Janez Zemljarič naj bi klical v UKC in poskušal vplivati na izbiro vzdrževalca opreme

V UKC Ljubljana so za STA potrdili, da so Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in policiji prijavili poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca opreme.
Fotografija: Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki je skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki je skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. FOTO: Matej Družnik

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so za STA potrdili, da so Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in policiji prijavili poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom. S klicem je želel vplivati »nekdanji visoki funkcionar« UKC, so pojasnili.

V UKC so zapisali, »da je eden od članov vodstva UKC Ljubljana prejel klic, povezan z javnim razpisom, ki je bil tedaj v teku. Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki je skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. Zaposlenega v UKC Ljubljana je skušal prepričati, da cenejši ponudnik ni primeren za našo organizacijo, in je hvalil konkurenčno (dražje) podjetje.«

Ker je po navedbah UKC pri klicu šlo za morebitne kršitve zakonodaje s področja javnega naročanja, je zaposleni o dogodku sestavil uradni zaznamek. »UKC Ljubljana je po odločitvi generalnega direktorja Aleša Šabedra podal prijavo dogodka na policijo in na Komisijo za preprečevanje korupcije,« so dodali v kliničnem centru. Več podatkov zaradi interesa morebitne nadaljnje preiskave pa niso mogli razkriti.

Po neuradnih podatkih, ki jih je pridobila STA, naj bi v UKC v zvezi z izbiro vzdrževalca informacijske opreme klical Janez Zemljarič, ki je bil prvi direktor kliničnega centra, in to v obdobju 1968-1973.

Zemljarič se je na očitke odzval za POP TV, kjer so navedli, da je v pogovoru z njimi sprva poudaril, da je star že 90 let in ostro zanikal, da bi klical kogarkoli v UKC, čez nekaj trenutkov pa se je popravil in dejal, da se ne spomni, ali je res koga tja klical. Ko so ga seznanili s prijavo na KPK in policijo je povedal, da je pred nekaj tedni tja klical, se pa ne spomni koga ali zakaj, zagotovo pa ne z namenom, da bi vplival na izbiro kateregakoli podjetja na razpisu.

Obenem pa je, kot so povzeli na POP TV, izrazil začudenje nad tem, da je njegovo klicanje v UKC sploh sporno oziroma zrelo za prijavo in dodal, da je večkrat poskušal UKC pomagati in mu svetovati, saj ga je tudi sam gradil, ampak ga zadnja leta tam ne poslušajo. Po njegovem mnenju ga imajo na piki in bi mu očitno radi nekaj podtaknili. Zemljarič je po poročanju televizije še dodal, da ga iz KPK in policije ni še nihče kontaktiral.

Sicer so v UKC še poudarili, da vse zaznave sumov morebitnih kršitev zakonodaje dosledno prijavljajo organom pregona.
STA pričakuje tudi pojasnila KPK in ljubljanske policijske uprave.

Komentarji: