Kdo bo prejel dovolj za udobno življenje

Štirim strankam bodo izplačevali do 25 odstotkov sredstev, ki so v proračunu namenjena financiranju političnih strank.
Fotografija: Leta 2014 je minimalno podporo uspelo doseči SLS, SNS, PS in Piratski stranki, ki so skupaj osvojile malo več kot deset odstotkov. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Leta 2014 je minimalno podporo uspelo doseči SLS, SNS, PS in Piratski stranki, ki so skupaj osvojile malo več kot deset odstotkov. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Volitve vsakič premamijo tudi zunajparlamentarne stranke, od katerih se je na letošnjih najbolje uvrstila Lista Marjana Šarca. Štiri stranke niso dosegle parlamentarnega praga, vendar so prejele vsaj odstotek glasov, kar zadostuje za državno financiranje.

Kandidati strank SLS, Pirati, Dobra država ter Andrej Čuš in Zeleni niso bili dovolj prepričljivi, da bi prejeli vsaj štiri odstotke podpore in se uvrstili v parlament. Vendar je glede na rezultate zanje glasoval vsaj odstotek volivcev, kar pomeni, da so glede na zakon o političnih strankah upravičeni do sredstev iz državnega proračuna. To od leta 2014 določa novela zakona, kjer je zapisano, da so stranke z enoodstotno podporo upravičene do 25 odstotkov sredstev, ki so v proračunu namenjena financiranju političnih strank. V enakih deležih so do preostalih 75 odstotkov sredstev upravičene sorazmerno s številom glasov volivcev, ki so jih dobile v vseh volilnih enotah. Višino sredstev za posamezno stranko določijo v finančnem načrtu državnega zbora.

Leta 2014 je minimalno podporo uspelo doseči SLS, SNS, PS in Piratski stranki, ki so skupaj osvojile malo več kot deset odstotkov. V štirih letih so iz proračuna prejele nekaj več kot 1,5 milijona evrov. Največji znesek, več kot pol milijona, je leta 2014 prejela SLS, ki se ji je preboj v parlament tudi na letošnjih izmuznil za približno odstotek glasov.

Komentarji: