Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pričakuje 47 poslanskih glasov

Poslanci SDS, NSi in SMC so danes vložili predlog za razrešitev Igorja Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora.
Fotografija: Za razrešitev je potrebnih 46 poslanskih glasov, v prvo so jih zbrali le 45. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Za razrešitev je potrebnih 46 poslanskih glasov, v prvo so jih zbrali le 45. FOTO: Blaž Samec/Delo

Kljub temu da je včeraj vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec napovedal, da bodo po pozivu k odstopu s 47 poslanskimi podpisi na odločitev Igorja Zorčiča počakali do začetka prihodnjega tedna, so poslanci SDS, NSi in SMC predlog za njegovo razrešitev vložili že danes. Med podpisniki predloga pa ni poslancev SNS, Desusa in manjšin, na katere se koalicija opira pri doseganju večine. Za razrešitev je potrebnih 46 poslanskih glasov, v prvo so jih zbrali le 45.

Vodja poslanske skupine SDS je za Delo pojasnil, da je bil dogovor med 47 podpisniki, da zahtevo vložijo le koalicijski poslanci. Na vprašanje, ali na glasovanju nato računajo na 47 glasov, pa je odgovoril pritrdilno. »Če pogledate glasovanja v državnem zboru in na kolegiju predsednika državnega zbora, se jasno kaže, kje je večina,« je dejal Krivec, ki ocenjuje, da je okoli 50 : 50 možnosti, da bi Zorčič še odstopil. »Mislim, da bi bil odstop zanj vseeno boljša poteza, sicer bo prvi predsednik državnega zbora, ki bo razrešen,« je še dejal Krivec.

Razrešitev Zorčiča koalicija predlaga, ker je 30. marca postal član poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki pa ni del koalicije, je razvidno iz gradiva na spletni strani državnega zbora. FOTO: Uroš Hocevar Hočevar/Delo
Razrešitev Zorčiča koalicija predlaga, ker je 30. marca postal član poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki pa ni del koalicije, je razvidno iz gradiva na spletni strani državnega zbora. FOTO: Uroš Hocevar Hočevar/Delo
Vodja največje koalicijske poslanske skupine je še pojasnil, da sami nimajo nobene preference, kdaj bo sklicana seja. Ne pričakuje niti, da bi o tej zadevi odločali na kolegiju predsednika državnega zbora, ki je že sklican za jutri. »Mi smo računali, da si bo še konec tedna vzel čas za razmislek, in nato pričakujemo njegov odziv, da bomo vedeli, kje smo,« je še dejal. Pojasnil je še, da sami nimajo nobene zamere do njega, da pa si želijo, da se trenutno stanje, ki po njegovi oceni ni dobro ne za ene ne za druge, reši.

V poslanskih skupini Desus napovedujejo, da se bodo o glasovanju o razrešitvi še pogovorili, medtem ko v SNS vseskozi poudarjajo, da bodo njegovo razrešitev podprli. Zmago Jelinčič, prvak SNS, pa meni, da je Slovenija svetovni unikum, saj državni zbor vodi oseba iz vrst nepovezanih poslancev. »Če v drugo Igorja Zorčiča ne bo uspelo razrešiti, ga bo pa v tretje ali četrto,« odgovarja na vprašanje, kaj sledi, če koaliciji tudi tokrat ne bo uspelo.

Zorčič se na naše klice in prošnje za komentar ne odziva.


LMŠ, SD, Levica in SAB znova v obstrukcijo


Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je za Delo že napovedal, da bodo glasovanje znova obstruirali. »Če bo koalicija zahtevala izredno sejo in predlagala razrešitev Igorja Zorčiča, lahko napovem, da opozicija tudi pri tem glasovanju, kot smo to storili že prvič, ne bo sodelovala, obstruirali pa bomo tudi glasovanje o novem predsedniku, če jim bo uspelo sedanjega razrešiti,« je dejal Han.

Če bi manever z zamenjavo predsednika parlamenta uspel, bo po Hanovem mnenju jasno, kdo je dejansko opozicija in kdo koalicija, in bodo zato zahtevali delitev mest v parlamentarnih delovnih telesih povsem na novo. Kot je poudaril vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, bi morali premisliti predvsem o vlogi SNS in Desusa, ki v parlamentu zdaj predstavljata opozicijo.

Preberite še:

Komentarji: