni v naši pristojnosti.« Po Toninovem prepričanju je direktor Sove tudi seznanjen s pristojnostmi Knovsa.

Tonin se bo po naših informacijah še pred tem sestal tudi s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom, saj je Kozmelj poslanca, ki naj bi po opravljenem nadzoru izdal tajni podatek, naznanil obema in drugim pristojnim organom ter poudaril, da upa, da bodo tako ravnanje prepoznali kot nečastno.

Danes so se za STA odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade. »Pustimo pristojni inšpekciji, da opravi strokovni nadzor. Knovs opravlja politični nadzor, ki pa zadnje čase deluje vse bolj nenavadno,« so navedli. Šarec pa je namige, da je posredoval pri zaposlitvi konkretne uslužbenke na Sovi, kot so spomnili v kabinetu, že označil za popolnoma neresnične.

Preberite še:

Komentarji: