Levica zahteva revizijo nakupa oklepnikov

Pri zunajkoalicijski partnerici vladi očitajo nepreglednost pri nabavi oklepnikov Oshkosh 4x4 JLTV in zahtevajo tudi sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ.
Fotografija: Miha Kordiš je prepričan, da nakup oklepnikov nima podlage v sprejetih proračunskih dokumentih. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Miha Kordiš je prepričan, da nakup oklepnikov nima podlage v sprejetih proračunskih dokumentih. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Levica je računskemu sodišču predlagala, naj opravi revizijo nakupa oklepnikov Oshkosh 4x4 JLTV, ker je bil po njihovem mnenju izveden netransparentno in zelo verjetno v nasprotju z več zakoni, zato zahtevajo tudi sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ.

V Levici dvomijo o zakonitosti izvedbe nakupa oklepnikov, med drugim zato, ker se je njihova cena v manj kot dveh mesecih več kot podvojila, s 15,5 milijona evrov na 32 milijonov, vlada je nakup upravičevala s sklicevanjem na proračunske dokumente, v katerih sploh ni bil predviden, izvedli do ga s plačili iz proračunskih postavk, na katerih ni bilo kritja. 

»Sprejemanje rebalansa proračuna za leto 2019 je pokazalo, da je šlo pri nakupu nekaj res hudo narobe,« so prepričani v Levici. Poleg revizije bodo od obrambnega ministrstva zahtevali, naj parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ predloži vso dokumentacijo v zvezi z nakupom, poleg tega pa njo in javnost sproti obvešča o ugotovitvah notranjerevizijske službe, ki naj bi tudi preverjala nakup. 

Preberite še:

Komentarji: