Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kaj so prednosti in pomanjkljivosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Ministrstvo za finance: Ukinitev bi poslabšala financiranja zdravstvenega sistema
Minister za zdravstvo Aleš Šabeder ugotavlja, da mu predlog Levice jemlje 150 miljonov evrov. FOTO: Roman Šipić/Delo
Minister za zdravstvo Aleš Šabeder ugotavlja, da mu predlog Levice jemlje 150 miljonov evrov. FOTO: Roman Šipić/Delo
13. 9. 2019 | 11:18
13. 9. 2019 | 14:48
2:12
Koalicija in Levica sta se danes pogajala o usodi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga želi Levica ukiniti. Sodeč po analizi ministrstva za zdravje bo potrebnega več časa za odločitev.

O pomenu, prednostih in pomanjkljivostih dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter posledicah njegove ukinitve objavljamo obširno analizo v jutrišnji izdaji Dela. Ministrstvo za finance v svoji analizi, ki jo je danes predstavila Levici, le delno upošteva vse učinke na javne finance in zdravstveni sistem.

Ministrstvo za zdravje med drugim ugotavlja, da bi po predlogu Levice nastala okoli 150 milijonov evrov velika luknja v zdravstveni blagajni. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi povzročila izpad več kot 520 milijonov evrov, ugotavljajo vladni izračuni. Levica pa predlaga, da bi ta denar zbrali z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. A po izračunih vlade bi z uveljavitvijo predloga pridobili le 377 milijonov evrov, kar pomeni, da bi zmanjkalo okoli 150 milijonov evrov.

Ministrstvo za zdravje v analizi še poudarja, da predlog Levice vključuje samo delovno aktivno populacijo, medtem ko plačevanje premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zajema širšo populacijo. Tako se po predlogu povečuje odvisnost virov za zdravstveno varstvo od vplačil delovno aktivnega prebivalstva.

Tako minister za zdravje Aleš Šabeder kot vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec sta po današnjem usklajevanju v izjavi za medije poudarila potrebo, da obe strani čim prej poenotita metodologijo izračuna finančnih posledic prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno in prideta do enakih številk.
Oba sta tudi napovedala, da se bo usklajevanje nadaljevalo prihodnji teden, in to najprej na ravni delovnih skupin. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine