Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Logarjeva: Svetovalna skupina bo predlagala vrnitev dijakov v šole

Svetovalna skupina v novi sestavi bo jutri vladi predlagala vrnitev dijakov prvih treh letnikov v šole po modelu C in spremembe pri vstopu v Slovenijo.
Svetovalna skupina, ki jo vodi&nbsp;dr. Mateja Logar, naj&nbsp;bi priporočila tudi nošenje mask osnovnošolcem od vključno 6. razreda, tudi v matičnih učilnicah. Ta ukrep bodo priporočili tudi vsem učiteljem v osnovnih šolah, ne le tistim na predmetni stopnji.<br />
FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Svetovalna skupina, ki jo vodi&nbsp;dr. Mateja Logar, naj&nbsp;bi priporočila tudi nošenje mask osnovnošolcem od vključno 6. razreda, tudi v matičnih učilnicah. Ta ukrep bodo priporočili tudi vsem učiteljem v osnovnih šolah, ne le tistim na predmetni stopnji.<br /> FOTO: Igor Zaplatil/Delo
STA
2. 3. 2021 | 17:32
2. 3. 2021 | 17:39
4:31
Svetovalna skupina za covid-19, ki se je danes prvič sestala v novi sestavi pod vodstvom infektologinje Mateje Logar, je za sredino sejo vlade pripravila več predlogov rešitev. Med drugim se obetajo spremembe pri vstopu v Slovenijo, predlagali bodo tudi vrnitev dijakov prvih treh letnikov v šolske klopi po modelu C, je za STA pojasnila Logarjeva.

Kljub temu da je trenutna epidemiološka situacija boljša, svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v prihodnjih tednih po besedah Logarjeve čaka še kar nekaj dela, izzivov in prilagajanj, pa tudi pomembne odločitve. Eden teh izzivov bo gotovo tudi omejitev širjenja novih različic koronavirusa. »Zavedamo se, da noben ukrep ni stoodstotno učinkovit in da vseh primerov verjetno ne bomo mogli nikoli zaznati in jih spraviti v karanteno,« je povedala Logarjeva.

image_alt
Svetovalno skupino za covid-19 bo vodila Mateja Logar

 

Vstop v Slovenijo z izpolnjenim obrazcem


Zato bodo po njeni napovedi vladi predlagali rešitev, ki bo vzdržna tudi na dolgi rok. Za vstop v Slovenijo bi bilo podobno, kot je to poleti veljalo za vstop na Hrvaško, treba bo izpolniti obrazec na spletu. Na osnovi podatkov iz tega obrazca bo potem po potrebi odrejena karantena, lažje pa bo tudi slediti, ali se ljudje odrejene karantene držijo.

Vprašalnik oziroma spletno poizvedbo o času in kraju potovanja bodo morale izpolniti tudi osebe, ki so prebolele covod-19 oziroma so cepljene, vendar pa karantena zanje ne bo potrebna.

Podatkov o izvoru in širjenju novih različic koronavirusa po državi Logarjeva za zdaj nima, saj čakajo še na rezultate analiz. Prav tako za zdaj niso razpravljali o ukrepih za zajezitev širjenja teh različic znotraj države. Še vedno gre namreč za posamične primere oziroma ne gre za skupke okužb. »Če bi se ti začeli pojavljati, pa bi vsekakor ob tem sprejeli dodatne ukrepe,« je pojasnila. Za zdaj ni govora o tem, da bi se zaradi tega celotno javno življenje v državi ustavilo, pač pa razmišljajo bolj o lokalnih ukrepih, kot denimo trenutno veljajo za obalno-kraško regijo.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Polovica dijakov v šolah, polovica doma, osnovnošolci od 6. razreda z maskami


Z predstavnikom ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je svetovalna skupina razpravljala tudi o vprašanju vrnitve prvih treh letnikov srednjih šol v šolske klopi. Skupina je potrdila predlog ministrstva, da bi se tudi ti vrnili k pouku po modelu C. Tako bi se polovica dijakov vrnila v šolo, druga polovica pa bi se šolala od doma, po tednu dni pa bi se dijaki izmenjali. O tem naj bi vlada razpravljala že v sredo in če bo predlog sprejet, se bo začel izvajati prihodnji teden, je napovedala.

Poleg tega naj bi priporočili nošenje mask osnovnošolcem od vključno 6. razreda, tudi v matičnih učilnicah. Ta ukrep bodo priporočili tudi vsem učiteljem v osnovnih šolah, ne le tistim na predmetni stopnji.

Nasploh pa Logarjeva ocenjuje, da je zniževanje števila okužb trenutno še zelo postopno. Tudi zaradi nevarnosti širitve novih različic koronavirusa »moramo biti še zelo previdni, da se to krhko ravnovesje ne bi začelo slabšati in spreminjati nazaj v poraščajočo fazo«.
 

V zadnjih dveh tednih znova več okuženih nad 55 let


Razmere v zadnjem mesecu so po njenih besedah podobne tistim v oktobru, ko so zbolevali predvsem mlajši oziroma tisti iz starostne skupine med 25 in 45 let. Pri teh gre v večini primerov za blažji potek bolezni, zato ne potrebujejo pogosto sprejema v bolnišnico, je pojasnila. Se pa v zadnjih 14 dneh ponovno kaže »premik« v starostni skupini nad 55 let, kar bi lahko pomembno vplivalo na število sprejemov.

Logarjeva je sicer s prevzemom vodenja svetovalne skupine stopila »v povsem nove čevlje«, kot se je izrazila. Vendar pa po današnjem srečanju ocenjuje, da gre za zelo konstruktivno in plodno sodelovanje, česar se nadeja tudi v prihodnje. Načeloma se bodo njeni člani sestajali vsaj enkrat tedensko, že zaradi preverjanja oziroma potrjevanja veljavnih odlokov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine