Leskovar z IJS: Epidemija začela spet naraščati

Okužbe predvidoma naraščajo zaradi predprazničnih druženj in hitrega širjenja omikrona, meni Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan.
Fotografija: Omikron se lahko hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Omikron se lahko hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte. FOTO: Leon Vidic/Delo

Epidemija covida-19 je začela spet naraščati, predvidoma zaradi vpliva predprazničnega druženja in hitrega širjenja koronavirusne različice omikron.

image_alt
Svetovalna skupina podpira obvezno cepljenje za starejše od 50 let

Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča, je zapisal Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS).

Reprodukcijsko število približno 1,05

Omikron se po njegovih navedbah tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte. »Dosledno izvajajmo pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in vse ostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki,« je pozval Leskovar.

Tudi on meni, da je najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije cepljenje proti covidu-19, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje.

Ocenjeno reprodukcijsko število je po Leskovarjevih izračunih približno 1,05, kar pomeni, da ena oseba povprečno okuži nekaj več kot eno osebo.

»Skrajno neetično in nemoralno bi bilo, da bi imeli gostilne odprte, šole bi pa zapirali,« je povedala Mateja Logar. FOTO: Matej Družnik/Delo
»Skrajno neetično in nemoralno bi bilo, da bi imeli gostilne odprte, šole bi pa zapirali,« je povedala Mateja Logar. FOTO: Matej Družnik/Delo

Svetovalna skupina za covid-19 o zapiranju šol ni razpravljala

V ponedeljek so ob opravljenih 5334 PCR testih potrdili 1813 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po zadnjih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so v Sloveniji doslej potrdili 65 okužb s koronavirusno različico omikron.

Zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice je vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala v ponedeljek za POP TV dejal, da bi bilo smiselno razmisliti o enotedenskem zaprtju šol po novem letu.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je danes v izjavi za medije pojasnila, da skupina o takem predlogu ni ne razpravljala ne odločala.

Po njeni oceni so ob nošenju mask in samotestiranju, ki v šolah poteka trikrat tedensko, razmere v šolah obvladljive. Strokovna skupina zato o predlogu zapiranja šol ne razmišlja. »Skrajno neetično in nemoralno bi bilo, da bi imeli gostilne odprte, šole bi pa zapirali,« je dejala. Šole bi po njenih besedah zapirali le v primeru hudega poslabšanja epidemioloških razmer.

Preberite še:

Komentarji: