LMŠ, SD, Levica in SAB vložile interpelacijo proti Pivčevi

Opozicija je vložila interpelacijo proti kmetijski ministrici Aleksandri Pivec.
Fotografija: Aleksandra Pivec je v tem mesecu že odstopila kot predsednica stranke Desus. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec je v tem mesecu že odstopila kot predsednica stranke Desus. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so danes vložile interpelacijo proti kmetijski ministrici Aleksandri Pivec. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu. Gre zlasti za plačila njenih obiskov po državi in afero SRIPT.

Interpelacijo je pripravila in v sopodpis drugim strankam poslala LMŠ. Podpisale so jo še tri opozicijske stranke, medtem ko je kljub nekaterim ugibanjem ni sopodpisal koalicijski Desus. Tudi ta stranka namreč Pivčeve, ki je pred kratkim odstopila z mesta predsednice Desusa, ne želi več niti na mestu ministrice za kmetijstvo.

Kot so uvodoma spomnili predlagatelji interpelacije, so mediji v zadnjih tednih razkrili več dogodkov, ki kažejo na ponavljajoč se vzorec spornih ravnanj ministrice Aleksandre Pivec. »Kot kaže, je ministrica pri svojem delovanju storila več nepravilnosti, kršila zakon, hkrati pa ravnala netransparentno, saj je javnosti namenoma prikrivala dejstva, ki so v javnem interesu. Pivčeva ni ravnala nepravilno zgolj v zadevi SRIPT, ampak tudi v drugih primerih. Številne afere mečejo 'temno luč' na njeno ministrsko delo in integriteto,« so navedli.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je na novinarski konferenci poudaril, da te interpelacije niso namenjene rušenju vlade. Z interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa, ki jo je sicer uspešno prestal, in Pivčeve, ki jo LMŠ pričakuje na redni novembrski seji DZ, opozarjajo na to, »da se v Sloveniji spreminja ustroj države in dogajajo stvari, ki niso ok«.

»Ne gre za ideologijo, ampak za to, da se podsistemi v družbi preoblikujejo tako, kot ga vidi SDS. Da se vsi mehanizmi nadzora umaknejo, da se zaščiti prvorazredne in prijatelje. Predvsem gre za moč, vpliv in denar,« je prepričan Golubovič. Po njegovih ocenah se preko Pivčeve kaže vzorec delovanja te vlade, da so zakoni, ustava in podzakonski akti zanje le priporočilo, in ne obveza.


 

Izgubila podporo v lastni stranki


Po vseh nepravilnostih, v katere je vpletena, ji po navedbah piscev interpelacije ne zaupajo več niti njeni strankarski kolegi. Spomnili so, da je najprej izgubila podporo članov poslanske skupine Desusa, nato pa ji je nezaupnico izrekel še svet stranke.
Tako so v interpelaciji povzeli očitke, ki na Pivčevo letijo v zadnjih mesecih, zlasti glede plačil ob njenih gostovanjih po Sloveniji, ko je službene obveznosti prepletala z zasebnim življenjem.

Ravnanja Pivčeve, povezana z njenim dvodnevnim zasebno-službenim obiskom na Krasu (Vinakras) ter nastanitvijo v izolskem hotelu Marina, pa tudi njena »ponavljajoča se zatekanja k izmuzljivim in spreminjajočim se utemeljitvam, ki jih ne uspe (ali ne more) podpreti z dokazi«, so po ocenah vlagateljev interpelacije najmanj vzorčni primer oblastniške arogance. Pri tem ugotavljajo, da ministrica svojih dvojnih meril oziroma »dojemanja lastne prvorazrednosti« niti ne skriva.

V interpelaciji so izpostavljeni tudi očitki v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT, ki se jih je sicer otepala že lani, v času vlade Marjana Šarca.

Spomnili so, da je glede tega v postopku proti ministrici Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je ministrica tako v času, ko je opravljala delo državne sekretarke v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kot tudi v času ministrovanja trikrat kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.
 

Poslanci Desusa pričakujejo, da bo Pivčeva odšla že prej


V poslanski skupini Desusa pričakujejo, da se bo vprašanje položaja kmetijske ministrice Aleksandre Pivec razrešilo še pred interpelacijo, je danes dejal vodja poslancev Desusa Franc Jurša. Odločitev je sicer v rokah premiera Janeza Janše. A če bi Pivčeva ostala na položaju, koalicija po Jurševih besedah ne bi imela več glasov njihovih poslancev.

Z Janšo so se o tem vprašanju že pogovarjali, a jim svoje odločitve še ni pojasnil. »Predvidevam pa. Ampak to predvidevanje bom nekaj časa še zadržal zase,« je v izjavi za medije v DZ dejal Jurša.

Kako bi ravnali, če interpelacija kljub vsemu bo, po Jurševih besedah še niso govorili. Podpisov pod interpelacijo Pivčeve, ki so jo danes vložile poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB, niso prispevali. Je pa ponovil, da razpoloženje v poslanski skupini kaže, da bi interpelacijo v tem primeru podprli.

Možnosti, da bi Pivčeva ostala na položaju, Jurša tako rekoč ne vidi. Če bi se to kljub vsemu zgodilo, pa koalicija ne bi imela več glasov poslancev Desusa, je opozoril.

Jurša je komentiral tudi napoved, da naj bi se notranji minister Aleš Hojs po uspešno prestani interpelaciji danes z premierom Janšo pogovoril o nadaljnjem ministrovanju. Vodja poslancev Desusa je prepričan, da bo Hojs še naprej ostal minister.
Ponovil je tudi, da razume odločitev Tomaža Gantarja, ki po odstopu Pivčeve začasno vodi Desus da ne kandidira za predsednika stranke, saj vodi zahteven resor. 

Da bi za ta položaj kandidiral sam, je odločno zavrnil. Vprašanje, ali bi lahko položaj ponovno prevzel bivši predsednik Karl Erjavec, pa je po Jurševih besedah vprašanje zanj. Potrdil pa je, da se z Erjavcem pogovarjata, saj sta 15 let sodelovala v stranki. »Dobro sva sodelovala, imela sva odlične odnose. Normalno je, če si človek, da te politika potem ne razdvaja,« je dodal.

Zamenjavo za kmetijsko ministrico, kot trdi Jurša, že imajo, ni pa hotel potrditi, ali bi bil to lahko trenutni državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek.Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je prepričan, da je ministrica eden od simptomov, kar predstavlja ta vlada, »po eni strani simptom arogance politične elite, ki je popolnoma odtujena od ljudi«. Najbolj eklatanten je po njegovem mnenju primer SRIPT, kjer je zaslužila za več kot tri leta minimalne plače, za to pa ni naredila nič, to pa se ji zdi upravičeno.

»To je način mišljenja te vlade: da jim vse pripada, da so nad zakoni in se lahko požvižgajo na to, da se veliko ljudi v državi ne strinja z njihovim početjem,« je dejal Vatovec. Po njegovem mnenju je skupni imenovalec premier Janez Janša, ki kot pentlja poveže vse te prakse.

Tudi po ocenah poslanca SD Franca Trčka si ta vlada predstavlja, da lahko počne kar koli. »To telenovelo interpelacije že tretji mesec snema ekipa treh režiserjev: Janša, Pivec, poslanska skupina DeSUS. Skrajni čas je, da DZ prevzame režijo in to telenovelo konča,« je dejal Trček. Pivčeva je po njegovem mnenju šolski primer tega, kaj funkcionar ne sme početi.

Predlagatelji interpelacije so še spomnili, da Pivčevi ne zaupajo več niti njeni strankarski kolegi.

Preberite še:

Komentarji: