Direktor UKC Maribor: V Sloveniji smo blizu Bergama

V članku povzemamo relevantne podatke o epidemiji covida-19.
Fotografija: Cepivo je trenutno v ZDA na voljo posameznikom, starim od 12 do 15 let, na podlagi dovoljenja za nujno uporabo, ki ga je pristojna ameriška agencija izdala maja letos. FOTO: Jack Guez/AFP
Odpri galerijo
Cepivo je trenutno v ZDA na voljo posameznikom, starim od 12 do 15 let, na podlagi dovoljenja za nujno uporabo, ki ga je pristojna ameriška agencija izdala maja letos. FOTO: Jack Guez/AFP

18.45 UKC Maribor na najbolj kritični točki doslej

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je trenutno zaradi navala bolnikov s covidom-19 in posledičnega krčenja obravnav ostalih bolnikov na najbolj kritični točki v svojem obstoju, je na današnji seji sveta zavoda opozoril direktor Anton Crnjac. »V Sloveniji smo zelo blizu Bergama,« je posvaril tudi strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Crnjac je ob poročanju svetu zavoda o trenutnem stanju v kliničnem centru povedal, da se položaj stalno spreminja, zato se krizni štab sestaja večkrat dnevno in sproti prilagaja delovanje zdravstvenih ekip. Po besedah Vogrina se število bolnikov s covidom-19 v Sloveniji najhitreje povečuje prav v Podravju, zato so polne že vse bolnišnice v regiji. V UKC Maribor je hospitaliziranih 191 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na intenzivnem zdravljenju 53, dva pa sta na covidni pediatriji.

Število bolnikov v intenzivnih enotah je najvišje od začetka epidemije, kmalu bodo presegli tudi doslej najvišje število bolnikov v akutni obravnavi. Ker je mariborski po velikosti in številu zaposlenih manjši od ljubljanskega kliničnega centra, je po besedah Vogrina proporcionalno mnogo bolj obremenjen.

16.45 Ema preučuje poživitveni odmerka cepiva Johnson & Johnsona

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da preučuje prošnjo za odobritev poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson za starejše od 18 let. Med podatki so tudi rezultati študije, v okviru katere je več kot 14.000 ljudi prejelo drugi odmerek cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson ali placebo. To se je zgodilo dva meseca po cepljenju s prvim odmerkom.

Cepivo je trenutno v ZDA na voljo posameznikom, starim od 12 do 15 let, na podlagi dovoljenja za nujno uporabo, ki ga je pristojna ameriška agencija izdala maja letos. FOTO: Jack Guez/AFP
Cepivo je trenutno v ZDA na voljo posameznikom, starim od 12 do 15 let, na podlagi dovoljenja za nujno uporabo, ki ga je pristojna ameriška agencija izdala maja letos. FOTO: Jack Guez/AFP

16.20 Varnost cepiva potrdile posodobljene ugotovitve tretje faze preizkušanja cepiva

Posodobljene ugotovitve tretje faze preizkušanja cepiva Pfizer/BioNTech proti covidu-19 so potrdile varnost in 100-odstotno učinkovitost cepiva pri mladostnikih, starih od 12 do 15 let, sta sporočili družbi Pfizer in BioNTech.

Posodobljeni podatki so pokazali, da je bila serija dveh 30 mikrogramskih odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech pri mladih 100-odstotno učinkovita od sedem dni do več kot štiri mesece po cepljenju z drugim odmerkom.

Podatki o neželenih stranskih učinkih so na splošno skladni z drugimi kliničnimi podatki o varnosti cepiva. Pri posameznikih, ki so bili po drugem odmerku spremljani vsaj šest mesecev, ni bilo opaženih resnih težav glede varnosti cepiva, sta sporočili družbi Pfizer in BioNTech.

Družbi sta opozorili, da bodo podatki podprli načrtovano predložitev za popolno regulativno odobritev cepiva za to starostno skupino v ZDA in drugod po svetu.

15.10 Merklova želi ostrejše ukrepe

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila danes kritična do trenutnih omejitvenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, saj ti po njenem mnenju niso zadostni. Posvarila je, da so epidemiološke razmere dramatične, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Imamo dramatične razmere. Kar velja zdaj, ni dovolj,« je povedala Merklova na posvetu z vodstvom krščanskih demokratov (CDU) v Berlinu.

Kot so povedali udeleženci srečanja, je Merklova posvarila pred nadaljnjim razvojem epidemije. Cepljenje je pomembno, vendar trenutno ne bo več pomagalo pri zaustavitvi trenda, bo pa v pomoč dolgoročno, je še poudarila.

Nemčija je prejšnji teden naznanila strožje ukrepe za omejitev silovitega četrtega vala, v skladu s katerimi bodo na območjih z velikim številom hospitaliziranih med drugim necepljenim prepovedali dostop do določenih območij, kot so kinematografi, telovadnice in notranji prostori restavracij. Več najhuje prizadetih zveznih dežel, vključno z Bavarsko in Saško, se je odločilo iti še dlje in so, denimo odpovedali večje dogodke, kot so božični sejmi, ter necepljene skorajda izključili iz javnega življenja.

Nemška kanclerka Angela Merkel svari, da trenutni okrepi ne zadostujejo. FOTO: Michael Kappeler/AFP
Nemška kanclerka Angela Merkel svari, da trenutni okrepi ne zadostujejo. FOTO: Michael Kappeler/AFP

14.00 V Franciji v 2020 porast družinskega nasilja za desetino

V Franciji so lansko leto, ki so ga zaznamovali omejitveni ukrepi zaradi pandemije covida-19, obravnavali za deset odstotkov več primerov družinskega nasilja. Žrtve so bile predvsem ženske, so danes sporočili s francoskega notranjega ministrstva.

Policija je leta 2020 obravnavala 159.400 primerov nasilja v družini, pri 139.200 primerih so bile žrtve ženske, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Večinoma je šlo za fizično nasilje, ki je bilo delno tako hudo, da žrtev ni bila več sposobna opravljati svojega dela.

Je pa v zadnjem letu upadlo število smrtnih žrtev zaradi družinskega nasilja. Leta 2019 je bilo še 173 smrtnih primerov nasilja, lani pa 125. Od tega sta bili ubiti 102 ženski.

V Franciji so leta 2020 zaradi covida-19 dvakrat uvedli zaprtje javnega življenja, ko so morali ljudje večinoma ostajati doma. Povezave z zaprtjem javnega življenja in porastom nasilja ministrstvo sicer ni naredilo, še piše DPA.

13.00 Tudi v Italiji razmišljajo o uvedbi pogoja PC

V Italiji razmišljajo o uvedbi pogoja PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19) v deželah, kjer bi zaznavali velik delež novih okužb z novim koronavirusom. V tem primeru nameravajo necepljenim onemogočiti vstop v lokale, fitnes centre in na smučišča, poročanje italijanskih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Ta teden naj bi se predstavniki 20 italijanskih dežel sestali z italijansko vlado na pogovorih o morebitni zaostritvi protikoronskih ukrepov.

»Razpravljali bomo, kako ravnati, če se epidemija dodatno zaostri,« je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Andrea Costa. Pri tem je pozval Italijane, naj se čim prej cepijo s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Hrvaška v zadnjem času zaznava velik porast interesa za cepljenje. FOTO: Stockphoto
Hrvaška v zadnjem času zaznava velik porast interesa za cepljenje. FOTO: Stockphoto

Po poročanju Primorskega dnevnika je še poudaril, da bosta tudi v bližnji prihodnosti potrebna odgovornost in previdnost, a so razmere v Italiji po njegovih besedah danes drugačne kot pred letom dni, kar je posledica prav cepljenja. Pred letom dni je bilo po besedah Coste v Italiji hospitaliziranih 33.000 covidnih bolnikov, danes jih je 4000. Intenzivno zdravljenje je pred letom dni potrebovalo 3700 covidnih bolnikov, danes 500, »vse to po zaslugi cepljenja«, je še dejal Costa.

V Italiji je sicer od danes naprej poživitveni odmerek na voljo vsem, ki so starejši od 40 let in je od drugega odmerka minilo šest mesecev, še poroča APA.

Italijanska vlada poleg tega razmišlja o obveznem poživitvenem cepljenju za zaposlene v zdravstvu. Že od maja je cepljenje proti covidu-19 v Italiji obvezno za zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše.

Italijanska vlada menda razmišlja tudi o obveznem cepljenju proti covidu-19 za določene poklice, predvsem za tiste, ki so v dnevnem stiku z ljudmi, kot so policisti, javni uslužbenci in učitelji. Prav tako namerava veljavnost potrdila o cepljenju v začetku decembra skrajšati z 12 na devet mesecev. S tem naj bi v državi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom.

12.30 V Avstriji v zadnjih 24 urah skoraj 14.000 novih okužb

 V Avstriji, kjer je danes začelo veljati zaprtje javnega življenja za vse, so v zadnjih 24 urah potrdili 13.806 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ na katerikoli ponedeljek doslej. Umrlo je 27 covidnih bolnikov. Število covidnih bolnikov na intenzivni negi se je povečalo za 34, poročajo avstrijski časniki.

12:20 Do konca zime bo večina cepljenih, prebolelih ali mrtvih

Večina Nemcev bo zaradi trenutnega intenzivnega širjenja okužb z novim koronavirusom do konca zime bodisi cepljena proti covidu-19, ga bo prebolela ali pa bo mrtva, je danes posvaril nemški minister za zdravje Jens Spahn in znova pozval k cepljenju proti covidu-19. Ostro opozorilo je minister podal sredi zaostrenih zdravstvenih razmer, v katerih se država trudi zajeziti rekordno naraščanje števila okužb z novim koronavirusom. Bolnišnice že svarijo pred preobremenjenostjo intenzivnih enot. Nemčija je prejšnji teden naznanila strožje ukrepe za omejitev silovitega četrtega vala, v skladu s katerimi bodo na območjih z visoko ravnjo hospitaliziranih med drugim necepljenim prepovedali dostop do določenih območij, kot so kinematografi, telovadnice in notranji prostori restavracij. Več najhuje prizadetih zveznih dežel, vključno z Bavarsko in Saško, se je odločilo iti še dlje in so, denimo, odpovedali večje dogodke, kot so božični sejmi, ter necepljene skorajda izključili iz javnega življenja.

10.00 V nedeljo pozitiven že vsak drugi

Ob 2730 PCR-testih so včeraj pri nas potrdili 1389 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je 50,9 odstotka opravljenih PCR-testov potrdilo okužbo. Opravili so tudi 19.956 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v Sloveniji 44.743 aktivnih primerov okužbe.

V UKC Maribor je trenutno po podatkih vlade hospitaliziranih 191 pacientov. Povprečna starost pacientov na akutnih oddelkih je 68,78 leta. Povprečna starost pacientov na EIT je 66,02 leta. Na covid intenzivni terapiji (EIT) je 53 pacientov, od tega jih je 11 polno cepljenih (20,75 odstotka)

 

9.30 Hrvaški posojamo 40.950 odmerkov cepiva Pfizer/Biontech

Vlada je na dopisni seji sklenila, da Hrvaški posodi 40.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 comirnaty proizvajalca Pfizer/Biontech. V Republiki Hrvaški namreč v zadnjem času zaznavajo velik porast interesa za cepljenje in je Slovenijo prosila za pomoč. Del donacije predstavlja tudi vračilo cepiva. Cepivo bo Slovenija na Hrvaško prek služb NIJZ donirala najpozneje do konca leta.

Hrvaški časnik Jutarnji list medtem danes poroča, da je Hrvaška prek pobude Covax donirala 490.000 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, med drugim v Butan, Vietnam, Ruando in na Kosovo.

Donacije naj bi izvedli v trenutkih, ko je bilo cepljenje na Hrvaškem v zastoju in je bila poraba cepiv manjša. Da ne bi cepivu potekel rok uporabe, so ga proizvajalci namesto na Hrvaško poslali neposredno v druge države, še piše časnik.

7.45 Na Nizozemskem že tretja noč protestov in izgredov

V več nizozemskih mestih so v nedeljo zvečer že tretji dan zapored potekali protesti proti ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. Znova so izbruhnili tudi izgredi, ki pa so bili tokrat nekoliko manj nasilni kot prejšnji dve noči v Rotterdamu in Haagu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so v mestih Groningen in Leeuwarden na severu, v Enschedeju na vzhodu in Tilburgu na jugu uporabljali pirotehnične izdelke in uničevali lastnino. V Leeuwardnu je bila začasno prekinjena nogometna tekma, potem ko so navijači, ki zaradi omejitev nimajo dostopa na tekme, na igrišče metali petarde.

Tudi tokrat je policija več ljudi pridržala. Med drugim so zaradi nasilja aretirali pet izgrednikov v središču mesta Enschede blizu nemške meje, v Rotterdamu pa so jih prijeli 26, ker so prav tako med polčasom nogometne tekme policijo obmetavali s pirotehničnimi sredstvi, smetnjaki in drugimi predmeti.

Skupno je bilo v zadnjih dneh protestov proti najnovejšim omejitvam javnega življenja po navedbah policije in lokalnih medijev pridržanih že 130 ljudi.

Najnovejši protesti sledijo dvema dnevoma nasilja, ki je zaznamovalo zbiranje nasprotnikov ukrepov že v petek v Rotterdamu in soboto v Haagu. Policija, ki so jo izgredniki obmetavali s pirotehničnimi sredstvi, kamni, obenem pa so zažigali kolesa in avtomobile, je takrat uporabila vodne topove, v Rotterdamu pa je celo streljala.

Na Nizozemskem je zaradi zaostrenih epidemioloških razmer pred dobrim tednom dni začelo veljati tritedensko delno zaprtje javnega življenja s strogimi omejitvami glede delovanja restavracij, trgovin in športnih dogodkov.

Državo so že januarja doleteli najhujši izgredi v štirih desetletjih, potem ko je začela veljati nočna omejitev gibanja. A eden še strožjih ukrepov morda šele prihaja. Nizozemska vlada namreč razmišlja, da bi necepljenim proti covidu-19 prepovedala vstop v bare in restavracije.

7.00 Tudi v Belgiji, na Slovaškem in Češkem zaostreni protikoronski ukrepi

Medtem ko v Avstriji od danes velja ponovno zaprtje javnega življenja za vse, na Slovaškem in Češkem velja zaprtje javnega življenja za necepljene, v Belgiji pa širijo uporabo covidnega potrdila. V Avstriji bo od februarja za vse obvezno cepljenje proti covidu-19.

Avstrija od danes tudi zaostruje pogoje za vstop v državo. Za prehod meje je obvezno bodisi potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR. Izjema so dnevni migranti.

Za dnevne migrante, med katere spadajo, denimo, tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov, bo veljalo pravilo PCT (preboleli, cepljen ali negativni test na okužbo z novim koronavirusom), ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih.

Na Slovaškem od danes velja zaprtje javnega življenja za necepljene. Pravilo PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19) velja za hotele, gostinske lokale ter prireditve.

Demonstracije proti covidukrepom v Avstriji. FOTO: Joe Klamar/AFP
Demonstracije proti covidukrepom v Avstriji. FOTO: Joe Klamar/AFP

Pogoj PC za hotele, gostinske lokale, storitve in prireditve od danes velja tudi na Češkem. Poleg tega naj bi v podjetjih znova uveljavili hitro testiranje na okužbo z virusom sars-cov-2.

V Belgiji pa je od danes obvezno delo od doma vsaj štiri dni na teden. Obveznost nošenja zaščitnih mask so razširili na vse javne prostore, covidno potrdilo pa bo med drugim obvezno na vseh javnih dogodkih.

6.30 Avstrija zaprta

V Avstriji lahko od danes domove zapuščajo le izjemoma, denimo za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Odprte bodo le trgovine z nujnim blagom, zaprti pa gostinski obrati in hoteli ter kulturne ustanove.

Za cepljene proti covidu-19 in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra, ko se bo samodejno izteklo. Po desetih dneh bodo odločali o morebitnem podaljšanju ukrepa. Od sredine decembra bo v javnem življenju znova veljalo pravilo preboleli, cepljeni (PC). Za tiste, ki se proti covidu-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje tako nadaljevalo.

V vseh javnih zaprtih prostorih je od danes obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Tam še naprej velja pravilo 3G oziroma PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Kljub zaprtju šole in vrtci načeloma ostajajo odprti, a prisotnost pri pouku ni obvezna. Oblasti ljudi pozivajo, naj otroci ostanejo doma, če je le mogoče.

V nasprotju s prvotnim predlogom pa bo kljub zaprtju dovoljena uporaba žičniških naprav. Smučarji bodo morali predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PC. V zaprtih žičniških napravah bodo morali nositi maske tipa FFP2.

Preberite še:

Komentarji: