Lahko kateremu od kandidatov spodrsne?

Ministrske predstavitve: Prva konkretnejša preizkušnja za navezo med peterico in Levico
Fotografija: ​Do četrtka se bo pred državnozborskimi delovnimi telesni zvrstila šestnajsterica, ki so jih LMŠ, SD, SMC, Desus in Sab predlagali za ministre. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
​Do četrtka se bo pred državnozborskimi delovnimi telesni zvrstila šestnajsterica, ki so jih LMŠ, SD, SMC, Desus in Sab predlagali za ministre. Foto Leon Vidic

Ljubljana – S predstavitvijo Boštjana Poklukarja in Aleksandre Pivec se bodo danes začela zaslišanja ministrskih kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Levica ne skriva »razočaranja nad nekaterimi imeni«, za zdaj pa še niso povedali, kaj bodo glede tega naredili.

​Do četrtka se bo pred državnozborskimi delovnimi telesni zvrstila šestnajsterica, ki so jih LMŠ, SD, SMC, Desus in Sab predlagali za ministre. Predvsem novinci v politiki in tisti, ki so v javnosti neznani, bodo najbrž morali odgovarjati na veliko vprašanj, kaj vidijo kot največje probleme v resorjih, ki naj bi jih vodili, in kako se jih nameravajo lotiti. Čeprav zaslišanja pred poslanci navadno niso usodnega pomena, je v arhivih mogoče najti veliko nerodnih izjav, ki so še veliko let spremljale ministrske kandidate, od obljube minimalne plače tisoč evrov do prepričevanja, da še vsaj 30 let ne potrebujemo drugega tira.

​Te predstavitve pa bodo tudi preizkušnja za kombinacijo 5 + 1. Tako v Sab kot v SMC sodelovanje v koaliciji pogojujejo s tem, da partnerice ne nasprotujejo njihovim kandidatom v vseh fazah izbiranja, Levica pa je že pred dnevi izrazila razočaranje nad nekaterimi imeni. Želijo pa kandidate vprašati o posameznih točkah koalicijske pogodbe in preveriti, kje so morebitna odstopanja med koalicijskim dogovorom in njihovimi osebnimi pogledi. Kdo jih moti in kako bodo ravnali – torej, ali bodo Šarca pozvali, naj kandidata zamenja, ali kako drugače – pa tudi včeraj niso želeli komentirati. Ni skrivnost, da imajo pomisleke do gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in kandidata za zdravstveni resor Sama Fakina, pri obeh zaradi preteklega dela in napovedi za naprej.
 

Mogoče je tudi za vsakega posebej


​Poslovnik državnega zbora določa, da mora predsednik pristojnega delovnega telesa najpozneje v 48 urah predsednikoma parlamenta in vlade poslati mnenje o predstavitvi kandidata. Premier lahko najpozneje v treh dneh po tem predlog umakne. V takem primeru lahko hkrati predloži novega kandidata, predstavitev tega pa poteka najpozneje v treh dneh po vložitvi.

Parlament glasuje o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina navzočih poslancev. V konkretnem primeru poslanci Levice ne smejo glasovati proti. Poslovnik sicer predvideva, da se, če ni izglasovana, opravi novo glasovanje o novem seznamu kandidatov, ki ga mora predsednik vlade vložiti v desetih dneh od prvega glasovanja. Nanj lahko uvrsti kandidate, ki jih je že na prvi seznam. Tudi če ta ne dobi zadostne podpore, lahko mandatar predlaga, naj se o vsakem kandidatu glasuje posebej. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer ne štejejo ministri brez resorja.

Preberite še:

Komentarji: