Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Kaj pomeni v teh dneh rdeča zvezda?

Na protestih se pojavljajo simboli iz časa socializma. To je upor proti avtoritarni oblasti, ne nostalgija po komunizmu, je prepričan zgodovinar Božo Repe.
Rdeča zvezda je danes spet simbol vseh generacij, tudi mladih, rojenih v samostojni Sloveniji, ki o SFRJ vedo malo ali nič, se pa želijo upreti fašizmu.
FOTO: Voranc Vogel
Rdeča zvezda je danes spet simbol vseh generacij, tudi mladih, rojenih v samostojni Sloveniji, ki o SFRJ vedo malo ali nič, se pa želijo upreti fašizmu. FOTO: Voranc Vogel
13. 10. 2021 | 05:00
13. 10. 2021 | 10:38
4:51

V nadaljevanju preberite: 


V časih, ko mladim zgodovinski spomin seže do prejšnje različice mobilnega telefona, starejši pa se z nostalgijo spominjajo "lepih časov mladosti", se vse pogosteje srečujemo z rdečimi zvezdami. Ne gre za nostalgijo po komunizmu, je prepričan zgodovinar Božo Repe, prej za ideološki kontekst – rdeča zvezda je simbol protifašizma, torej tudi simbol upora proti sedanjemu dogajanju in avtoritarni oblasti. Tudi ponedeljkove sklepne minute oddaje Studio City na nacionalni televiziji, ki se je končala s posnetkom nastopa tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič in pesmijo Vstajenje Primorske, je mogoče tako razumeti.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine