Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kriminalisti preiskujejo domnevno prirejanje razpisov v UKC Ljubljana

Sume so v UKC že preverili z notranjo revizijo, ugotovitve pa poslali NPU.
Pri enem od poslov, ki naj bi ga preiskovali kriminalisti, je menda UKC naročil nekakšno osrednje IT-vozlišče v UKC, ki bi združevalo baze znanja in različnih zahtevkov za dostop do zdravstvenih storitev. FOTO: Foto: Dejan Javornik/Slovenske novice
Pri enem od poslov, ki naj bi ga preiskovali kriminalisti, je menda UKC naročil nekakšno osrednje IT-vozlišče v UKC, ki bi združevalo baze znanja in različnih zahtevkov za dostop do zdravstvenih storitev. FOTO: Foto: Dejan Javornik/Slovenske novice
A. S. H., STA
23. 5. 2018 | 13:18
23. 5. 2018 | 14:17
3:57
Ljubljana – Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je policiji naznanilo sume nepravilnosti pri najmanj dveh razpisih na področju informacijske tehnologije. Posamezniki iz notranjih služb UKC so ju domnevno pripravili tako, da bi posel dobil vnaprej izbrani ponudnik, poroča spletni portal siol.net.

V UKC Ljubljana so za siol.net potrdili, da so Nacionalni preiskovalni urad (NPU) obvestili o sumu protipravnega ravnanja pri pripravi dokumentacije za razpise za nabavo informacijske tehnologije (IT). Koliko razpisov in katere so naznanili, v UKC niso razkrili zaradi interesa preiskave. A po informacijah omenjenega spletnega portala gre za najmanj dva razpisa.
 

NPU zadevo že predal ljubljanski policiji


»Po proučitvi omenjene prijave je NPU ocenil, da iz vsebine prijave niso podani vzroki za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti. Navedbe in domnevne nepravilnosti je treba še dodatno preveriti in pridobiti dokumentacijo,« so za portal potrdili na policiji. NPU je zadevo v reševanje odstopil ljubljanski policijski upravi.

Merila v razpisih naj bi tako ustrezala vnaprej izbranemu ponudniku, to naj bi bilo podjetje Unistar LC, ki je eden od najpomembnejših dobaviteljev IT-opreme v UKC. V zadnjih desetih letih je s to institucijo opravil za več kot deset milijonov evrov poslov.

V podjetju Unistar LC so za portal navedli, da so podjetje s 30-letno tradicijo in združujejo strokovnjake na več področjih informatike. Imajo skoraj 20 milijonov evrov letnega prometa in zmerni dobiček, ki zagotavlja dolgoročno poslovanje. Podjetje si zagotavlja del prihodkov tudi iz naslova javnih naročil.

»Ker smo na omenjenem segmentu relativno uspešni, se konkurenca trudi, da bi nas diskvalificirala tudi z nekaterimi nelegitimnimi prijemi, čeprav je teh očitkov, glede na obseg javnih naročil, pri katerih smo uspešni, neznatno malo. Hkrati pa imajo vsa konkurenčna podjetja možnost prerekanja v procesu postopka in oddaje javnega naročila in pravnih postopkov v okviru zakona, če nas že ne morejo premagati po strokovni ali cenovni plati,« so dodali.
 

Celovit sistem, vreden okoli 1,3 milijona evrov


Pri enem od poslov, ki naj bi ga preiskovali kriminalisti, naj bi UKC naročil nekakšno osrednje IT-vozlišče v UKC, ki bi združevalo baze znanja in različnih zahtevkov za dostop do zdravstvenih storitev. Omogočalo bi tudi celovitejši pregled nad IT-sistemi v UKC in po potrebi zagotavljalo njihovo učinkovito nadgradnjo. Gre za posel, vreden okrog 1,3 milijona evrov.

A več morebitnih ponudnikov je že ob objavi razpisa, ki se je iztekel sredi aprila, posumilo, da je ta pisan na kožo podjetju Unistar LC, kar da so tudi opozorili morebitni ponudniki na portalu javnih naročil. Od ponudnikov je UKC zahteval, da imajo vsi tehniki, ki bi sodelovali v projektu za UKC, opravljen poseben certifikat za sistem IT infrastrukturne knjižnice. Tega na tečajih kot edini v Sloveniji ponuja prav Unistar. Pozneje so v UKC med razpisom prvotni pogoj popravili. Na omenjenem portalu je eden od ponudnikov celo odkrito namigoval, da so v UKC razpis pripravljali v sodelovanju z Unistarjem.

Te sume so v UKC preverili z notranjo revizijo, ugotovitve pa so poslali NPU, še poroča siol.net.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine