Kadunc zavrača očitke Graha Whatmougha na račun Natalije Gorščak

Navedba, da Gorščakova ni spoštovala statuta RTVS, »absolutno ne drži«, je Kadunc danes zapisal na svojem blogu.
Fotografija: Grah Whatmough je programskemu svetu RTVS posredoval predlog za soglasje k razrešitvi Gorščakove v petek. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Grah Whatmough je programskemu svetu RTVS posredoval predlog za soglasje k razrešitvi Gorščakove v petek. FOTO: Jure Eržen/Delo

Nekdanji generalni direktor RTVS Igor Kadunc zavrača očitke svojega naslednika Andreja Graha Whatmougha, ki jih je navedel v predlogu za razrešitev direktorice TVS Natalije Gorščak. Ne drži, da ni spoštovala statuta RTVS, ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja generalnega direktorja za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev, je zapisal.

Navedba Graha Whatmougha »absolutno ne drži«, je Kadunc danes zapisal na svojem blogu. V planu za leto 2019 je imela TV Slovenija na voljo za porabo 45,2 milijona evrov za variabilne stroške in stroške dela in jih toliko tudi porabila, je zagotovil.

Ob očitku o neukrepanju ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov je spomnil, da so bili podatki o gledanosti vedno primerjalno objavljeni tudi v letnih poročilih za leti 2019 in za 2020, Grah Whatmough pa je kot predsednik nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) glasoval za obe letni poročili. »Nikoli ni predlagal, da bi v poročilu poleg letnih primerjav dodali tudi dolgoletne trende,« je poudaril.

image_alt
Generalni direktor predlagal razrešitev direktorice TV Slovenija


Ob tem je pojasnil, da v strategiji razvoja RTVS 2018-2022 zavestno niso nikjer zapisali, da ne bo prišlo do padca gledanosti programov TV Slovenija. Zavedali so se namreč, da je to globalni trend, ki ga brez občutnega povečanja finančnih in kadrovskih vložkov v program ne bo mogoče ustaviti.

Sploh pa dolgoročnega trenda padanja gledanosti TV-programov ni mogoče naprtiti Gorščakovi, ki je postala direktorica TV Slovenija šele v začetku leta 2019, meni Kadunc.

Ob navedbi, da Gorščakova ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija, pa je Kadunc poudaril, da bi ob najmanjšem sumu kakršne koli kršitve kot takratni generalni direktor sprožil ustrezne postopke.

Grah Whatmough je programskemu svetu RTVS posredoval predlog za soglasje k razrešitvi Gorščakove v petek.
 

Združenje novinarjev in publicistov pozdravlja pobudo za zamenjavo


Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) medtem pozdravlja pobudo za zamenjavo Gorščakove. Meni namreč, da je javna televizija v času njenega direktorovanja »pogosto spolzela v propagandni servis z odkritim preferiranjem ene politične opcije, zlasti stranke SD«, so danes sporočili iz ZNP.

Upravni odbor ZNP pobudo podpira, saj v tem vidi »nujen korak za normalizacijo razmer v javnem RTV-mediju«.

Dodali so, da je »njeno pristransko vodenje« negativno vplivalo na ugled RTVS kot politično nepristranskega javnega medija, ga kompromitiralo in posledično povzročilo izgubo zaupanja gledalcev, ki sicer RTV-servis plačujejo zato, da deluje profesionalno in nepristransko.

Preberite še:

Komentarji: