Aleš Rozman: Vsakih šest do sedem dni se število obolelih podvoji

Nekatere ukrepe bo vlada zagotovo podaljšala. Na Brdu pri Kranju bodo razpravljali tudi o tem, kako bo prihodnji teden s šolanjem.
Fotografija: Število okuženih hitro raste. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Število okuženih hitro raste. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Število novo odkritih okužb v Sloveniji je v torek doseglo število 2605, umrlo je 14 bolnikov s covidom-19. Opravili so 7471 testiranj, delež pozitivnih glede na število opravljenih testov je 34,87-odstoten. Vladni govorec Jelko Kacin je na tiskovni konferenci povedal, da epidemiologi že dlje časa opozarjajo na velike delovne obremenitve, način dela so zato nekoliko prilagodili ter vzpostavili tri klicne centre. Vseh posameznikov s pozitivnim izvidom testa epidemiologi tudi ne zmorejo poklicati takoj oziroma prvi dan, zato v nekaterih predelih države že prihaja do zamud pri posredovanju podatkov o statusu. Kacin je pozval, da vsi, ki čakajo na izvid, preventivno ostanejo doma ter počakajo na navodila epidemiologa. V povprečju se zdaj na klic čaka dva dni, kljub temu je treba ostati med štirimi stenami in se osamiti. 

Tudi stanje v bolnišnicah še naprej ostaja zelo resno. Število hospitaliziranih je naraslo na 612, na intenzivni negi se zdravi 99 pacientov. Razmere po Sloveniji kažejo na številna močna žarišča, še naprej pa prednjači Gorenjska. Vlada se bo v četrtek zvečer zbrala na Brdu pri Kranju in se odločila o morebitnem podaljšanju ukrepov, veliko bo odvisno od razprave, ki bo jutri popoldne potekala na evropski ravni, težijo namreč k poenotenim ukrepom. Ravnatelji osnovnih in srednjih šol si želijo čim prejšnje informacije o tem, ali bodo šole prihodnji teden odprli. Kacin je dejal, da bo vlada tudi o tem razpravljala jutri zvečer ter nato seznanila ravnatelje.



Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je na novinarski konferenci nekoliko odstrl stanje v njihovi bolnišnici: »Vsakih šest do sedem dni se število obolelih podvoji, kar se precej pozna v bolnišnicah. V naslednjem tednu ali dveh bomo lahko potrebovali od 1000 do 2000 novih postelj, takšni rasti pa ne bomo mogli dolgo slediti. Novih planskih pacientov na obravnavo na Golniku ne naročamo, včeraj smo uredili 15 novih postelj, a so bile do večera že vse zasedene. Ne sprašujemo se več, koga mora sprejeti določena bolnišnica, povsod se mora osebje sprijazniti, da bodo morali pridobiti dodatno znanje in se vključiti v reševanje obstoječega stanja.«

V tem trenutku še lahko sprejemajo paciente, postelje so še proste, je potrdil Rozman. Prav tako lahko bolnike prepeljejo v bolnišnice tudi izven matične regije, kar ureja dispečerski center za covid-19 bolnike. A reševati stanje v nedogled na tak način ne bo šlo, zato je Rozman prebivalce nekajkrat pozval k sodelovanju in spoštovanju ukrepov. Zaščitne opreme je v tem trenutku dovolj tako v domovih za ostarele kot tudi v drugih ustanovah po državi.

V tem trenutku še lahko sprejemamo paciente, postelje so še proste. <em>Fotografija je simbolična</em>. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V tem trenutku še lahko sprejemamo paciente, postelje so še proste. Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Od strožjih ukrepov minilo 11dni


Od zaprtja lokalov je zdaj minilo 11 dni, od uvedbe policijske ure pa osem dni, a se okužbe še naprej hitro širijo. Kaj je strokovna komisija predlagala vladi glede novih ukrepov, kdaj naj bi se začelo poznati zapiranje države? »V tem trenutku nam ostane le še zavest vsakega posameznika, da ponotranji ukrepe in jih spoštuje. Vlada lahko zapira, kar hoče, a če se ljudje ne bodo držali navodil, ne bo nič pomagalo.« Aleš Rozman je opozoril tudi na to, naj se otroci ne družijo med seboj, saj veljajo za hitre prenašalce.

Družinski zdravniki so včeraj dobili nove usmeritve glede omejevanja števila brisov. Laboratoriji namreč ne zmorejo več opravljati tako množičnih analiz. Če je v družini okužen en član, potem ostalih po novem ne testirajo več. Prednost pri testiranju imajo zdravstveni delavci v domovih za ostarele ter rizični pacienti. Aleš Rozman je ob tem dodal: »Tudi kapacitet jemanja brisov ne moremo višati v nedogled, jemanje vzorcev nam je zgolj v pomoč, ne bo pa to zaustavilo epidemije. Najbolj pomembna je samoizolacija, samo tako bomo zmanjšali število novih okužb.«

Jelko Kacin je na novinarski konferenci še zatrdil, da v vladnih načrtih 24-urne policijske ure ni, zato je skrb prebivalcev, da ne bi smeli zapuščati svojih domov, ni potrebna.

Preberite še:

Komentarji: