Koper bo imel dva nova parka

Tako park na Muzejskem trgu kot obmorski park med Semedelsko promenado in Žusterno naj bi uresničili do prihodnjega poletja.
Fotografija: Prikaz načrta za obmorski park med Semedelsko promenado in Žusterno. FOTO: Mestna občina Koper
Odpri galerijo
Prikaz načrta za obmorski park med Semedelsko promenado in Žusterno. FOTO: Mestna občina Koper

Koprski župan Aleš Bržan je predstavil idejni zasnovi za dva nova koprska parka, kjer naj bi prevladovalo zelenje. Park na Muzejskem trgu, pod katerim potekajo dela za garažno hišo, je zasnoval koprski studio Marasovič arhitekti, obmorski park med Semedelsko promenado in Žusterno pa arhitekturni biro ACMA iz Ajdovščine. Oba projekta naj bi uresničili do prihodnjega poletja. Višine naložbe v park na Muzejskem trgu na občini še ne morejo oceniti, obmorski park pa je ovrednoten na 1,1 milijona evrov.

Po besedah arhitekta Igorja Marasoviča je v parku nad Muzejskim trgom predvidena precejšnja ozelenitev, ki bo nudila senco, in vodni elementi, ki bodo obenem vnesli v prostor novo zvočno kuliso in s tem nekoliko ošibili vpliv prometa in bližnjega pristanišča. Osrednji del bo kamnita ploščad, ki bo omogočala vizualno povezavo med Belvederjem, kjer se odpira pogled na morje in palačo Belgramoni Tacco, kjer domuje koprski pokrajinski muzej. Obdajali jo bodo drevesa, klopi pa tudi premična oprema, kot so stoli ali mize, na katerih bo, kot omeni arhitekt, mogoče tudi odigrati partijo šaha.

Prikaz idejne zasnove za Muzejski trg v Kopru.  FOTO: Mestna občina Koper
Prikaz idejne zasnove za Muzejski trg v Kopru.  FOTO: Mestna občina Koper


Ravnino ploščadi bo prekinil vodomet s talnimi šobami, drugi večji vodni element pa je zamišljen kot prikaz nekdanjega koprskega otoka – maketa Kopra, obdana z vodo. Zaradi zahtevnega terena nad garažno hišo in predvidene obsežnejše ozelenitve naj bi bodoči trg nekoliko dvignili. Garažno hišo naj bi dokončali decembra letos, v njej pa je predvidenih 468 parkirnih mest v treh etažah. Vrednost naložbe znaša dobrih 6,5 milijona evrov.
 

Nove stezice ob morju


Ajdovski arhitekturni biro ACMA pa se je lotil načrtovanja novega obmorskega parka, za katerega so nasutje med ustjem Badaševice in Žusterno izvedli že lani, teren pa se medtem mora posesti. Nov park, ki bo imel tudi funkcijo kopališča, se bo raztezal na 22.000 kvadratnih metrih površine. Tudi tu bo prevladovala ozelenitev, ki pa jo bo prekinjala vijugasta peščena pot v obliki – kot so se izrazili v arhitekturnem biroju – vijačnice DNK, dopolnjevale pa jo bodo še druge manjše stezice.

Prikaz načrta za obmorski park med Semedelsko promenado in Žusterno. FOTO: Mestna občina Koper
Prikaz načrta za obmorski park med Semedelsko promenado in Žusterno. FOTO: Mestna občina Koper


Poleg prodnega peska, ki bi ga nasuli na stiku z morjem, je predviden tudi prostor za piknike, druženje in počivanje. Projekt ohranja obstoječe parkirišče pred kopališčem v Žusterni, ki pa bi ga čez čas predvidoma umaknili. Območje prihodnjega parka omejujeta obstoječa pešpot in kolesarska proga Parenzana. Na skalometu ob ustju Badaševice, ki je bil že predhodno predviden, so si zamislili tudi kamnite bloke za ležanje (sončenje) in posedanje. Dosedanja ureditev novega dela obale je občino stala že dva milijona evrov.

Na vprašanje, ali je zaradi meteornega izpusta na tistem območju morje primerno za kopanje, je župan odgovoril pritrdilno, saj da so že opravili meritve in analizo vode.

Preberite še:

Komentarji: