Po množičnem izstopu iz stranke vodstvo Levice pričakuje še več odhodov

Stranko Levica je zapustilo 23 članov, ki so razočarani nad premikom stranke »v tabor poslušnih hlapcev kapitala«.
Fotografija: Koordinatorica stranke Asta Vrečko pričakuje še več izstopov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Koordinatorica stranke Asta Vrečko pričakuje še več izstopov. FOTO: Matej Družnik/Delo

Koalicijsko stranko Levica, ki jo kot koordinatorica vodi Asta Vrečko, sicer ministrica za kulturo, je danes zapustilo 23 članov. Med njimi je pet članov, ki so konec februarja izstopili iz sveta, več članov ter nekdanja dolgoletna strokovna sodelavca Levice Anže Dolinar in Sašo FurlanSlednje sicer ni presenečenje, saj sta oba nezaupnico nekdanjemu koordinatorju stranke Luki Mescu izrekla že lani, ko sta zapustila ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Mesec. 

»Za skupinski izstop smo se odločile in odločili, ker v tej malomeščanski liberalni stranki ne vidimo več prihodnosti. Notranja kritika je v kali zatrta, potencial za notranje demokratične procese je propadel, socialistična izhodišča so utajena, naših imen, časa in življenj pa ne nameravamo več razprodajati za bankrotiran politični projekt,« so zapisali v odstopni izjavi.

»Odhajamo, ker verjamemo v socialistično alternativo zunaj okvirov liberalne strankokracije: verjamemo v politiko onkraj diktature kapitala, političnih javnih pridig levo ali desno obarvane centristične elite in neoliberalnih zapovedi bruseljske tehnokracije,« so še dodali.

Levica prestopila na stran kapitala

V 17 strani dolgi izstopni izjavi so podali poglobljeno kritiko delovanja stranka, ki naj bi se zavzemala za demokratični socializem, vendar »demokratičnosti ni možno sprejeti niti znotraj same stranke«. Menijo, da je Levica danes bliže Socialnim demokratom kakor svojim lastnim idealom. »Ukrepi, ki jih zagovarjajo, in spremembe, ki jih dopuščajo, niso namenjene koristi delavskega razreda,« so presodili nekdanji člani, ki opozarjajo, da »stranka, ki se s protisocialnimi in protidelavskimi ukrepi bojuje na strani kapitala proti delavskemu razredu, ni socialistična stranka«.

»Notranja kritika je v kali zatrta, potencial za notranje demokratične procese je propadel, socialistična izhodišča so utajena, naših imen, časa in življenj pa ne nameravamo več razprodajati za bankrotiran politični projekt,« so med drugim zapisali v izjavi ob izstopu. FOTO: Črt Piksi/Delo
»Notranja kritika je v kali zatrta, potencial za notranje demokratične procese je propadel, socialistična izhodišča so utajena, naših imen, časa in življenj pa ne nameravamo več razprodajati za bankrotiran politični projekt,« so med drugim zapisali v izjavi ob izstopu. FOTO: Črt Piksi/Delo

Zlasti odkar je v vladi, se je po njihovem mnenju Levica »odmaknila od delavskega razreda in stopila v bran malomeščanov«, saj so odločitve, ki jih sprejemajo ministri Levice, »odkrito kolaboriranje z interesi kapitala«. Ostri so zlasti do pokojninske reforme, ki bo dvignila upokojitveno starost, Meščeva odločitev, da ne zviša minimalne plače in študentske urne postavke na dostojno raven, in neusklajevanje socialnih transferjev z rastjo življenjskih stroškov. 

Najočitnejšo kapitulacijo Levice vidijo v ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je vladna koalicija namesto s progresivnim prispevkom nadomestila z regresivnim in torej breme »prevalila na pleča najrevnejšega prebivalstva, ki ne plačuje dohodnine, premožne pa je dodatno razbremenila«. Vodstvu Levice očitajo še, da se ni zoperstavilo ogromnim vložkom v oboroževanje in vojsko. »Levica v vladi tiho podpira militarizacijo slovenske družbe, ki ji v javnosti tako srčno nasprotuje,« menijo nekdanji člani.

image_alt
Najzgovornejši poslanec trdi, da ga hočejo utišati

Izkupiček članstva Levice v vladi so »oportunizem, neizpolnjene obljube in ponoven propad ekosocialističnega gibanja v Sloveniji«. Menijo, da se je Levica odmaknila od delavstva in svojega lastnega članstva. »Z vstopom v liberalno vlado je Levica dokončno opustila kritiko obstoječega družbenega reda in se odločno premaknila v tabor poslušnih hlapcev kapitala,« stranka pa se, po njihovih besedah, aktivno bori proti lastnim načelom in programu in je moralno propadla. 

Koordinatorica stranke pričakuje še več izstopov

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je pojasnila, da so v stranki izstop pričakovali, pričakujejo pa jih še več. »Gre za skupino, ki je kritična do delovanja Levice v vladi, in osebe, ki so podpirale frakcijo Mihe Kordiša, njegovo kandidaturo za koordinatorja in prevzem stranke, ki ni bil uspešen,« je zapisala Vrečkova. 

Koordinatorica stranke Asta Vrečko meni, da gre za podpornike poslanca Mihe Kordiša, ki je trn v peti vodstvu stranke. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Koordinatorica stranke Asta Vrečko meni, da gre za podpornike poslanca Mihe Kordiša, ki je trn v peti vodstvu stranke. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Opozorila je, da izstopno pismo faktično ne drži in ocenila, da je dejstvo, da so ga poslali medijem sočasno stranki, »kaže, da želijo stranki škodovati«. Zatrdila je, da se v Levici trudijo »izpolniti dane obljube tako na področju sociale, stanovanjske politike kot kulture«. Kljub dosedanjim dosežkom Levice pa je »pred nami še nekaj izzivov, zato bomo v Levici še naprej vztrajali. Saj vemo, da znotraj vlade lahko dosežemo veliko več in boljše rešitve kot zunaj nje,« je zapisala koordinatorica stranke.

Kljub očitnim željam vodstva stranke in poslanske skupine Levice pa med člani, ki so izstopili, ni poslanca Mihe Kordiša, ki je zaradi nepopustljivih stališč in uspehov pri vodenju leve frakcije znotraj stranke že dlje časa trn v peti vodstva stranke. 

Preberite še:

Komentarji: