Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kordiš uradno kandidat Levice: Potrebujemo predsednika, ki bo delal za ljudi

Svet stranke Levice je poslanca Miho Kordiša potrdil za svojega kandidata na predsedniških volitvah.
Miha Kordiš zase pravi, da je morda najbolj zagrizen koalicijski kandidat. FOTO: Željko Stevanić/IFP
Miha Kordiš zase pravi, da je morda najbolj zagrizen koalicijski kandidat. FOTO: Željko Stevanić/IFP
21. 9. 2022 | 18:49
21. 9. 2022 | 20:56
3:32

Levica v predsedniško tekmo pošilja svojega poslanca Miho Kordiša, ki je pojasnil, da so se v stranki za njegovo kandidaturo odločili zato, da bi mestu predsednika povrnili vsebinsko težo. Dokončno odločitev je svet stranke sprejel z veliko večino, soglasno pa so se strinjali, da evropskega poslanca Milana Brgleza tako kot drugih kandidatov za predsednika republike ne podprejo, čeprav so v koaliciji še do zadnjega upali na preobrat in na to, da bo koordinator stranke Luka Mesec prepričal preostale.

Sam je na to odgovoril z besedami, da se je možnost skupnega koalicijskega kandidata ponudila šele prejšnji teden, ko so bili njihovi postopki že v teku in so se že ukvarjali s kandidaturo Kordiša – edinega evidentiranega kandidata. O njem Mesec pravi, da bo prijetno presenečenje teh volitev, tako kot je Levica prijetno presenečenje te koalicije.

Kot je znano, so v Levici odločitev, da se podajo na predsedniške volitve, sprejeli po odločitvi Marte Kos, nekdanje podpredsednice Gibanja Svoboda, da se umakne iz tekme. Takrat so presodili, da se je tudi za njihovega kandidata, ki bo predstavljal levi del volilnega telesa, odprl politični prostor.

»Zagotovo ta država ne potrebuje zgolj še enega političnega funkcionarja, ki bo delal za korporacije, banke, ki bo zagovarjal interese orožarskega lobija ali se ukvarjal z ohranjanjem svoje lastne podobe na družbenih omrežjih,« pa je navedel 33-letni Kordiš in nadaljeval, da ljudje potrebujejo predsednika, ki se bo postavil zanje, ki bo delal za ljudi in se zavzel za šibkejše,za javno zdravstvo, domove za starejše, reševanje stanovanjske in okoljske problematike ...

image_alt
Nikogar ni, ki bi si uspeha vlade tako želel kot mi

Kordiš je najverjetneje najglasnejši kritik vlade v koaliciji, kar sam dojema kot svojo nalogo. Njegova kandidatura, skozi katero bo stranka predstavljala svoja stališča pred referendumskim trojčkom in lokalnimi volitvami, pa bo gotovo zanj tudi poskus, kako stranko znova vrniti na njeno začetno pozicijo. »Mesto Levice je na levi. To je vzrok, da je stranka sploh nastala,« zatrjuje Kordiš, ki naj bi v kampanji govoril »v imenu vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki niso slišani«.

V Levici napovedujejo, da bodo kandidaturo vložili v začetku prihodnjega tedna, ko naj bi jo vložil tudi Brglez. A v nasprotju s Kordišem je pričakovati, da bosta za Brglezom stali dve stranki. Poleg njegove SD tudi Gibanje Svoboda, kjer pa naj bi o tem še jutri formalno odločali na svetu stranke.

Skrajni rok za oddajo kandidature je 28. september, do zdaj je kandidature vložilo pet kandidatov, in sicer poslanec SDS Anže Logar, pravnica Nataša Pirc Musar, vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, kočevski župan Vladimir Prebilič in glasbenik Gregor Bezenšek.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine