Se Jožefu Školču nasmiha vodenje državnega sveta?

Nekdanji prvak LDS, minister in predsednik državnega zbora je bil izvoljen za državnega svetnika. Bo ostalo le pri tem?
Fotografija: Jožef Školč se dolgo časa ni pojavljal v politiki, letos pa se je odločil za kandidaturo za državnega svetnika in uspel. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Jožef Školč se dolgo časa ni pojavljal v politiki, letos pa se je odločil za kandidaturo za državnega svetnika in uspel. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ta teden je bila izvoljena nova sestava državnega sveta. Med 40 novoizvoljenimi svetniki jih je 16 v svetniških klopeh sedelo že v zadnjem mandatu. Med tistimi, ki jim vnovična izvolitev ni uspela, pa je tudi dosedanji predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Volitve so precej prevetrile vrste svetnikov, ki zastopajo lokalne interese. V državnem svetu jim pripada 22 mest, med strankami je bila pri tem najbolj uspešna SDS, ki je dobila osem državnih svetnikov od dvaindvajsetih. Gibanja Svoboda, kot smo pisali, državni svet ne zanima.

image_alt
Golobovi: V državnem svetu ne vidimo prihodnosti

Med novimi svetniki, ki ne bodo zastopali lokalnih interesov, pač pa področje vzgoje in izobraževanja, je glavni tajnik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Jožef Školč, sicer tudi nekdanji predsednik LDS, ki se je leta 1992 umaknil s tega mesta Janezu Drnovšku, nekdanji minister za kulturo in predsednik državnega zbora.

Po nekaterih napovedih naj bi se Školču nasmihalo mesto predsednika državnega sveta. Kako jih komentira?

»Moj motiv za kandidaturo za državnega svetnika je le ta, da bi skušal s tega mesta premakniti določene stvari na področju dela z nadarjenimi otroci. Kako bodo potekale zadeve naprej, pa ne vem,« pravi Školč, ki v politiki zadnja leta ni bil dejaven.

Po njegovih besedah vnaprejšnjega dogovarjanja ne za kandidaturo in ne za vodenje državnega sveta ni bilo, nekatere svetnike dobro pozna, z nekaterimi je tudi vedno sodeloval. Pred konstituiranjem državnega sveta pa o morebitnem prevzemu njegovega vodenja nima smisla govoriti.

Preberite še:

Komentarji: