Kako koronavirus vpliva na turizem

Preverili smo tudi, kdaj lahko pri odpovedi zaradi koronavirusa terjate povračilo stroškov.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Turizem ustvari več kot 12 odstotkov slovenskega bruto domačega proizvoda, zato domači turistični delavci in turistične agencije zaskrbljeno spremljajo širjenje koronavirusa po svetu. Prvi negativni učinki so že opazni v turizmu, posledice v gospodarstvu še niso velike, a je do njih lahko pride, če se bo situacija nadaljevala. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo zato v četrtek na vladi predlagal ukrepe, za blažitev morebitnih negativnih učinkov, je povedal po sestanku s ključnimi deležniki s področja gospodarstva in turizma.


 
Posledice koronavirusa so najbolj opazne v turizmu, kjer so prizadeti tako turistični ponudniki kot agencije. »Želimo preučiti možnost pomoči turizma skozi promocijo tudi z evropskimi sredstvi, » je dejal minister. Napovedal je tudi, da razmišljajo o pripravi zakona o čakanju na domu po vzoru zakona iz zadnje krize, ki bi ga aktivirali, če bo potrebno.

Težave so že opazne tudi v logistiki, torej prodaja in nabava na Kitajsko, za to po besedah Počivalška iščejo način za organizacijo delo v logisti tako, da bodo možni preventivni ukrepi, da pa se meje ne bi zapirale. »Dobili smo tudi sugestijo, da bi gospodarstvu pomagali z likvidnimi sredstvi, če bi bilo to potrebno,« je dejal.
 

Manj Azijcev v Postojnski jami


Širjenje koronavirusa že zelo občutijo v Postojnski jami, kjer imajo letno skoraj 180.000 obiskovalcev iz Azije, kar je skoraj četrtina njihovih strank. Kot je razumeti lastnika in šefa Postojnske jame Marjana Batagelja, so letos imeli le desetino lanskega obiska, še posebej slab je bil februar. Od države nič ne zahtevamo je dajal, opozoril pa je, da lahko koronavirus vpliva tudi na morebitne presežke na trgu dela.

Minister Zdravko Počivalšek se je o možnih posledicah koronavirusa pogovarjal z gospodarstveniki. Foto Voranc Vogel
Minister Zdravko Počivalšek se je o možnih posledicah koronavirusa pogovarjal z gospodarstveniki. Foto Voranc Vogel


Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel je povedal, da Luka Koper trenutno še nima upada prometa zaradi dobave iz Kitajske, se bo pa to zgodilo čez približno dva tedna. To za Luko ni zanemarljivo, saj predstavlja približno 30 odstotkov pretovora. Zadel še ni hotel govoriti o zmanjšanju prihodkov. V Gorenju, ki je v lasti kitajskega Hisensa, za zdaj zaradi koronavirusa nimajo večjih težav, saj imajo večinoma evropske dobavitelje. Morebitne težave s kitajskimi dobavitelji bodo rešitve iskali sproti.
 

Veliko vprašanj, odpovedi za zdaj še ni


V Turistični agenciji Palma pravijo, da za zdaj še ne opažajo, da bi njihove stranke zaradi strahu pred koronavirusom odpovedovale aranžmaje. Kot pojasnjujejo, ves čas spremljajo vse informacije v zvezi s pojavom koronavirusa in so v stiku tako z ministrstvom za zunanje zadeve kot z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje: »V tem trenutku vsa potovanja/počitnice potekajo po nespremenjenem programu. Če bi se razmere kakorkoli spremenile, pa bomo seveda ravnali v skladu z vsemi navodili, ki jih prejmemo od ustreznih služb. Varnost in dobro počutje potnikov sta vedno na prvem mestu. Seveda smo tudi v stalni navezavi z vsemi našimi izvajalci na potovanjih. Naše goste bomo o kakršnih koli bistvenih odklonih pri izvedbi potovanj/počitnic obvestili. V tem trenutku odpovedi nimamo, potnikom pa seveda svetujemo ustrezno samozaščito, ki je vedno sestavni del vseh potovanj.«

V Kompasu pravijo, da je o poslovni škodi prezgodaj govoriti. Opažajo predvsem povečano število vprašanj glede koronavirusa, večjih odpovedi pa zaenkrat ne beležijo: »Zanimanja za potovanja na Kitajsko dejansko ni, nekaj gostov je odpovedalo bližnje križarjenje, sicer pa se bolj kakor z odpovedmi soočamo z različni vprašanji glede morebitnih posebnosti in omejitev vstopa v države, kamor stranke načrtujejo potovanje.« Ugotavljajo pa, da se je trend prijav na križarjenja v zadnjih dneh malce upočasnil (večina prvomajskih križarjenj je sicer že razprodana), medtem ko se prijave na poletne in jesenske termine nadaljujemo skladno z našimi pričakovanji. Odpovedi smučanja na italijanskih smučiščih niso imeli. »Če imajo stranke zadržke pred potovanjem na določeno destinacijo, skrbno prisluhnemo njihovim pričakovanjem in željam ter jih skladno s temi tudi usmerimo,« dodajajo.


FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Prve odpovedi


Podjetje GoOpti izvaja prevoze do več evropskih letališč, med drugim tudi v severno Italijo, kjer imajo franšizne partnerje. »Doslej smo opazili le manjše povečanje odpovedi prevozov in se posledično vsi prevozi normalno izvajajo. Če se potniki odločijo za odpoved prevozov, veljajo standardna pravila o odpovedi naročenega prevoza, ki jih določa pravilnik o splošnih pogojih poslovanja,« so pojasnili v podjetju.

Dodajajo, da situacijo v zvezi s širjenjem koronavirusa nenehno spremljajo: »Preventivni ukrepi vključujejo zaščitno masko za voznike, razkuževanje rok z dezinfekcijskim milom, obvezno uporabo rokavic, čiščenje in razkuževanje vozila z dezinfekcijskim sredstvom ob vsaki menjavi potnikov ter izogibanje neposrednemu stiku s potniki. Franšize smo prav tako obvestili, da morajo vozniki potnike opozoriti na previdnostne ukrepe pred vstopom v vozila.«

Kot pravijo, se bodo glede na razmere sproti odločali o dodatnih ukrepih.

 

Kdaj je mogoče uveljaviti zavarovanje?


Povračila za že plačane turistične aranžmaje in letalske karte je praviloma mogoče uveljaviti le, če imamo sklenjeno zavarovanje odpovedi turističnih potovanj. In kako je s tem, kadar gre za epidemijo, pandemijo ali ogrožanje varnosti na območju potovanja?

V Zavarovalnici Triglav pojasnjujejo, da lahko povrnitev stroškov potovanja lahko uveljavljajo zavarovanci, ki imajo sklenjeno zavarovanje, ki vključuje tudi kritje epidemije, pandemije ali ogrožanje varnosti na območju potovanja. »Pogoj za uveljavitev zavarovanja je, da je potovanje v določeno državo predvideno takrat, ko obiske te države odsvetujejo uradni organi (kot sta na primer Svetovna zdravstvena organizacija in ministrstvo za zunanje zadeve). Če je zavarovanec na primer sklenil aranžma ali kupil letalske karte, s katerimi bi na Kitajsko potoval šele maja, mu bo zavarovalnica zavarovalnino plačala le, če bo potovanje takrat še vedno odsvetovano,« pojasnjujejo.

A pozor, zavarovanje boste lahko uveljavljali le, če ste zavarovanje sklenili pred objavo uradnega opozorila o odsvetovanju nenujnih potovanj, torej v primeru koronavirusa za Kitajsko pred 28. januarjem letos.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

 
V Triglavu so do današnjega dne prejeli manjše število zahtevkov za izplačilo zavarovalnine zaradi širjenja novega koronavirusa. »Zaradi možnosti širjenja novega koronavirusa vsakodnevno prejmemo vprašanja strank o možnostih sklenitve zavarovanja in tudi o obstoju zavarovalnega kritja v konkretnih življenjskih situacijah,« pravijo. Več pojasnil najdete na tej povezavi.
 
Tudi v Zavarovalnici Sava pojasnjujejo, da je zavarovanje mogoče uveljaviti, če omenjeno ministrstvo za zunanje zadeve potovanje odsvetuje, vendar le, če ste zavarovanje sklenili pred tem datumom.

Preberite še:

Komentarji: