KPK s preiskavo nad Sanjo Ajanović Hovnik

Protikorupcijska komisija je uvedla preiskavo proti nekdanji ministrici za javno upravo zaradi suma kršitve s področja nasprotja interesov.
Fotografija: Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi bo preiskal, ali je nekdanja ministrica za javno upravo na pravilen način dodelila javna sredstva inštitutu, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi bo preiskal, ali je nekdanja ministrica za javno upravo na pravilen način dodelila javna sredstva inštitutu, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka. FOTO: Leon Vidic/Delo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je uvedla predhodni preizkus proti Sanji Ajanović Hovnik na podlagi prijav, ki jih je prejela v septembru in oktobru letos. Po preučitvi pridobljene dokumentacije je senat KPK zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki urejajo nasprotje interesov, sprejel sklep o uvedbi preiskave glede ugotavljanja dejanskega obstoja nasprotja interesov.

»Mi smo že preučili vse okoliščine in v fazi preiskave poskušali ugotoviti, ali gre dejansko za izražen utemeljen sum, ki bo privedel do tega, da senat reče, da gre v tem primeru za evidentno kršitev,« je dejal predsednik KPK Robert Šumi. Nekdanja ministrica je izrazila zadovoljstvo nad hitrostjo KPK in poudarila, da bo komisija zdaj lahko preverila dejansko stanje na podlagi dokazil, in ne na podlagi mnenj.   

S preiskavo se nadaljuje postopek v povezavi s sumi kršitev nasprotja interesov nekdanje ministrice, ki ji očitajo domnevno aktivno vlogo pri podeljevanju sredstev, pri katerem bi se morala izločiti, je novinarjem danes pojasnil Šumi. Preostale očitke glede sumov kršitev v postopku izvedbe javnega razpisa pa KPK še preverja v predhodnem preizkusu, so zapisali pri komisiji.

Protikorupcijska komisija pri tem poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. »Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja,« pojasnjujejo na KPK.

Spomnimo, Ajanović Hovnikova je s položaja odstopila po medijskem poročanju o izvedbi javnega razpisa za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij. Med največjimi prejemniki sredstev na tem razpisu je bil Inštitut za preučevanje enakosti spolov, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in poslovna partnerica Kaja Primorac. Ta je obenem tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija Ajanović Hovnikova.

Nekdanja ministrica je zatrjevala, da je bil omenjeni razpis transparenten, izveden skladno s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. Kljub temu da se je pod težo očitkov odločila, da odide z ministrskega položaja, ker da »ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije«, se s tem ni ognila preiskavi KPK. 

Komentarji: