Kdaj se bodo oglasile sirene?

Pretok reke Drave naj bi se začel povečevati zvečer, ko naj bi dosegel 1500 ali celo več kubičnih metrov na sekundo.  
Fotografija: Po informacijah iz Avstrije se je avstrijski upravljalec hidroelektrarn na Dravi tokrat resno pripravil na opozorila o večji količini vode v strugi Drave. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Po informacijah iz Avstrije se je avstrijski upravljalec hidroelektrarn na Dravi tokrat resno pripravil na opozorila o večji količini vode v strugi Drave. FOTO: Mateja Kotnik

Dravograd - Razmere v Dravogradu, kjer so se včeraj zaradi visokega pretoka reke Drave pripravljali na hudo uro, so mirne, a nevarnosti še ni konec. Trenutno znaša pretok reke ob vstopu v Slovenijo okoli 900 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi, dol vodno od pregrade Markovci pa 800 metrov na sekundo.

Vodja koroške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter regijski poveljnik civilne zaščite za Koroško Alan Matijevič je povedal, da naj bi se pretok Drave povečal danes zvečer in v noči na ponedeljek dosegel 1500 kubičnih metrov na sekundo, po nekaterih napovedih pa celo 1800 kubičnih metrov.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je cesta med Dravogradom in mejnim prehodom Vič popolnoma zaprta zaradi poplavljenega cestišča na avstrijski strani.



Drava pod hidroelektrarno v Dravogradu. FOTO: Mateja Kotnik
Drava pod hidroelektrarno v Dravogradu. FOTO: Mateja Kotnik

 

Več sodelovanja z avstrijsko stranjo


Matijevč pravi, da je v primerjavi s prejšnjimi leti, še posebej pa z letom 2012, ko so bile 5. in 6. novembra vzdolž Drave na celotnem ozemlju v Sloveniji katastrofalne poplave, več sodelovanja z avstrijsko stranjo. Aktivno sodelujeta tako avstrijski upravljavec hidroelektrarn na Dravi, družba Verbund kot Dravske elektrarne Maribor na slovenski strani. »Ves čas smo v stikih tudi s poveljnikom civilne zaščite dežele avstrijske Koroške,« je povedal Matijevič.

Po informacijah iz Avstrije se je avstrijski upravljalec hidroelektrarn na Dravi tokrat resno pripravil na opozorila o večji količini vode v strugi Drave, saj so že torek in četrtek zniževali vodostaj v akumulaciji Edling pred istoimensko hidroelektrarno v bližini meje s Slovenijo in sicer kar za meter in pol. »Tega leta 2012 niso storili,« opozori Matijevič. Gre za akumulacijo, ki ima večjo kapaciteto vode od seštevka zajetij pred vsemi elektrarnami na slovenskem delu reke.



Na Ribiški poti v Dravogradu so gasilci že včeraj namestili protipoplavno zaščito. FOTO: Mateja Kotnik
Na Ribiški poti v Dravogradu so gasilci že včeraj namestili protipoplavno zaščito. FOTO: Mateja Kotnik

 

Verbund in občina Maribor na sodišču v četrtek


Oškodovanci vzdolž Drave za škodo v poplavah pred sedmimi leti krivijo Verbund, ki se na slovenskih sodiščih sooča z osemdesetimi tožbami. Med oškodovanci, ki Verbund tožijo, ni le občina Dravograd, katere tožbeni zahtevek presega milijon evrov, pač pa tudi občina Maribor, ki od avstrijskega energetskega giganta za škodo na javni infrastrukturi terja 578 tisoč evrov odškodnine. Odvetniki mariborske občine in Verbunda se bodo na okrožnem sodišču v Mariboru pred sodnico Andrejo Veselič znova srečali v četrtek.

Zemeljski plaz je družino presenetil v noči na soboto, okoli pol pete zjutraj.  FOTO: Katja Gole
Zemeljski plaz je družino presenetil v noči na soboto, okoli pol pete zjutraj.  FOTO: Katja Gole

   

Sanacija zemeljskega plazu v Črni na Koroškem


Črna na Koroškem - Osemčlanska družina Sušel z območja Ludranskega vrha nad Črno na Koroškem noči ni preživela doma, saj hiša zaradi zemeljskega plazu, ki se je sprožil s pobočja za hišo in vanjo vdrl, ni varna za bivanje.

Podrta drevesa so prebila okna spalnice in kopalnice. FOTO: Katja Gole
Podrta drevesa so prebila okna spalnice in kopalnice. FOTO: Katja Gole
Črnjanska županja Romana Lesjak je povedala, da danes nadaljujejo s sanacijo plazu. Družina se bo v hišo vrnila, ko bo to varno, do takrat pa bo del družine ostal pri sorodnikih, nekaj članov pa je našlo zatočišče v brunarici občinskega turistično informativnega centra v Topli.

Zemeljski plaz je družino presenetil v noči na soboto, okoli pol pete zjutraj. Hlodovina, ki je zgrmela po pobočju, je prebila v spalnico in kopalnico. K sreči ni bil v nesreči nihče poškodovan. 

Preberite še:

Komentarji: