Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša k odstopu pozval direktorja STA Veselinoviča

Veselinovič meni, da je to »še ena potvorjena in skrajno neumestna izjava, nevredna predsednika vlade.«
Za pojasnila o tem, za katera nezakonita dejanja gre, se je STA, ki na leto dobi od države približno dva milijona evrov, obrnila na Janšev kabinet. FOTO: Blaž Samec/Delo
Za pojasnila o tem, za katera nezakonita dejanja gre, se je STA, ki na leto dobi od države približno dva milijona evrov, obrnila na Janšev kabinet. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
9. 3. 2021 | 13:33
18. 3. 2021 | 15:47
5:02
Predsednik vlade Janez Janša je direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča pozval k odstopu. »Čas je, da direktor kot politično orodje skrajne levice odstopi in odgovarja za svoja nezakonita ravnanja. Ter omogoči STA normalno delo in razvoj,« je danes zapisal na twitterju.

Za pojasnila o tem, za katera nezakonita dejanja gre, se je STA obrnila na kabinet predsednika vlade. Janša je v tvitu še dodal, da pod Veselinovičevim vodstvom »odpuščajo na smrt bolne novinarje in pogosto laž prodajajo za resnico«.

image_alt
Vladno ravnanje z mediji se udarno seli na evropski parket

 

STA za Janšo nacionalna sramota


Janša je to zapisal ob delitvi tvita šefa vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije, ki je Veselinoviča obtožil laži, ko je ta za ponedeljkovo oddajo Tednik dejal, da STA Ukomu med drugim ni želela odgovarjati na to, zakaj je en članek daljši od drugega. Vlada je to na twitterju označila kot »fake news« oziroma lažno novico.

 

STA pa je danes kot odgovor na omenjeno oznako objavila dopis Urbanije, poslan oktobra lani, v katerem Urbanija sprašuje, koliko intervjujev s pevci zabavne glasbe je objavila STA, zanima ga primerjava dolžine vseh teh intervjujev. Dodatno je poizvedoval še po tem, kako na STA zagotavljajo nepristransko povzemanje izjav, ki jih je spisal nekdo na agenciji, ter ali so pred eno takih izjav pridobili mnenje vseh zaposlenih, zakaj o tem STA ni objavila novice in podobno.

Dopis je sledil nekaj dni po tvitu predsednika vlade, v katerem je STA označil za nacionalno sramoto ob ugotovitvi, da je imel intervju z raperjem Zlatkom več znakov kot poročilo s srečanja Janše in njegovega madžarskega kolega Viktorja Orbána.
 

Veselinovič: »Še ena potvorjena izjava, nevredna predsednika vlade«


Bojan Veselinovič. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Bojan Veselinovič. FOTO: Aleš Černivec/Delo
 Za Veselinoviča je poziv k odstopu »še ena potvorjena in skrajno neumestna izjava, nevredna predsednika vlade v državi, ki bo letos predsedovala Svetu EU in praznovala 30. obletnico osamosvojitve.« Janši očita tudi zavržno zlorabo pokojnikov z neresničnimi obtožbami.

»Brez argumentov in brez dokazov si danes očitno lahko premier privošči vse. Tudi zavržno zlorabo pokojnikov z neresničnimi obtožbami, ki so bile večkrat javno zavrnjene,« je na te očitke še odgovoril direktor STA. Za pojasnila o tem, za katera nezakonita dejanja gre, se je STA obrnila na kabinet predsednika vlade. Tam so v odgovoru zapisali, da vprašanja dodatno ne komentirajo.
 

Poslovanje STA v letu 2021 ogroženo


Urbanija je Veselinoviču na twitterju znova očital še, da skriva dokumentacijo. V vodstvu STA so sicer že večkrat pojasnili, da je vsa dokumentacija na voljo vladi kot edinemu družbeniku podjetja, a vlada za podatke ni zaprosila. Jih je pa zahteval Ukom, ki pa se doslej ni izkazal z ustreznim pooblastilom vlade za izvajanje družbeniških nalog v STA.

 

Poslovanje STA je zaradi ponovne ustavitve financiranja javne službe v letu v 2021 ogroženo, kljub določbam sedmega protikoronskega zakona, ki to financiranje zagotavlja v skladu s sprejetim poslovnim načrtom podjetja in ne glede na to, ali je podpisana posebna pogodba o opravljanju javne službe ali ne. STA je sicer za podpis pogodbe zaprosila že konec leta 2020, a odgovora ni dobila.
 

Sindikat novinarjev: »Premier nezakonito zlorablja pristojnosti«


V Sindikatu novinarjev Slovenije poziv Janše k odstopu direktorja STA vidijo kot nepooblaščen in nezakonit poseg v uredniško avtonomijo javnega informacijskega servisa. Kot so zapisali, premier s tem »nezakonito zlorablja pristojnosti in pooblastila izvršne veje oblasti«. Zaposlenim in vodstvu STA so izrazili podporo.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, si želi predsednik vlade krojiti informiranje državljanov po svojih dnevno političnih potrebah. »Predsednik vlade s pozivanjem k odstopu direktorja STA krši institucionalno avtonomijo javnega medija,« so zapisali in dodali, da je za razreševanje in imenovanje direktorja STA edino pristojen njegov nadzorni svet.

Po njihovi oceni premier vztrajno krši tudi jasno in uzakonjeno izraženo voljo zakonodajalca, da bo zagotovil nemoteno financiranje STA za namen nepristranskega in neodvisnega informiranja državljanov.

V sindikatu so ob tem izrazili podporo zaposlenim in vodstvu STA. Državo so ponovno pozvali, da poskrbi za stabilno financiranje zakonsko določenih obveznosti, predsednika vlade pa k prenehanju povečevanja tveganja in negotovosti z »izrazito kratkoročnimi političnimi potrebami.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine